Прескочи до съдържание

Говорим си за Шри Ланка

Lindt

Препоръчани мнения

Днес имах късмет с китовете.Видях(Мариета каза,че не и се повръща) два сини кита и то от доста близо и много делфини.

Вече плажуваме в Хикадува.Това е и първия хотел,който става.Остана ни една разходка по Маду Ганга.

Чудим се за Sinharaja rainy forest.Претеснява ме,че е пак трип 3-4 часа,а след Хортън плейнс и Адамс пийк сме малко без крака.От друга страна на плажа при 35 градуса аз не мога да издържам.

Някой,ако е ходил в Sinharaja да казва заслужава ли си или не?Днес на китовете до мен седя един пич от Малдивите,който работи в японска тур агенция.Беше дошъл да показва на своите колеги от Япония къде изпращат клиентите си.Та той ми каза,че след китовете отиват там и че е много красиво.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Понеже тук бяха първите ми вде сафарита-едното за слонове в парка Хурулу и другото вчера в Яла,искам да внеса малко яснота за цени.Преди да дойда тук бях останал с убеждението,че в Шри Ланка цената на сафаритата са в пъти по-ниски от тези,който FlyTraveler описва в Африка.Нищо подобно.Просто става дума за две различни неща.

В Хурулу платихме 90USD за двама за джип и вход за парка.Сафари около три часа.

В Яла горе долу същата цена.Къде е раликата?Говорих с нашия шофьор и гид вчера след като не успяхме да видим леопард.В Яла също може да се отиде на сериозно сафари.Резервациите за лодж стават месеци предварително.Ходи се с два джипа и един водач.Спи се навътре в резервата и се правят два гейм-драйва-един вечер и един сутрин.Яла е доста обширен парк и ние бяхме само в единия му край.При истинското сафари се навлиза доста навътре в парка.Цената му обаче може да достигне до 1000USD и нагоре.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

С местните явно е въпрос на късмет.

Аз 4 дни постоянно бях с един шофьор, който ме развозваше навсякъде из страната и действаше също като персонален тур гайд. Пичът беше адски точен и се държеше много уважително през цялото време. Разказваше много интересни неща за локалната култура, както и със сигурност ме спаси от поне 5-6 туристически капана. Показваше ми винаги къде да хапваме вкусно и изгодно (повече от $2-3 за храна не съм давал нито един път). Накрая с кеф му дадох бакшиш за чудесно свършената работа и се разделихме като приятели. Определено ми помогна за доброто впечатление от Шри Ланка.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Те имат около милион туристи годишно, едва ли може да се говори за масов туризъм, а по-скоро за много мераклии да си изкарват прехраната от твоя джоб. Има и мили хора, но не са много в този бранш. За две седмици не трябва да се генерализира, но това видяха нашите очи. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За тези,на които им предстои пътуване до Шри Ланка,да имат в предвид типа на контактите.

post-1326-0-67624300-1455001932_thumb.jpeg

Имам скъп и сложен швейцарски адаптер,който обаче няма този стандарт.Намерих му цаката с една клечка за уши,която мушкам в дупката за заземлението,за да отключи другите две дупки.Хубавото е,че всички контакти са с ключе за включване и изключване.

Днес правихме тура с лодка по Маду Ганга.Бива.Много ми хареса острова на канелата.Имаше демонстрация как се прави.

Утре решихме да ходим на тура до Дъждовната гора,че на плажа не се търпи от жега.

С местните явно е въпрос на късмет.

Аз 4 дни постоянно бях с един шофьор, който ме развозваше навсякъде из страната и действаше също като персонален тур гайд. Пичът беше адски точен и се държеше много уважително през цялото време. Разказваше много интересни неща за локалната култура, както и със сигурност ме спаси от поне 5-6 туристически капана. Показваше ми винаги къде да хапваме вкусно и изгодно (повече от $2-3 за храна не съм давал нито един път). Накрая с кеф му дадох бакшиш за чудесно свършената работа и се разделихме като приятели. Определено ми помогна за доброто впечатление от Шри Ланка.

Матеев,ти риба и морски животинки не ядеш ли?
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Не ни се размина без Шриланкийски пиявици.Но,който търси намира.

Днес бяхме в Sinharaja rain forest.

Както разбирам никой от форума не е ходил,затова като се прибера ще напиша повечко.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Да, напиши :) ще чакам. Аз го имах в програмата, но в последния момент отпадна, защото не ни стигна времето за там. И все още се чудя дали не трябваше да отпадне нещо друго :)

Връзка към коментар

Вече сме в Marhaba lounge Dubal Int Airport.Мога да напиша общи впечатления от Шри Ланка.За Sintharaja rain forest като се прибера,защото искам да кача и снимки,а на таблета нямам.

Не знам от къде да започна.Може би от транспорта.Вариантите са три-влак,автобус или кола под наем.Ползвахме и трите.Влаковете-супер евтини.Пример Хикадува-Коломбо около 80км с експрес-160рупии или около 2,10лв.Като под експрес да си помислете,че е експрес.Разстоянието го минава за два часа.Прави по средата на вагона,три вентилатора на тавана и всички прозорци и врати отворени.Това дето правели място на белите да седнат го забравете.Един приятел ми викаше преди да тръгна-И да се омешете с местните.Е,умесихме се.Във вътрешността не сме се возили на влак.Там,като че ли нещата бяха по-различни.Влаковете ми се виждаха по-хубави и пълни предимно с чужденци.Да не забравя да кажа за Cloak room на гарата в Коломбо.Четох,че има и планирахме вчера да сме в 13 часа в Коломбо,да си оставим куфарите и да го разгледаме.Отиваме във въпросната стая,един служител си стои на едно бюро и казва Everything is full,sorry.До него едни стълби нагоре и аз си помислих,че касетите са на втория етаж.С още две семейства решаваме да чакаме някой да си вземе багажа,за да може да си оставим нашия.Идва първия,служителя става и отваря една врата висока около 1,20м. точно зад него.И Oh,my god!Въпросната Cloak room представлява едно килерче 2х1м.Следва делово предложение от моя страна да му заплатя двойна такса само да направи нещо.Проблемът се решава веднага.Куфарите са оставени зад него на цена 100рупии-1,30лв.

Автобусите-пълно шоу.Ходихме само от Хикадува до Маду ганга.В едната посока с малък рейс с климатик,на връщане с голям шарен.Над главата на шофьора има девет иконки на Буда на една дъска една до друга,пълни със светодиоди.Над седалките има рафт за багаж.На него са монтирани четири яки колони.И яка музика,нещо като нашата чалга,деветте Буди мига т в такт с музиката.Интересно,че нямаше танцуващи.

Кола под наем.Взехме кола за седем дена,около 1200км.,за 450USD.Шофьорът беше мъж на 31 години,добър английски,много отзивчив.Говорихме си през цялото време и смея да кажа,че много от наученото за страната бе от него.Проблемът с кола е трафика.От Канди до Нурелия-68км.-близо три часа.Изобщо,ако планирате пътуване и ползвате някоя от програмите,умножавайте показаното време по две,че и по 2,5.Голямото предимство първо е,че ползвате и гайд и,че може да си спирате,където и когато пожелаете.

Ако трябва пак да организирам пътуване в Шри Ланка пак бих заложил на кола.Може би само по някакъв начин да вкарам една отсечка около Нурелия с влак.

Спането-скъпо и мизерно по мое мнение.За тези пари трябва да е по-качествено или поне да е по-евтино.На места ми беше свидет да платя на сутринта.

Храната.Много писано,много разнопосочни мнения.Във вътешността спахме в къщи за гости и навсякъде си поръчвахме вечеря.Предупреждавахме да не е люта.Да,ориза го правеха не лют,но всички останали сосове много люти.Аз свикнах и ми беше вкусно.Цените от 3 до 6-7USD на човек.По крайбрежието обаче нещата са коренно различни.Първо люто никъде не ни сервираха.Риби,калмари,октоподи,крабове,лобстери,стриди и каквото си помислиш.Цените на пръв поглед са ниски за такива деликатеси в сравнение с Европа.Обаче и количествата малки.Особено на салатата и пържените картофки.Като сложиш и бирата и една вечеря си излизаше от 30 до 50 долара.Почти навсякъде начисляват 10% сервиз,но това не означава,че не чакат и за бакшиш.

Алкохолът се продава в специализирани магазини-Wine store.Бирата е 650мл. и струва 250 рупии в магазин и 300-350 в заведение.Внимавайте,че имат бира Strong,която е 8,8%.Не съм я опитвал,нося една на сина да я пробва.

Денят е къс-слънцето изгрява в 6,20 и залязва в 18,20.Затова се налага да се става по-рано и да се действа.

Забележителностите-адски скъпи.Сигирия рок-30USD вход на човек.Някои дни давахме по над 120USD само за входни такси.Безплатно май няма нищо.Писах по-горе кое според мен си заслужава и кое не.За разлика от другите за мен Адамс пийк си беше прецаквация.Това си е тяхно религиозно място и те ходят,защото религията им го изисква.Първо 5 км. нагоре по стъпала си е чанч,страхотна мръсотия и миризми,пеещи религиозни песни групи,окуцяли от ходене възрастни жени,които ги свалят на ръце и пр. и пр.Това не е моето място.Радвам се,че Вие сте го усетили,но не и ние.

Отношението на хората-по-скоро добро.И по-скоро ни презират отколкото уважават.Много пъти ни се случи младежи да ни поздравяват и да ни питат как сме,но с презрителен и подигравателен тон.Разбира се има и много мили и бедни хора,които ни гледаха в ръцете дали ще си купим нещо.Малко след Яла спряхме да ядем край пътя Curd with honey-биволско мляко с мед от кокосов сок.Няма да забравя колко щастиво беше малкото момиченце на търговците,когато жена ми му намаза устните с балсам от розово масло и му го подари с още един сувенир от България......

• Харесвам 15
Връзка към коментар

ммм явно времето си казва думата - ние бяхме преди 1 година там, но цените, които споменаваш (освен за Сигирия) бяха доста по-ниски. Дадохме по 1500лв. на човек за 11 дни за всичко. Хотелите не бяха лоши - цена около 25лв за стаята, чисти, с всичко налично, което ни трябваше, но ние ги избирахме на място. Хората бяха много мили и наистина ставаха, за да седнем ние в автобусите.
Надявам се сега на финала да ви е харесало преживяването в Шри Ланка и да не съжалявате за нещо.

Редактирано от Nati
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Както обещах малко повече инфо за Sinharaja rain forest или Синхаража (ударението е на второто а).

Резерватът е малък и е под закрилата на Юнеско.Има няколко входа към резервата.Ние дойдохме от юг през Денаяая.Според сайта на резервата цената на входа е 550 рупии на човек.Трябва да се има в предвид,че в резервата може да се влезе само с гайд.Това до някъде  е добре,защото повечето от нещата,които видяхме,ги откри той и ни ги показа.Цената,която платихме ние беше 90USD за двама,включваща индивидуален транспорт с ван от Хикадува (3 часа в едната посока),вход и гайд.Опитаха се да ни вземат още 500рупии за тук-тук от паркинга на колата до входа на парка.Тук-тукът беше на гайда.Обясни ни,че иначе трябва да вървим пеша 2км.Аз му казах,че няма да платя и да тръгваме пеша като той ни води.Каза да се качваме и,че няма да плащаме.Групата ни беше от 4 човека-ние и едно семейство французи.Те платиха 5000рупии за вход и гайд+500рупии за тук-тук.

post-1326-0-18487500-1455474788_thumb.jpg

Това е началото на трека.Обявено е,че отнемаоколо 4 часа.При нас излезе малко повече.Става въпрос по-скоро за разходка с много спирания и снимане,гледане,къпане и т.н.

На първия поток става обработка на краката със сол против пиявици.

post-1326-0-74088400-1455475041_thumb.jpg

Поради малките размери на резервата,местните го ползват за да минават през него.Срещнахме доста хора и моторетки по пътеката.

post-1326-0-26694500-1455475221_thumb.jpg

В резервата живеят доста животни и птици,но малко от тях могат да се видят през деня.Все пак успяхме на две места да видим типичните за джунглата на Шри Ланка гигантски катерици.

post-1326-0-14462000-1455475440_thumb.jpg

post-1326-0-04030600-1455475584_thumb.jpg

Паяци най-различни:

post-1326-0-87669700-1455475679_thumb.jpg

По-малки и по-големи гадинки:

post-1326-0-66274500-1455475896_thumb.jpg

post-1326-0-82004800-1455475915_thumb.jpg

post-1326-0-66439100-1455475936_thumb.jpg

Лиана дълга повече от 150м.

post-1326-0-74561700-1455476087_thumb.jpg

В резервата живеят шест от най-отровните змии на земята.Тези не са от тях:

post-1326-0-11861400-1455476278_thumb.jpg

post-1326-0-29308900-1455476296_thumb.jpg

Това е националното дърво на Шри Ланка.Червените листа са най-млади и постепенно позеленяват.

post-1326-0-59470200-1455476428_thumb.jpg

Крайната точка на разходката е този водопад.В резервата има още няколко водопада,според мен доста по-големи и по-красиви от този,но гайдът каза,че ни трябвали поне 8 часа.

post-1326-0-65299100-1455476593_thumb.jpg

Като цяло резерватът много ни допадна.Смело мога да кажа,че това беше най-дивата джунгла,която видяхме в Шри Ланка.По време на нашата разходка дъжд не валя,но влагата беше наистина убийствена.

• Харесвам 16
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Много тема, много нещо. Бая хора са се изредили, та няколко бързи съвета ще метнете ли :)

Тръгвам след седмица, нямаме нито хотели нито план (а по-лошото е, че и време да проучвам) освен следното грубо нещо:

От Коломбо - директно към сърцето на Шри Ланка (по идея на сск), т.като се очаква времето да е лошо по този бряг.

Мисля 2-3 дни Канди, откъдето да вземем тур или такси до големия камък и района, после още 2-3 дни по източния бряг, на плаж, и обратно към Коломбо, за 2 нощувки преди полета.

Та: Около Канди нещо ключово, което да си разплетем чорапите, ако не видим ?

Топ плажна дестинация на Изток/Югоизток ? Най-добър пясък/море/интересности ?

Коломбо - кой район е за предпочитане, откъм атракции ?

Благодаря!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Около Канди може да идете до Peradeniya, кралската ботаническа градина. Много е красива и наистина си заслужава.

Ние бяхме и до Pinnawala - може да видите много слонове и да ги галите, храните, снимки да си направите. Не знам дали на всеки би му харесало това сиропиталище за слонове, но си е вариант.

За хотели - ние си избирахме на място, хората сами идваха да си предлагат стаите. Максимум 30 сек. отнема, за да ти предложат. Ако не успеете да запазите от тук, не се притеснявайте и на място е лесно.

За плаж - бяхме в Unawatuna и ни хареса, но беше накрая след всичко друго.

Ако имате време е хубаво да отидете и до Ella примерно (или някъде в този район). Ние посетихме един от заводите за чай там. Беше интересно и си накупихме невероятен чай за малко пари.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ами може би е добре да се посетят Анурадхапура или Полонарува. Тъй като няма да има време и за двете. Доста големи като комплекси са и има доста интересни места. На източното крайбрежие не сме били, но доколкото знам Тринкомале е добро място, а един приятел заминава на 28 за там(синът на Миро Нанков) с организирана екскурзия на неговата фирма, но мога да го поразпитам за онази част на острова, тъй като те не си правят екскурзиите по комерсиални маршрути. Друго като съвет. Ползвайте си нормален транспорт, където е възможно, тъй като ако ви предлагат за същия маршрут трансфер от някаква туристическа фирма, цените са над 5 пъти, а по начинът по който карат автобусите, няма да стигнете по-бавно, а даже може и по-бързо. Изпреварват почти всичко на пътя и може да помислите, че не сте в Шри Ланка понякога, защото често карат повече в дясната лента! Сега излизам, утре ако се сетя още нещо или имаш конкретни въпроси питай. 

А да и за нощувките. Разбира се че на място. Вариантът, който е най-лесен е да вземете туктук и да му кажете какво търсите и той ще ви разведе при някакви места. Ако не ви харесват виждате следващото и така. Добре е да му дадете малка комисионна 2-3 $, за да ви заведе на по шано офертички  ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Мерси за съветите! Опцията със спане на място не присъства, хотели трябват, с ресторанти и басейни..

За транспорта обмислям да се доверя на частен шофьор/гид, ако пусне разумна цена.

Тринкомале звучи примамливо, има доста за гледане, та всякаква информация е добре дошла за там и за цялото източно крайбрежие.

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще питaм сестрa ми зa нaшия шофьор, който ползвaхме зa три дни, че тя му имa координaтите. И други бяхa ползвaли шофьори, кaкто предполaгaм си видял, тa и тях може дa питaш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Нати ти го е предложила, но не го е натъртила достатъчно.

Чаени плантации, хълмове, водопади. За мен е най-красивото място в Шри Ланка. Не го изпускайте или претупвайте. Мисля, че лежерни дни там ще са много по-добри от такива в Канди (пък и на морето може би).

Съвет: Ако програмата ви позволява да хванете сутрешен влак Нувара Елия-Ела, направете го. Шофьорът ще ви чака на следващата гара и продължавате.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мерси за съветите! Опцията със спане на място не присъства, хотели трябват, с ресторанти и басейни..

Ако още не си резервивал хотели, погледни тези, в които бяхме:

-Кенди:  Амайя Хил, на върха на хълма, има страхотна гдка към Кенди, открит басейн и най-хубавото еспресо в Шри Ланка; 

-Дамбула: Амайя Лейк хотел - до езеро, отделни бунгала, страхотна храна и добра отправна точка към старите столици, Сигирия и Дамбула 

-ако ходети в Нувара Елия - хотелът-бивша резиденция на английския губернатор - няма басен, но много атмосферен с английска градина, храстите со подстригани като животни. До него има много добър индийски ресторант.

В Кенди, до храма на зъба, има някакъв център за традиционни танци /представленията са безплатни и доста интересни/, на края даваш, колкото искаш. От плантациите за чай ходихме в Макуудс, официален доставчик на английската кралица, има много интересни чайове.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Ако се качвате на върха в Сигирия, там ни предупредиха, че имало стършели, ако те ужилят - директно в болница. Дадоха ни нещо като дъждобрани върху дрехите поради тази причина.  

Ushakal, тези "дъждобрани" откъде са ви ги раздали? Как да се сдобием с нещо такова на място?
Връзка към коментар

Като бяхме там нямаше хора с дъждобрани, явно зависи от дали са сърдити гадинките. Виж, табели колко са опасни - навсякъде. Реално не видяхме нито един, но действително има много гнезда.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

ааа аз стършели видях на няколко места в Шри Ланка (и нито едно около Сигирия), но по-скоро обикаляха около гнездата си, които бяха високо и далеко от хората. Единственият вариант да те нападнат, според мен, е ако хвърлиш камък и уцелиш жилището им :)

post-1912-0-00907000-1466520425_thumb.jpg

Редактирано от Nati
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Ushakal, тези "дъждобрани" откъде са ви ги раздали? Как да се сдобием с нещо такова на място?

Дадоха ни ги като си купихме билетите, май не се плащаше допълнително.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.