Прескочи до съдържание

Кратки и бързи въпроси за Рим

Spqr

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, имам питане за билетите за шатъла от Чампино до Термини.

Ако се закупят предварително от сайта и се посочи конкретен час, какво се случва ако полета закъснее? Ще могат ли да се използват за следващия автобус?

Публикувано:

@DGTG Не, няма проблем. Но трябва да знаеш, че първо качваха хората с билет за този час и след това другите. Аз бих предпочела варианта за автобус на градския транспорт и след това метро. През 2019 г. последно съм била, пътят никога не е 0.45 минути, а се лашкахме поне 2ч до Термини, защото е някакъв час пик в Рим при пристигането в града. Ако използвате градския транспорт и после метро ще е в пъти по-бързо. 

Опциите за придвижване са описани тук (иначе ето за този вариант говоря https://www.atral-lazio.com/?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=197 )

За отлитането за София аз съм си взимала предварително уговорен трансфер от https://gettransfer.com/en. Излезна ни по около 10 евро на човек, но ни беше спокойно, че ще стигнем навреме, защото още тогава се говореше, че има случаи, когато супер ранните автобуси не идват навреме или изобщо не идват. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 27.08.2021 г. в 10:40, DGTG каза:

Здравейте, имам питане за билетите за шатъла от Чампино до Термини.

Ако се закупят предварително от сайта и се посочи конкретен час, какво се случва ако полета закъснее? Ще могат ли да се използват за следващия автобус?

@DGTG не си купувайте билети предварително, просто излезте от летището, минете 20 метра и са наредени автобуисте. Едно  корейка ви продава билет за 7 евро и се качвате. Ако не успеете, чакате 30 мин. и сте на следващия. Не се хабете за автобус да резервирате билети онлайн. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 32 минути , Levantino каза:

@DGTG не си купувайте билети предварително, просто излезте от летището, минете 20 метра и са наредени автобуисте. Едно  корейка ви продава билет за 7 евро и се качвате. Ако не успеете, чакате 30 мин. и сте на следващия. Не се хабете за автобус да резервирате билети онлайн. 

Благодаря! Питането беше за дъщеря ми. Тя вече беше там и се върна, а по съвет на darinamarinova    ползва  https://www.atral-lazio.com/?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=197 )#ciampino . Много удобно, бързо и евтино са се придвижили.

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте, разглеждам турове Hop on Hop off в Рим. Намерих 3 компании, които ги изпълняват, съответно с маршрути като спирки почти напълно еднакви /т.н. червен, зелен и сив маршрут/, също условията и цените са еднакви. Билети се предлагат най-общо в 3 варианта: за 24 часа, за 48 ч. и за 72 ч. Не съм ги ползвала и се колебая. От една страна ще ни спести време и ще си почиваме от ходене докато се возим. От друга страна апартаментът, в който ще се настаним е до пиаца Венеция, идеална отправна точка за всеки маршрут. Струва ми се, че Hop on Hop off за 1 ден е добра идея. Дайте мнения и отзиви, моля!

Публикувано:

@Jenbel За Рим няма много смисъл (според мен) от такива hon on hop off автобуси, никога не спират точно пред самата забележителност, по принцип доколкото знам има забрана за такива големи автобуси в централната част. Най-добре е пеша за близките дестинации и-или с градски транспорт. 

Ето и мнение от форума на Rick Steeves https://community.ricksteves.com/travel-forum/italy/bus-tour-hop-on-hop-off-in-rome

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 23 минути , Jenbel каза:

Здравейте, разглеждам турове Hop on Hop off в Рим. Намерих 3 компании, които ги изпълняват, съответно с маршрути като спирки почти напълно еднакви /т.н. червен, зелен и сив маршрут/, също условията и цените са еднакви. Билети се предлагат най-общо в 3 варианта: за 24 часа, за 48 ч. и за 72 ч. Не съм ги ползвала и се колебая. От една страна ще ни спести време и ще си почиваме от ходене докато се возим. От друга страна апартаментът, в който ще се настаним е до пиаца Венеция, идеална отправна точка за всеки маршрут. Струва ми се, че Hop on Hop off за 1 ден е добра идея. Дайте мнения и отзиви, моля!

За първото посещение на Рим си бяхме взели билет за такъв автобус. От една страна е удобно, че спират близо до забележителностите и не се налага да мислиш как да си организираш транспорт, от друга правят кръгчета само в една посока и с това се губи време. Голямото предимство тогава беше, че предлагаха комбиниран билет за бързо влизане във Ватикана. Казват ти в колко часа ще събират група и ви вкарват през страничен вход без да се редите на опашка. А тогава опашките бяха огромни. Сега може би не е така. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 31 минути , Jenbel каза:

Рим е музей на открито, в който историята буквално е на всеки метър. А чарът да кривнеш зад първия ъгъл няма равен.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Благодаря ви! Прочетох всичко включително от форума на Rick Steeves. Изглежда, че в Рим няма смисъл от тези турове. И вместо да ни спестят време, може да го загубим.

Публикувано:

Рим се обикаля пеша. Ще видиш колко лесно се ориентираш, как на всяка крачка срещаш красота. Отбележи си на Гугъл мапс местата, които искаш да видиш и ще можеш да ги групираш като маршрут. Непременно посетете Domus Aurea, изключително!
Ох, размечтах се, от 2 години не съм навестявали любимият си град! 

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 12.09.2021 г. в 19:41, DGTG каза:

ползва  https://www.atral-lazio.com/?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=197 )#ciampino . Много удобно, бързо и евтино са се придвижили.

Някой може ли да ми каже дали мога да купя билети от тях малко преди пътуването или на място? Ще връщаме рент-а-кар на летище Чампино и няма как да знам за кой час точно ще успеем, а сме към Рим след това.

Виждам, че през сайта на Trenitalia мога да си избера от днес за днес, но ако на място става по-бързо от писане на айбани, чакане на потвърждения и т.н. е добре да го имам предвид.

Публикувано:

@Madelin Както е казала @DGTG - преди имаше и кьоск вътре в самото летище след взимането на багаж. То е съвсем малко самото летище, няма как да не го видите. За метрото се купува или от будка, или от автомат - супер лесно е 

• Харесвам 1
Публикувано:

Колко време предварително е добре да се купуват билети за Колизеума и Ватиканските музеи?  Пътуването е планирано да е тридневно, за да се оползотвори уикенд с еднодневната ученическа ваканция на 1 ноември - като така нямам много опции и за дните от които мога да избирам, единствения ден за Ватикана е събота. Да оставя ли за последния момент или да купувам по-отрано да не артисаме? От друга страна с ковид неизвестните гледам са не се ангажирам много отрано където мога да си позволя.

Публикувано:

@Бръмбар, няма ковид неизвестни, всичко е известно. Миналата седмица изкарах в Рим. Навсякъде на закрито се влиза с Green pass. Билети се купуват само онлайн, вкл. за Колизеума. Добре е да ги купиш по-рано, защото резервациите са на времеви слотове и ми направи впечатление, че часовете преди обяд са предпочитани и свършват първи.

За ватиканските музеи купихме билети около 5 дни преди посещението, за час 14:30 с цел влизане в базиликата Св.Петър преди това, време за обяд и поне 3 часа за музеите (раб.време до 18:30). Изморително е цял ден във Ватикана, но няма как. В базиликата ние влязохме бързо, малка опашка към 10:30 ч., върви бързо, има проверка със скенер, мери се температура, но не проверяваха Green pass. В музеите трябва да се отиде по-рано, има повече проверки вкл. пас-а, носят се маски, вътре е душно, но може да се правят почивки навън във вътрешния двор. 

Посещение в градините на Ватикана се продаваше само в ден неделя.

Резиденцията на папата Кастел Гандолфо е на 40 мин. път с влак от Рим, отнема поне половин ден, приятно е да се разгледат неговите градини в хубаво време, мисля, че се предлагаше само в неделя.

За Колизеума: на място не се продават билети за него, само за други обекти от комплекса. Вторият билетен център, който се намира на булеварда до форумите преди самия колизеум, не работи. Билети за Колизеума само онлайн с предв.резервация на времеви слот. От днес за утре имаше налични следобедни часове.

Domus Aurea, който @Цветеми препоръча, не можах да видя, защото може да се посети само в неделя, а аз не бях проверила предварително и пропуснах.

Пантеонът е безплатен, всеи ден се вие опашка на площада пред него, но да не ви плаши, върви доста бързо, обектът е малък, няма.много за разглеждане и се приключва бързо. Там се влиза с Green pass + документ за самоличност + мерят температура.

Накратко за посещения на масовите обекти в Рим е добре да се направи предварителна организация, планиране и резервиране на дати.  

При интерес мога да препоръчам ресторанти в Трастевере, имаме няколко добри попадения. В идеалния център препоръчвам по възможност да се избягват ресторантите, 99% са туристически капан, а и така се пълнят и за обяд, и за вечеря, че резервацията е задължителна. Между другото Рим се е понапълнил с туристи, предимно млади хора и предимно англичани, французи и други европейци, няма ги американците, руснаците, китайците и японците, слава богу! Макар че не е достигнато туристическото ниво отпреди пандемията, по думи на познат, живеещ там.

• Харесвам 7
Публикувано:

И ние сме с билети 29 октомври-1 ноември. Датите са избрани точно заради ученическата ваканция от 1 ден 🙂 Започвам и аз да правя програма. Ще изчета първо всичко назад и ще задавам тогава въпроси.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Jenbel, благодаря ти за изчерпателния отговор! Ще съм благодарна на препоръки за кръчми. Аз съм ходила отдавна и преди пандемията, та се чудех дали са стигнали пак нивото на туристопотока отпреди.

@feel_the_rush и нашите билети са за същите дати и по същите причини 🙂

Публикувано:
преди 3 часа, Jenbel каза:

@Бръмбар, няма ковид неизвестни, всичко е известно. Миналата седмица изкарах в Рим. Навсякъде на закрито се влиза с Green pass. Билети се купуват само онлайн, вкл. за Колизеума. Добре е да ги купиш по-рано, защото резервациите са на времеви слотове и ми направи впечатление, че часовете преди обяд са предпочитани и свършват първи.

За ватиканските музеи купихме билети около 5 дни преди посещението, за час 14:30 с цел влизане в базиликата Св.Петър преди това, време за обяд и поне 3 часа за музеите (раб.време до 18:30). Изморително е цял ден във Ватикана, но няма как. В базиликата ние влязохме бързо, малка опашка към 10:30 ч., върви бързо, има проверка със скенер, мери се температура, но не проверяваха Green pass. В музеите трябва да се отиде по-рано, има повече проверки вкл. пас-а, носят се маски, вътре е душно, но може да се правят почивки навън във вътрешния двор. 

Посещение в градините на Ватикана се продаваше само в ден неделя.

Резиденцията на папата Кастел Гандолфо е на 40 мин. път с влак от Рим, отнема поне половин ден, приятно е да се разгледат неговите градини в хубаво време, мисля, че се предлагаше само в неделя.

За Колизеума: на място не се продават билети за него, само за други обекти от комплекса. Вторият билетен център, който се намира на булеварда до форумите преди самия колизеум, не работи. Билети за Колизеума само онлайн с предв.резервация на времеви слот. От днес за утре имаше налични следобедни часове.

Domus Aurea, който @Цветеми препоръча, не можах да видя, защото може да се посети само в неделя, а аз не бях проверила предварително и пропуснах.

Пантеонът е безплатен, всеи ден се вие опашка на площада пред него, но да не ви плаши, върви доста бързо, обектът е малък, няма.много за разглеждане и се приключва бързо. Там се влиза с Green pass + документ за самоличност + мерят температура.

Накратко за посещения на масовите обекти в Рим е добре да се направи предварителна организация, планиране и резервиране на дати.  

При интерес мога да препоръчам ресторанти в Трастевере, имаме няколко добри попадения. В идеалния център препоръчвам по възможност да се избягват ресторантите, 99% са туристически капан, а и така се пълнят и за обяд, и за вечеря, че резервацията е задължителна. Между другото Рим се е понапълнил с туристи, предимно млади хора и предимно англичани, французи и други европейци, няма ги американците, руснаците, китайците и японците, слава богу! Макар че не е достигнато туристическото ниво отпреди пандемията, по думи на познат, живеещ там.

Препоръки за места в Трастевере записвам веднага 🙂

Публикувано:

Мен никой не ме е питал за мнение, но и аз да се обадя. Имам си списък за някои заведения в Рим - някои посетени, други препоръчани, трети видяни от други пътешественици

https://foursquare.com/user/398536812/list/rome

За лични мнения в Trastevere аз бях запазила маса в тази пицария https://goo.gl/maps/X2aMCcEjcQydZB3N7 и всички останаха супер доволни. Бяха ме записали като Дюрина и не можеха да намерят първо резервацията, но барманът ме бил запомнил 😇 Имайте предвид, че масите вечер са малко нагъчкани 

• Харесвам 2
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 часа, Jenbel каза:

При интерес мога да препоръчам ресторанти в Трастевере, имаме няколко добри попадения

И аз се нареждам на опашката за Трастевере. Ако някой има препоръки за Тестачио - също. Ние ще сме до станция Пирамиде, та са ни наблизичко.

преди 1 час, darinamarinova каза:

Имам си списък за някои заведения в Рим

Много вкусен списък, ще го огледам подробно. Благодаря за споделянето! Пицарията в Трастевере вече е забучена на GM:)

Публикувано:

То и аз си имах списък, ама последно съм ходил през 2014 и може да има нужда от обновяване, освен това не мисля, че е лошо да се пробват нови места. В Рим има предостатъчно, затова благодаря за всички препоръки  🙂 

Публикувано:
преди 1 час, darinamarinova каза:

Мен никой не ме е питал за мнение, но и аз да се обадя. Имам си списък за някои заведения в Рим - някои посетени, други препоръчани, трети видяни от други пътешественици

https://foursquare.com/user/398536812/list/rome

За лични мнения в Trastevere аз бях запазила маса в тази пицария https://goo.gl/maps/X2aMCcEjcQydZB3N7 и всички останаха супер доволни. Бяха ме записали като Дюрина и не можеха да намерят първо резервацията, но барманът ме бил запомнил 😇 Имайте предвид, че масите вечер са малко нагъчкани 

Тази пицария Dar poeta сме я посещавали при предишно ходене понеже ми беше препоръчанa. И понеже не бяхме направили резервация и имаше бая опашка, доста почакаме. Не бяха лоши пиците, но и нещо изключително по моите представи не бяха. Препоръчвам ако се посещава да се направи предварително резервация. 

Публикувано:

@Бръмбар Съжалявам, че не ви е харесала 😞 По принцип досега от Foursquare и от мнения тук на други магеланци и на приятели се водя. Но foursquare го ползвам навсякъде и никога не ме е завел на кофти място. Избирам места с оценка 7+, а по-добре и 8+ И гледам ценова категория - 1 или 2 доларчета, иначе ми се струват малко твърде скъпи 

Публикувано:

Нее,  @darinamarinova, грешно ме разбра 🙂. Хубава си беше пицата, просто грешката беше наша, че не направихме резервация и много чакахме. И после се чудех дали си е струвало толкова чакането, но ако не бяхме чакали толкова сигурно нямаше да си задавам този въпрос :-). С две думи - пицарията е популярна и ако се планира посещение да се резервира. 

Публикувано:

Впечатленията ми за храната в Рим и ресторантите в Трастевере.

Ние бяхме взели апартамент (в Margana Tower) до пиаца Венеция, от страната на еврейския квартал. От там до Трастевере разстоянието пеша е 15-20 минути, напряко през еврейския квартал и по моста над остров Тиберина или по "царския" път по булевард Аренула и моста Гарибалди. Често ходехме да вечеряме в Трастевере поради близостта. В еврейския квартал не седнахме нито веднъж, но минавайки оттам вечер виждах, че всички ресторанти са пълни и то предимно с италианци, така че вероятно има добри заведения. 

Препоръки за ресторанти ползвах от сайта на една американка, женена за римлянин, ето този: Places to Eat in Rome (romewise.com) Мога да твърдя, че информацията е съвсем актуална след като посетих няколко места от тази статия: Trastevere Restaurants - Where to Eat in Rome (romewise.com)

Първият ресторант, който препоръчвам е ALLE FRATTE DI TRASTEVERE Restaurant Alle fratte di Trastevere - Roma - резервации може онлайн или по телефона. Типичен римски ресторант с традиционните римски ястия, плюс салати /рядко срещано в римско меню/ и морски. Посрещна ни собственикът от снимката в статията, бяхме без резервация, но с късмет, а и имат доста маси отвън. Обслужването много бързо и любезно, персоналът е разговорлив, услужлив и препоръчаха добро и нескъпо местно вино. Това за препоръчаното вино между другото ни се случи и в други ресторанти в Рим и приятно ни изненада, понеже като цяло заведенията в централната градска част са твърде туристически и overpriced. Точно тук ядохме най-вкусното шкембе по римски /trippa all romana/ и най-вкусното тирамису, може би защото беше домашно, съвсем прясно и се топеше. Порциите са големи. Препоръчвам също тяхното antipasti frutti di mare, което е много свежо със скариди и черни миди. 

Второто място е винен бар VINALLEGRO https://www.vinallegro.com/. Резервациите са препоръчителни, онлайн през сайта им или през гугъл, местата не са много. Много голям плюс на мястото е, че има основно меню за вечеря и след аперитивите директно останахме там за вечеря. Виненият асортимент е много голям. Чаша вино е от 5 до 12 евро, а бутилка от 15 до 200 евро. Сервитьорките са отлични, помагат бързо като обръщат внимание на цените, за да няма недоразумения. Всички менюта ги има на сайта им и може предварително да се прочете. От основното меню препоръчвам ньоки с аспержи, мента и бекон /Gnocchi alla VinAllegro con Asparagi, Menta e Guanciale Croccante/ и свинско на хапки, задушено и карамелизирано с мед и сини сливи /Spezzatino di Maiale caramellato con Miele di Acacia e Prugne/. С най-голямо удоволствие бих посетила този бар отново. Работи до късно включително кухнята. 

Друг ресторант в Трастевере LA GATTABUIA https://www.lagattabuia.it/en/. Намира се малко встрани от централната туристическа зона в Трастевере и се посещава от повече местни. Те вечерят към 21 ч., ако се отиде по-рано може да се намерят места, но ако си за една вечер винаги е по-сигурно с резервация /онлайн/. Традиционно римско меню с паста, пица, месо и дреболии, няма салати. Аз лично не харесвам такива менюта, в които има от всичко. Ядохме брускети, цвят от тиквичка пълнен със сирене, вкусни равиоли пълнени с бурата и сос от доматено конфи, агнешки дреболии в гърне /Coratella di Agnelo - lamb offal/, които обаче представляваха само дроб вместо комплект дреболии, беше сухо и не особено вкусно. В този ресторант ми направи впечатление, че италианците поръчваха почти само паста, т.е. това е акцента там. 

Между другото поръчвахме дреболии, шкембе и стекове в различни ресторанти, но не останахме доволни. Същите продукти и ястия в Испания например или в други региони на Италия се приготвят много, много по-вкусно, а и като цяло кухнята там е по-разнообразна и в този смисъл не съм очарована от храната в Рим.  

В Трастевере са много популярни някои места и за тях има опашки цяла вечер, напр. Da Teo и морския Osteria der Belli /след два отказа за резервация се отказах/.

И един туристически капан, който да се избягва - Antica Trattoria Angelino, най-близкият до апартамента ни ресторант, в който има опашка и за обяд и за вечеря, като на конвейер е там, но храната е много посредствена. Пърженият артишок, гордостта на римската кухня, се сервира препържен и горчив. Станах свидетел как се връщат порции с полусурови октоподи и калмари.  

• Харесвам 3
  • Благодаря 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.