Прескочи до съдържание

Индонезия - общи въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 9.03.2019 г. в 15:16, ivooo каза:

Разбирам желанието да се види всичко , но това с отхвърлянето на дестинации , не ми е много ясно.  Борнео е огромен и има от всичко . Спокойно може да откара човек месец - два без да му омръзне.  Това прелитане от място на място яде много от времето за развлечения . Поне това е нашето разбиране .  

Иво, срещам известни трудности с ориентирането за Derawan и Maratua. Храня надежди,  че си проучвал тази дестинация и/или някой познат с вашите интереси е посещавал мястото. Аз въобще не откривам адекватна информация дори да стигането и лодките,  пък за рифовете и екскурзиите на място съвсем нищо. Ако можеш да ми кажеш нещо, ще съм много доволна. 

@pikonio,  ти да си чувала нещо за тези острови? Знам,  че там са по-скоро големи животните и може би не са ти цел, но някой нещо да е разказвал?  

Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Иво, срещам известни трудности с ориентирането за Derawan и Maratua. Храня надежди,  че си проучвал тази дестинация и/или някой познат с вашите интереси е посещавал мястото. Аз въобще не откривам адекватна информация дори да стигането и лодките,  пък за рифовете и екскурзиите на място съвсем нищо. Ако можеш да ми кажеш нещо, ще съм много доволна. 

@pikonio,  ти да си чувала нещо за тези острови? Знам,  че там са по-скоро големи животните и може би не са ти цел, но някой нещо да е разказвал?  

Разбира се . В намеренията ми  за другата година  е.

Според някои класации Архипелагът Derawan се смята за третото най-добро място за гмуркане в света след Соломоновите острови и Раджа Ампат .  Архипелагът се състои от 31 острова, като четири от тях са по  известни и  посещавани. Тези острови са остров Дераван, остров Сангалаки, остров Маратуа и остров Какабан.

Достигането е трудно и сравнително скъпо  . Има 2 варианта .

1. От Тавау в Малайзия ( Трябва предварително да се извади виза за Индонезия )  . Но това е по трудния начин .

2. По лесния  😀 . Полет до Balikpapan ( До там се стига от Бали , Джакарта , Куала Лумпур , Сингапур . Летят и нискотарифни)  . От там полет с малко самолетче ( доколкото знам  KalStar ,   Deraya Airlines ) или автобус до   Berau . От там с кола до пристанище Tanjung Batu ( около 2 часа ) . След това пазарене и наемане на лодка до островите ( обществен транспорт няма ) .   До Дераван е по близо . Май четох че е около половин час от пристанището . До Маратуа е по далеко и скъпо , но казват че е по готино .

На Какабан е  едно от 3-те места в света  на езера с медузи .  Мисля че @pikonio е била и там .( Жалко че спря да пише . Прави го прекрасно )  

Аз лично не бях особено впечатлен от това в Палау което се твърди че е най - хубавото . Въпреки че бяхме съвсем сами което е по скоро чудо , без други хора в езерото . 

Архипелагът Derawan е един от скритите скъпоценни камъни на Индонезия . Но ако не се гмуркате не бих си го причинил .  Такива места тип Баунти има доста други и на по достъпни места  .

Май ви е дошло времето за едни курсове . 

Разбира се има и голяма опасност след това другите занимания да ви се виждат в известен смисъл скучни и безсмислени 😛 .

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , ivooo каза:

Разбира се . В намеренията ми  за другата година  е.

Според някои класации Архипелагът Derawan се смята за третото най-добро място за гмуркане в света след Соломоновите острови и Раджа Ампат .  Архипелагът се състои от 31 острова, като четири от тях са по  известни и  посещавани. Тези острови са остров Дераван, остров Сангалаки, остров Маратуа и остров Какабан.

Достигането е трудно и сравнително скъпо  . Има 2 варианта .

1. От Тавау в Малайзия ( Трябва предварително да се извади виза за Индонезия )  . Но това е по трудния начин .

2. По лесния  😀 . Полет до Balikpapan ( До там се стига от Бали , Джакарта , Куала Лумпур , Сингапур . Летят и нискотарифни)  . От там полет с малко самолетче ( доколкото знам  KalStar ,   Deraya Airlines ) или автобус до   Berau . От там с кола до пристанище Tanjung Batu ( около 2 часа ) . След това пазарене и наемане на лодка до островите ( обществен транспорт няма ) .   До Дераван е по близо . Май четох че е около половин час от пристанището . До Маратуа е по далеко и скъпо , но казват че е по готино .

На Какабан е  едно от 3-те места в света  на езера с медузи .  Мисля че @pikonio е била и там .( Жалко че спря да пише . Прави го прекрасно )  

Аз лично не бях особено впечатлен от това в Палау което се твърди че е най - хубавото . Въпреки че бяхме съвсем сами което е по скоро чудо , без други хора в езерото . 

Архипелагът Derawan е един от скритите скъпоценни камъни на Индонезия . Но ако не се гмуркате не бих си го причинил .  Такива места тип Баунти има доста други и на по достъпни места  .

Май ви е дошло времето за едни курсове . 

Разбира се има и голяма опасност след това другите занимания да ви се виждат в известен смисъл скучни и безсмислени 😛 .

Не,  там трябва да има manta-s,  костенурки,  китови акули и медузите. Шнорхелът е ок за гигантите.  Ако ни дойде време за гмуркане, ще го направим.  

През Таракан има май как да вземем виза.  Обаче не разбирам има ли лодки до островите и дали са безопасни. Иначе ни е най-удобно,  през Баликпапан,  после Берау ми се вижда по-кофти стигането. 

И като цяло половинката се притеснява дали лодките са безопасни. Дъждовен сезон ок,  но мусони и вълни... 

Всъщност няма как условията да са по-лоши от вашите в Папуа.  Но дали са много зле или е поносимо,  нямам идея,  а искам 7 дни на място.  

• Замислям се 1
Публикувано:

Ето още 2 препратки за стигане до там цък и цък . Има и по нормални места за настаняване , така че  трябва да поровиш  . Що се касае до лодките , времето , мусоните и вълните .   Всичко зависи от късмета .  Но най общо казано е като с колите . Колкото повече караш толкова по голям е шанса да се бухнеш някъде . А тук говорим само  за мокрене и повръщане все пак 😀 .   Иначе пирати няма в района .

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, ivooo каза:

Ето още 2 препратки за стигане до там цък и цък . Има и по нормални места за настаняване , така че  трябва да поровиш  . Що се касае до лодките , времето , мусоните и вълните .   Всичко зависи от късмета .  Но най общо казано е като с колите . Колкото повече караш толкова по голям е шанса да се бухнеш някъде . А тук говорим само  за мокрене и повръщане все пак 😀 .   Иначе пирати няма в района .

Аз май поизчетох отзивите на английски. И лодките са си някаква индонезийска мафия, със странни цени (неясни)  и неадекватни водачи.  Което в буря може да е опасно,  не ни тревожи само повръщането. Не че няма да рискуваме при нормално време,  просто ако не харесаме морето,  ще поизчакаме на стартова точка в Берау или Таракан докато ни се стори ок. 

Така де, това доста ми обърква желанията да букна предварително и да направя програма.

Обаче си остава основен фокус на Борнео.  Старт с Дераван,  после реката,  може би Mount Kinabalu,  2-3 дни в Бако и прибиране. И каквото мече и светулка забършем по пътя. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 часа, AlexandraKo каза:

Ако се справяш с руския, тук е описано:

http://novosing.blogspot.com/2013/06/derawan.html

По принцип не се справям, но планирах да превеждам с гугъл 🙂 Обаче дори руският трипадвайзер не съдържа актуална информация и учудено се отказах от плановете да намеря руски отзиви. Имаше един виц, че най-доброто място да скриеш труп, е на втора страница в гугъл. Явно и там трябва да поровя 🙂

Публикувано:

До Деравана добираться очень трудно. Сначала нужно прилететь в Баликпапан, в нашем случае из Кота Кинабалу, затем совершить перелет в маленький шахтерский городок Берау (Berau), потом 2,5ч поездки на машине в деревеньку Таджунг Бату (Tanjung Batu), и в конце концов, 30мин на лодке до острова Дераван. В общем в этот день мы пересекли экватор дважды...

Да се добереш до Дераван е много трудно. Първо, трябва да се долети до Баликпапан, в нашия случай , от Кота Кинабалу, след това, да се вземе полет до малкото миньорско градче Берау, после- 2,5 часа с автомобил до селцето Таджунг и оттам да се вземе лодка за около 30 минути до острова. В общи линии, в този ден, пресякохме два пъти екватора.

Ако искаш, ще ти преведа цялата статия.Не знам защо, но Гугъл хич не се справя с превод от руски. 

В общи линии, тя казва, че мястото е много забутано, английски не знаят, обикаля се пеш за отрицателно време,  че там се ходи за гмуркане и за наблюдение на огромни морски костенурки.

Имало и някакво езеро, пълно с красиви медузи.

Но ти, поне, разгледай снимките в статията.

Не знам , защо си го избрала това място, сигурно си имаш причина. Ама, ми се вижда твърде мизерно, от това, което гледам и чета, по повод питането ти.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 13 минути , AlexandraKo каза:

До Деравана добираться очень трудно. Сначала нужно прилететь в Баликпапан, в нашем случае из Кота Кинабалу, затем совершить перелет в маленький шахтерский городок Берау (Berau), потом 2,5ч поездки на машине в деревеньку Таджунг Бату (Tanjung Batu), и в конце концов, 30мин на лодке до острова Дераван. В общем в этот день мы пересекли экватор дважды...

Да се добереш до Дераван е много трудно. Първо, трябва да се долети до Баликпапан, в нашия случай , от Кота Кинабалу, след това, да се вземе полет до малкото миньорско градче Берау, после- 2,5 часа с автомобил до селцето Таджунг и оттам да се вземе лодка за около 30 минути до острова. В общи линии, в този ден, пресякохме два пъти екватора.

Ако искаш, ще ти преведа цялата статия.Не знам защо, но Гугъл хич не се справя с превод от руски. 

В общи линии, тя казва, че мястото е много забутано, английски не знаят, обикаля се пеш за отрицателно време,  че там се ходи за гмуркане и за наблюдение на огромни морски костенурки.

Имало и някакво езеро, пълно с красиви медузи.

Но ти, поне, разгледай снимките в статията.

Не знам , защо си го избрала това място, сигурно си имаш причина. Ама, ми се вижда твърде мизерно, от това, което гледам и чета, по повод питането ти.

Аз не откривам многото настанявания, за които се споменава,  на Дераван. В airbnb и booking са на Маратуа. Мисля, че там не е мизерно,  но не се покрива с понятието лукс.  

Доколкото прочетох, няма интернет, няма банкомат, няма ток през деня. Топла вода също няма. Това вероятно възпрепятства интернет предлагането на настанявания,  особено при неопитни собственици от местното население. 

Стигането е трудно, но не чак невъзможно. Ние летим до Куала Лумпур. От там или взимаме полет Джакарта-Баликпапан-Берау, лодка до Маратуа или правим Кота Кинабалу-Таракан. В някои дни е с прекачване в Тавау,  в някои е директен.  

Уловката е,  че от Таракан уж има лодки,  но не сме сигурни кога и колко струват.  А и Жижо изтръпва при идеята за 3 часа в порутена лодка в бурно море.  Може и да си е ок,  но не намирам информация,  подкрепяща оптимизма ми.  Дори една снимка на лодката не съм срещнала.  

Съществува легенда и за ферибот веднъж седмично.  И него никой турист не го е виждал и описвал 🙂

Защо си го причиняваме?  Отдавна не сме ходили на море. Ние обичаме да има живот във водата. Не просто рибки, а живи корали.  А това през 2019 не е лесно. Дори на популярните за подводен туризъм Малдиви не съм видяла снимка на жив корал. А на тези острови има. Има и медузи, и манта рей,  костенурки,  акули, догани, раци и аз искам да ги видя.  

Така че жертвам удобство,  за да видя живот във водата. И да тествам как се чувстваме в нищото. Има ток вечер,  което значи, че ще прекараме няколко дни по корем във водата и няколко вечери по гръб с книга. Не е за всеки,  но пасва на нашите желания. 

Ние за пръв път опитваме нещо толкова непопулярно и щом още не съм махнала с ръка,  изнервена от липсата на яснота,  значи посещението трябва да се осъществи. 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Здравко Ангел
Публикувано:
преди 16 часа, Lindt каза:

Аз не се справих с откриването на пътепис от това ви пътуване.  Имате ли и може ли линк? 

Ами няма как да откриеш, щото аз не съм го написал, за съжаление. Давай, питай нещо и ще отговарям :)

• Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

@Lindt пробвай това с Google translate. Гледам, че има и цени

https://jefrihutagalung.wordpress.com/tag/cara-menuju-derawan/

https://www.jejakpiknik.com/backpacker-ke-derawan/

https://www.amazingborneo.id/cara-ke-derawan-island/

Предполагам, че ако се свържеш с авторите на тези материали, няма да ти откажат малко прясна информация на английски.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, Здравко Ангел каза:

Ами няма как да откриеш, щото аз не съм го написал, за съжаление. Давай, питай нещо и ще отговарям 🙂

Ами любопитна съм за настаняването в Бако - има ли различни варианти и морето хубаво ли е? Храната също. 2 дни ли са необходими или могат да се отделят повече? Маймуните ще ме ухапят ли? А змиите? 

Вие ходихте ли до  Sarawak river? Много по-различно ли е? Къде е по-интересно,  ако трябва да избираме? 

П. П.  Май не сте ходили, ще трябва друг да питам 

П. П. 2 Аз май бъркам реката с орангутаните и си мисля за Кинабатанган. 

Здравко Ангел
Публикувано:
преди 3 часа, Lindt каза:

Ами любопитна съм за настаняването в Бако - има ли различни варианти и морето хубаво ли е? Храната също. 2 дни ли са необходими или могат да се отделят повече? Маймуните ще ме ухапят ли? А змиите? 

Вие ходихте ли до  Sarawak river? Много по-различно ли е? Къде е по-интересно,  ако трябва да избираме? 

П. П.  Май не сте ходили, ще трябва друг да питам 

П. П. 2 Аз май бъркам реката с орангутаните и си мисля за Кинабатанган. 

В Бако има два вида настаняване - едни по-луксозни бунгала с двойни стаи и не толкова луксозни с четири легла. Нямаш голям избор за храна, защото в целия резерват има само един ресторант, където всъщност се храниш. В ресторанта има закуска, обяд и вечеря под час. За обяд имаше бюфет с доста храна. За вечеря обаче имаше меню с 3-4 вида ястия - месо с ориз, месо с нудъли, ориз със зеленчуци, нудъли със зеленчуци, пържени картофи, някакви такива съвсем основни неща. Има барче за сладки неща, кафе, чай и бира.

В самия резерват имаше, доколкото си спомням, 8 маршрута с различна дължина. Хубаво е да нощувате там, защото привечер и сутрин рано, преди да дойдат лодките с туристи, животните са много по-активни. Последната лодка от резервата отплава в 15ч. и остават само хората, които ще нощуват. Има яко агресивни макаци около бунгалата, които постоянно преследват хората. Един дядо ги разгонваше с прътове. Другите животни, които си живеят с вас са глиганите, които са навсякъде.

Основното заради което ходят хората в Бако са дългоносите маймуни, ще ги видите със сигурност, защото има доста. Но има и още няколко вида маймуни, различни змии, гущери, много интересни раци с една щипка, флората също е страхотна...

Иначе ходихме в Семенго да гледаме орангутани.

https://sarawaktourism.com/attraction/semenggoh-nature-reserve/

От Кучинг има маршрутка до резервата два пъти на ден, която е съобразена с времето, в което хранят орангутаните, за да може да ги видите. Резерватът е отворен от 9 до 11ч. и от 14 до 16ч. Маршрутката ви стоварва на входа и чака отвън, докато мине времето.

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 15 часа, Lindt каза:

Защо си го причиняваме?  Отдавна не сме ходили на море. Ние обичаме да има живот във водата. Не просто рибки, а живи корали.  А това през 2019 не е лесно. Дори на популярните за подводен туризъм Малдиви не съм видяла снимка на жив корал. А на тези острови има. Има и медузи, и манта рей,  костенурки,  акули, догани, раци и аз искам да ги видя.  

Така че жертвам удобство,  за да видя живот във водата. И да тествам как се чувстваме в нищото. Има ток вечер,  което значи, че ще прекараме няколко дни по корем във водата и няколко вечери по гръб с книга. Не е за всеки,  но пасва на нашите желания. 

Ние за пръв път опитваме нещо толкова непопулярно и щом още не съм махнала с ръка,  изнервена от липсата на яснота,  значи посещението трябва да се осъществи. 

Поздравления  за това желание  . И добре дошла в  другия отбор . Дано желанието ти не  потъне  в  прах   като стотината  започнати   теми 🙂 .

За Малдивите разбира се не е така . Има прекрасни коралови градини . Най много китови акули сме снимали именно там .

Манти , костенурки , акули раци има къде ли не .

Червено море е пълно с живот . Евтино е и е съвсем близо до БГ . 

С дюгоните е друга бира.  А за медузите въобще не страдай 🙂.

Бих искал да ти обърна внимание на 2 неща .

1.Не разбрах кога пътувате ,но е изключително важно за доброто ви изкарване времето . За архипелага Дераван най подходящи са месеците от април до октомври , а от тях по добре април , май и юни  .

Когато водата е бурна и мътна обикновенно естественото желание на всеки е да избяга от нея 🙂

2. Това със гмуркането беше закачка , но логистично едно отиване от 2 дена до там и връщане още толкова ще ти изяде 4 дена . Трябва наистина човек да е силно мотивиран за да го направи . Май беше споменала за 15-на дена само.

Според мен виж 1. Къде в района е подходящото време  2. От Куала Лумпур е изключително лесно и евтино с AirAsia да се доберете до Малайзийските Сабах или Саравак . Вместо до Джакарта и от там до Индонезийската част. 

За Сабах или Саравак активностите  които могат да се видят или практикуват са сходни . Здравко отговори за Саравак .Тези в Сабах си ги чела в моята тема за Борнео с река Кинанбатанган. 

Ако ще покорявате Кинабалу обаче по добре е да тръгнете от Саравак

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 часа, ivooo каза:

Поздравления  за това желание  . И добре дошла в  другия отбор . Дано желанието ти не  потъне  в  прах   като стотината  започнати   теми 🙂 .

За Малдивите разбира се не е така . Има прекрасни коралови градини . Най много китови акули сме снимали именно там .

Манти , костенурки , акули раци има къде ли не .

Червено море е пълно с живот . Евтино е и е съвсем близо до БГ . 

С дюгоните е друга бира.  А за медузите въобще не страдай 🙂.

Бих искал да ти обърна внимание на 2 неща .

1.Не разбрах кога пътувате ,но е изключително важно за доброто ви изкарване времето . За архипелага Дераван най подходящи са месеците от април до октомври , а от тях по добре април , май и юни  .

Когато водата е бурна и мътна обикновенно естественото желание на всеки е да избяга от нея 🙂

2. Това със гмуркането беше закачка , но логистично едно отиване от 2 дена до там и връщане още толкова ще ти изяде 4 дена . Трябва наистина човек да е силно мотивиран за да го направи . Май беше споменала за 15-на дена само.

Според мен виж 1. Къде в района е подходящото време  2. От Куала Лумпур е изключително лесно и евтино с AirAsia да се доберете до Малайзийските Сабах или Саравак . Вместо до Джакарта и от там до Индонезийската част. 

За Сабах или Саравак активностите  които могат да се видят или практикуват са сходни . Здравко отговори за Саравак .Тези в Сабах си ги чела в моята тема за Борнео с река Кинанбатанган. 

Ако ще покорявате Кинабалу обаче по добре е да тръгнете от Саравак

Е, чак стотина теми с прах, само за Коста Рика, Словения и Фарьори се сещам. До които все някога ще стигнем, просто не толкова скоро след въпросите 🙂

За Малдивите може би нещата се случват при гмуркане, от човеците с шнорхели не съм чувала същото. Но не ми е сред близките желания и няма сега засега да се поправям. По-скоро Жижо  като се размечтае за рибки подмята идеята за повтаряне на Ко Тао.

За Червено море бях оптимист, но ми се видя твърде студено и с повече араби от приемливото. Някой път ще му дадем втори шанс с Египет. С акули сме плували в Ослоб, но ме изкушава да се видим пак с тях, бяха респектиращи и вече са ми осмисляли една Коледа. 

1/ Сега по темата - през декември ще ходим. Едва ли мога да намеря достатъчно информация по периоди за тези острови, но ми даваш идея да гледам в Малайзийската част за отзиви от декември и да приема, че условията във водата ще са същите. Аз съм си решила, че ще вали, колкото си вали на Екватора и е почти константа през годината, но може би вълните и вятъра не са. 

2/ Кинабалу е просто възможност. Едва ли ще го организирам и вместя в това пътуване, освен за сметка на други атракции. 

3/ Декември не е благодатен на евтини билети. Затова ми се налага да наглася адекватна и по-стегната програма. До Баликпапан има убежище за орангутани и мечета, така че ако го напаснем с минаването от там, няма да е ден за път, а смислено преживяване. До Берау и от там до островите ако отнеме още половин ден, пак ще може да се използва другата половина за нещо приятно и не го смятам за загубен. Ако не, ще се надявам на добра вечеря и през нощта някоя костенурка да снесе яйце на верандата ми или нещо подобно  😉  

Ако на връщане се окажем в Тавау, гугъл ми дава надежда, че районът позволява  някакво сухопътно движение. А има няколко парка, които да проуча: https://borneoadventure.com/blog/2018/06/see-orangutans-borneo/ И после някак да се приберем от Сандакан до Куала Лумпур. 

Ще почета още малко преди да пиша пак 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:

Декмври е силен сезон за цялото западно крайбрежие на Индокитайския полуостров вкл. Андаманско море , Крабита , Фифита , Пукети, Лангавита и прочие силно облазени от туристи места . Добър е примерно за Корон ако не сте ходили , Както и за Раджа Ампат . Не е най добрия за Борнео . На теория може да има силни дъждове и гръмотевици . На практика на такива места  никой не знае и ако имате късмет цяла седмица може да е слънчево време или да вали за кратко само следобедите. 

И да самолетните билети в момента не са скъпи но не са и от най евтините . Има доста време и може да се издебне някоя промоция на AirAsia .

Ако решите да отидете .  Сабах е с по малко валежи от Саравак и както вероятно си прочела с повече орангутани  . Ще подскажа . Едно стратегическо място е Сандакан . Има всичко . Център за орангутани ,  Май това на което му викаш мечета ( аз не бих влязъл доброволно при тях ) , дъждовна гора Rainforest Discovery Centre . Дългоноси маймунки на около 20 км  . На около 2 часа с кола е река Кинабатанган както и Gomantong Caves .

Не са за изпускане   Lankayan Island както и Turtle Islands , но доколкото помня настаняването там е доста скъпо  .

По реката има ексурзии от по няколко дена подобно на тези близо до Balikpapan .  Животните по реката са  наистина в естествена среда . Лесно за организиране от тук е и качване евентуално до Кинабалу. 

С две думи с един директен полет от Куала Лумпур получаваш всичко. 

Може би фокуса тук трябва да е луксозното настаняване по възможност на добра цена . В случай че времето е гадно . Примерно половината време в джунглата , половината ( втората )  на някой от двата острова за почивка от почивката  ми се струва перфектна програма . 

• Харесвам 7
Публикувано:

Аз следя с интерес темата. Имаме билети за Кота Кинабалу за 21 февруари и се връщаме от Куала Лумпур на 8 март. Така че сега правим програма за Борнео и някой малък остров за няколко дни релакс. Мисля че февруари-март е най-добрия сезон за северната част на Борнео, но как е за морето? 

• Харесвам 3
Здравко Ангел
Публикувано:

Ние бяхме февруари и си валеше често. Единия ден в Кота Кинабалу се изля страхотен порой, но в деня, в който ходихме в резервата имахме късмет и не валя. В Бако обаче втория ден много ни валя, ние тогава правихме дълъг преход с идеята да се приберем с лодка по вода, но още по пътя се обадиха на водача, за да му кажат, че заради времето лодката няма как да излезе и си минахме пеша отново маршрута наобратно. Толкова беше мокро и кално, че кецовете ми си останаха в резервата.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 9 часа, ivooo каза:

Декмври е силен сезон за цялото западно крайбрежие на Индокитайския полуостров вкл. Андаманско море , Крабита , Фифита , Пукети, Лангавита и прочие силно облазени от туристи места . Добър е примерно за Корон ако не сте ходили , Както и за Раджа Ампат . Не е най добрия за Борнео . На теория може да има силни дъждове и гръмотевици . На практика на такива места  никой не знае и ако имате късмет цяла седмица може да е слънчево време или да вали за кратко само следобедите. 

И да самолетните билети в момента не са скъпи но не са и от най евтините . Има доста време и може да се издебне някоя промоция на AirAsia .

Ако решите да отидете .  Сабах е с по малко валежи от Саравак и както вероятно си прочела с повече орангутани  . Ще подскажа . Едно стратегическо място е Сандакан . Има всичко . Център за орангутани ,  Май това на което му викаш мечета ( аз не бих влязъл доброволно при тях ) , дъждовна гора Rainforest Discovery Centre . Дългоноси маймунки на около 20 км  . На около 2 часа с кола е река Кинабатанган както и Gomantong Caves .

Не са за изпускане   Lankayan Island както и Turtle Islands , но доколкото помня настаняването там е доста скъпо  .

По реката има ексурзии от по няколко дена подобно на тези близо до Balikpapan .  Животните по реката са  наистина в естествена среда . Лесно за организиране от тук е и качване евентуално до Кинабалу. 

С две думи с един директен полет от Куала Лумпур получаваш всичко. 

Може би фокуса тук трябва да е луксозното настаняване по възможност на добра цена . В случай че времето е гадно . Примерно половината време в джунглата , половината ( втората )  на някой от двата острова за почивка от почивката  ми се струва перфектна програма . 

Точно това са мечетата. Имаше едно кафене в Бали, където може да се гушкаш с тях, но го отхвърлихме като нередно. Ама поне в убежище може да ги видя 🙂 

Аз си признавам, че нямам идея колко струва настаняването в  Lankayan Island и не ми се занимава да им пиша, за да проверя, но като гледам снимките, нямаме пари за това 😉 За костенурчестия също се затруднявам да разбера цените, но ще опитвам още. 

Ако спестим 200 долара от стигане до Маратуа, мога да ги инвестирам в по-скъп хотел из Малайзия, но не знам къде да гледам. Искам да има подводен живот, но не достъпен само с лодка, тоест да спя там, а не в циганска колиба на 2 часа разстояние. Така че предвид нулевия ни опит, ще те послушам, ако ми дадеш насока. 

Във Филипините по Коледа не е ок да ходим, трудно се придвижва човек сред 90 милиона християни. Последно си хващахме презокеанския полет с частна лодка и 8 часа по суша за 100 км и не искам този стрес отново. Така че трябва да намеря остров с рибки на Борнео и да се подготвя психически за въможните трудности. 

Публикувано:

преди 3 часа, Lindt каза:

Така че трябва да намеря остров с рибки на Борнео и да се подготвя психически за въможните трудности. 

Не знам @Lindt  . Нямаме таен  сайт за търсене.

Когато ще  сме в тази част на света ползваме обичайните заподозрени agoda , booking , hotels, expedia, orbitz, cheaptickets , ebookers и т.н .  Или импровизираме на място. Хотела в Сепилок ни хареса много и  го бях писал някъде тук .

Това да си откриеш сам твоето страхотно място е част от вълшебството .   Иначе е все едно някой ти е разказал края на книгата или   ти е прошепнал името на убиеца от филма . 

• Харесвам 7
Публикувано:

С шнорхел и срещу 40-50 долара (на Малдивите) се наслаждавах на еднодневна екскурзийка до най-страхотните живи корали, които съм виждал в живота си😉

• Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:
преди 23 минути , Sun4o каза:

С шнорхел и срещу 40-50 долара (на Малдивите) се наслаждавах на еднодневна екскурзийка до най-страхотните живи корали, които съм виждал в живота си😉

До кой остров е това? И аз гледах живи, но не зная къде са най-страхотните.

Публикувано:
преди 14 минути , Дани Магелани каза:

До кой остров е това? И аз гледах живи, но не зная къде са най-страхотните.

Те са най-страхотните в неговия живот 🙂

• Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.