Прескочи до съдържание

Белгия - въпроси и отговори

Lyubina

Препоръчани мнения

Преди 1 час, 招き猫 каза:

Нещо интересно на около 1.30ч път от Лиеж като за един ден? (може и да не е Белгия задължително)

ПП без Брюксел и Лювен

С кола или с влак? С кола можеш да обиколиш повече места за един ден.

Например из Ардените: Dinant (може да отидеш и с влак до там), Durbuy (най-малкият град в Белгия), Spa, Saint-Hubert.

Namur, столицата на Валония с влак.

Hasselt и Sint-Truiden във Фландрия.

Маастрихт в Холандия и Ахен в Германия.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

С влак, обичам (накъдрени 🙂 готически разни) стари сгради исторически от тези кое си струва ама да не е много малко за 10мин да се разгледа 🙂

Редактирано от 招き猫
Връзка към коментар
преди 6 часа, 招き猫 каза:

С влак, обичам (накъдрени 🙂 готически разни) стари сгради исторически от тези кое си струва ама да не е много малко за 10мин да се разгледа 🙂

Ако се ограничаваш само до готически сгради, много избор няма да имаш за по продължително време. Има и други сгради, които си заслужава да се видят.

Разгледай снимки в нета и каквото най-много ти допадне, там отиди.

Стълбите в Лиеж колко пъти ги изкачи? Само не ми казвай, че още не си го направил 😉

https://www.google.be/search?q=escalier+luik&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiepPu87v7bAhXSYVAKHXocAnMQ_AUICigB&biw=1366&bih=594

Мисля, че Мехелен ще ти хареса https://visit.mechelen.be/en

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Предстои ми пътуване до Шарлероа. По разписание самолетът каца около 21:30 ч. При добро стечение на обстоятелствата се надявам да стигна още първата вечер до Антверпен, но ако не успея ще трябва да остана да нощувам в Брюксел. Според сайта на белгийските железници последния влак от Charleroi Sud до Antwerpen е в 22:08 ч., така че този вариант отпада. Другият вариант е с шатъл от летището до гарата в Брюксел и оттам да хвана влак до Антверпен. Според разписанието има влакове в 22:50 и 23:38 ч., така че ако няма закъснение ще се класирам за един от двата. Имам следните въпроси:

1. Има ли по-евтин вариант от летището до Брюксел, защото виждам, че автобусният билет на FLIBCO струва €14.20? 
  2. Има ли смисъл да си купувам предварително билет за влака Брюксел - Антверпен (в момента струва €7.70) или на място цената ще бъде същата? На какъв принцип се валидират билетите? Ще важи ли за по-късния, ако не успея да хвана по-ранния влак?
  3. Колко време горе-долу ще ми е необходимо да мина проверката на летището и да стигна до автобусната спирка? Има ли на това летище Self Service Passport Control? 

Ще имам два пълни дни на разположение и идеята ми е да посетя Антверпен и Гент (евентуално). В Брюксел и Брюж съм ходил вече и не представляват интерес. Доста магеланци се изказаха ласкаво за Льовен, така че може и да пропусна Гент. Това ще го обмисля допълнително. Приемам всякакви предложения за интересни местенца за хапване и пийване на бира в Антверпен. 

Редактирано от Guinness
Връзка към коментар

Гинес, погледни дали Флипко нямат директни автобуси от Шарлероа до Антверпен? Може и да си изпуснал последния автобус, че пристигаш късно, но е възможно и да има такъв, който да изчаква този полет. 

За хапване, ние си избрахме някакво заведение на кея с яхтите. Имаше и бира. 

Връзка към коментар
преди 9 часа, Guinness каза:
  1. Има ли по-евтин вариант от летището до Брюксел, защото виждам, че автобусният билет на FLIBCO струва €14.20? 
  2. Има ли смисъл да си купувам предварително билет за влака Брюксел - Антверпен (в момента струва €7.70) или на място цената ще бъде същата? На какъв принцип се валидират билетите? Ще важи ли за по-късния, ако не успея да хвана по-ранния влак?
  3. Колко време горе-долу ще ми е необходимо да мина проверката на летището и да стигна до автобусната спирка? Има ли на това летище Self Service Passport Control? 

Бях в Брюксел през май и пътувах със същия полет София- Шерлеруа. 1. 14.20 евро е началният вариант. Това е само в едната посока, но цените се качват периодично. 2. Моят полет имаше закъснeние с почти един час!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! От опит знам, че полетите на ryanair винаги имат закъснение. На сайта flibco.com има автобуси Шарлеруа- Антверпен с разписания. 3. Control passport при мен беше най- дългият който съм имал до сега, опашката беше огромна и се виеше бавно-бавно като змия около колчетата. Аз успях да хвана, с тичане през залата, последния автобус до Брюксел. Аз лично бих преспал една нощ в Брюксел, а на сутринта бих заминал за Антверпен. Успех!

Ще имам два пълни дни на разположение и идеята ми е да посетя Антверпен и Гент (евентуално). В Брюксел и Брюж съм ходил вече и не представляват интерес. Доста магеланци се изказаха ласкаво за Льовен, така че може и да пропусна Гент. Това ще го обмисля допълнително. Приемам всякакви предложения за интересни местенца за хапване и пийване на бира в Антверпен. 

Редактирано преди 8 часа от Guinness

А Гент е град- приказка! Няма да съжаляваш ако отидеш там! Аз  имах три пълни дни в Белгия и за единия се колебаех между Гент, Антверпен и Лиеж. Избрах Гент и останах очарован.

Редактирано от muchachote
Допълнение
Връзка към коментар

Да се включа и аз: по-евтин вариант по това време на денонощието едва ли ще намериш.

Билетите за влакове са с фиксирани цени и няма никакъв смисъл да си купуваш предварително билет. Цените са еднакви както по интернет, така и ако си ги купиш на гише или на автомат. Номерът с автомат става само с карта или монети, т.е. автоматите за билети не приемат банкноти.

Според мен за два дни съвсем спокойно можеш да разгледаш и Гент и Антверпен. Льовен е прекрасен малък град на 20-25 км от Брюксел и половин ден му е достатъчен включително с биропиене 🙂 Но според мен Гент не е за пропускане.

Връзка към коментар
преди 10 часа, mililia каза:

Гинес, погледни дали Флипко нямат директни автобуси от Шарлероа до Антверпен?

Нямат директни автобуси. Проверих вече. 

преди 2 часа, muchachote каза:

Бях в Брюксел през май и пътувах със същия полет София- Шерлеруа. 1. 14.20 евро е началният вариант. Това е само в едната посока, но цените се качват периодично. 2. Моят полет имаше закъснeние с почти един час!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! От опит знам, че полетите на ryanair винаги имат закъснение. На сайта flibco.com има автобуси Шарлеруа- Антверпен с разписания.

Аз ще летя от Пловдив. Надявам се да няма закъснение. Може би преди е имало, но сега не открих.

преди 2 часа, Lyubina каза:

Да се включа и аз: по-евтин вариант по това време на денонощието едва ли ще намериш.

Използвала ли си този вариант: https://mysupershuttle.be/en/ ? Отзиви евентуално? Цената е фиксирана €25 и изглежда добър вариант предвид факта, че по-горният вариант ми прави €21.90. 

Редактирано от Guinness
Връзка към коментар
преди 3 часа, Guinness каза:

Използвала ли си този вариант: https://mysupershuttle.be/en/ ? Отзиви евентуално? Цената е фиксирана €25 и изглежда добър вариант предвид факта, че по-горният вариант ми прави €21.90. 

Не съм, защото обикновено пътувах до Брюксел, а не до Антверпен 🙂 

Връзка към коментар
На ‎5‎.‎8‎.‎2018‎ г. в 21:18, Guinness каза:
  • Има ли по-евтин вариант от летището до Брюксел, защото виждам, че автобусният билет на FLIBCO струва €14.20? 
  • Има ли смисъл да си купувам предварително билет за влака Брюксел - Антверпен (в момента струва €7.70) или на място цената ще бъде същата? На какъв принцип се валидират билетите? Ще важи ли за по-късния, ако не успея да хвана по-ранния влак?
  • Колко време горе-долу ще ми е необходимо да мина проверката на летището и да стигна до автобусната спирка? Има ли на това летище Self Service Passport Control? 

Цената на билетите за влак е една и съща, онлайн, на гише или от автомат. Така, че най-добре на място.

Ако се качиш без билет във влака, трябва да потърсиш сам кондукторът за да ти продаде билет, и затова се плаща още 6-7 евро към цената на билета. Така, че най-добре е да си купил билет преди да си се качил във влака. Билетите важат за съответния ден, нямат час. Ако пътуването е започнало преди полунощ и продължи и след това, билетът си важи. Билетите не са валидират, когато кондукторът мине за проверка, му представяш билета.

Зависи колко самолета ще има в часа на кацане, които идват от страни извън Шенген. Ако има полет от Мароко, става по бавно. Тях ги проверяват повече.

Няма селф сървиз на това летище.

Между Гент и Льовен, твърдо Гент.

Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Някой може ли да сподели дали си заслужава 3-4 часа за разглеждане на Брюж? Обмислям ранно ставане и тръгване от Антверпен (05:37 ч.) и пристигане в Брюж в 07:00 ч. Оттам разглеждане за 4 часа и тръгване в 11:31 ч. посока към Брюксел (12:31 ч.) От Брюксел ще хвана автобус в 13:00, за да съм в 13:55 ч. на летището в Шарлероа, откъдето имам полет в 15:05 ч. 

Според вас заслужава ли си и има ли риск с шатъл автобус по това време или да гоня по-ранно тръгване към летището?

Връзка към коментар

Брюж, ако не си бил, винаги си заслужава.

Обедните часове са по-малко натоварени по отношение на трафик и съответно по-малко рискови.

Но... никога не се знае 🙂 

Ако ще пътуваш с влак от Брюж до Брюксел, гледай да хванеш някой от типа бърз влак, а не техния аналог на нашите пътнически влакове. По-сигурни са като часове на пристигане.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Някой може ли да сподели дали си заслужава 3-4 часа за разглеждане на Брюж? Обмислям ранно ставане и тръгване от Антверпен (05:37 ч.) и пристигане в Брюж в 07:00 ч. Оттам разглеждане за 4 часа и тръгване в 11:31 ч. посока към Брюксел (12:31 ч.) От Брюксел ще хвана автобус в 13:00, за да съм в 13:55 ч. на летището в Шарлероа, откъдето имам полет в 15:05 ч. 

Според вас заслужава ли си и има ли риск с шатъл автобус по това време или да гоня по-ранно тръгване към летището?

Вземи по-ранен шатъл към летището, защото винаги може да има закъснение.

Връзка към коментар
преди 17 часа, Guinness каза:

За мен си заслужават! Виж дали Флибко нямат някой директен автобус Брюж-летище Шарлероа, който да може да ти свърши работа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , mililia каза:

За мен си заслужават! Виж дали Флибко нямат някой директен автобус Брюж-летище Шарлероа, който да може да ти свърши работа.

Имат директен автобус. Трябва да им види часовете и пак да си даде резерв от време преди полета.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , mililia каза:

Имат, видях го още вчера, но имам един безплатен билет за влак от Брюж до Брюксел, който ще използвам. Според разписанията автобусите от Брюж до летището стигат за малко над 2 часа. Горе-долу толкова ще ми излезе по моя начин.   

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Само да кажа, че 16 септември е "Ден без автомобили". Ако някой е там по това време, да го има предвид. Въпреки че, по мои спомени обществения транспорт се движи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , Lyubina каза:

Само да кажа, че 16 септември е "Ден без автомобили". Ако някой е там по това време, да го има предвид. Въпреки че, по мои спомени обществения транспорт се движи.

Движи се и дори е безплатен.

Връзка към коментар
преди 21 часа, Guinness каза:

Аз мисля че и дума не може да става нито за 3 нито за 4 часа. Брюж е толкова красив, с толкова исторически и архитектурни паметници, ме човек трябва да му отдели поне един ден. А ако влизаш в катедрала, музеи и галерии, цели два дена.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, muchachote каза:

Аз мисля че и дума не може да става нито за 3 нито за 4 часа. Брюж е толкова красив, с толкова исторически и архитектурни паметници, ме човек трябва да му отдели поне един ден. А ако влизаш в катедрала, музеи и галерии, цели два дена.

Подкрепям. Няма смисъл да отидеш за 3-4 часа , защото ще се върнеш 100%, когато видиш, колко красив и уютен град е.

Или отдели повече време или просто някога отиди отново за минимум един ден (два по-добре). Ако имаш само тези 3-4 часа ги оползотвори за друго.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 12.09.2018 г. в 14:06, Guinness каза:

Някой може ли да сподели дали си заслужава 3-4 часа за разглеждане на Брюж?

Брюж наистина е изключително приятно място, но пък е доста компактен и за активен и динамичен човек 4 часа биха били много добро време, за да придобие добра представа за града. Ако все пак решиш, че ти трябва повече време и искаш да видиш по-малък град може да погледнеш Мехелен - супер симпатично, на 10-тин минс с влак от Брюксел и на 15-20 от Антверпен. Лювен също винаги е вариант.

Ти кога пътуваш ?

Редактирано от naTpuoT
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, naTpuoT каза:

Брюж наистина е изключително приятно място, но пък е доста компактен и за активен и динамичен човек 4 часа биха били много добро време, за да придобие добра представа за града. Ако все пак решиш, че ти трябва повече време и искаш да видиш по-малък град може да погледнеш Мехелен - супер симпатично, на 10-тин минс с влак от Брюксел и на 15-20 от Антверпен. Лювен също винаги е вариант.

Ти кога пътуваш ?

На 21.09 и се връщам на 24.09 от/до Пловдив

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.