tch Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 7 hours ago, Topfly said: В тези цифри вероятно влизат всички хотели със сезонна запълняемост и затова сравнението не е коректно с един градски хотел, който е отворен 12 месеца в годината. В България хотелите на морето вероятно имат средна запълняемост от 20-25% (3 месеца сезон, който не се продава на 100%), но не е коректно да се сравнява рентабилността на един такъв хотел с хотел в София Какъвто и аргумент да ти даде човек, с какъвто и източник да бъде подкрепен, все ще "измислиш" нещо. Ако беше погледнал данните на НСИ по-внимателно, които също публикувах, щеше да видиш че август месец 2016 година във Варна има регистрирани 409 обекта, извън сезона спадат до 125, с други думи, тези хотелиери, които "зазимяват" обектите се отписват. Щом в България се прави на дали на другите места ще е по-различно. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 преди 10 минути , tch каза: Какъвто и аргумент да ти даде човек, с какъвто и източник да бъде подкрепен, все ще "измислиш" нещо. Ако беше погледнал данните на НСИ по-внимателно, които също публикувах, щеше да видиш че август месец 2016 година във Варна има регистрирани 409 обекта, извън сезона спадат до 125, с други думи, тези хотелиери, които "зазимяват" обектите се отписват. Щом в България се прави на дали на другите места ще е по-различно. Има една градска легенда според която Чърчил е казал следното: “ Аз вярвам единствено на статистиката, която аз съм фалшифицирал“ Както вече писах със собствените си очи съм виждал счетоводството на целогодишно работещ хотел с 30% запълняемост. Това де факто е фалирал хотел! От тук нататък ако статистиката твърди, че е възможно много хотели да съществуват дългосрочно с подобна запълняемост явно има някакъв проблем с тази статистика. Или изходните данни и методологията не са това за което си мислим или някой крие приходи и гости и така манипулира статистиката. Връзка към коментар
tch Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 2 minutes ago, Topfly said: Има една градска легенда според която Чърчил е казал следното: “ Аз вярвам единствено на статистиката, която аз съм фалшифицирал“ Както вече писах със собствените си очи съм виждал счетоводството на целогодишно работещ хотел с 30% запълняемост. Това де факто е фалирал хотел! От тук нататък ако статистиката твърди, че е възможно много хотели да съществуват дългосрочно с подобна запълняемост явно има някакъв проблем с тази статистика. Или изходните данни и методологията не са това за което си мислим или някой крие приходи и гости и така манипулира статистиката. Или говориш на ангро или не гледаш статистика, която ти давам. Никъде никой не ти е говорил за 30%, а за близо 50% за месец май, числа които напълно съвпадат и с европейската статистика за този период на годината. Ти си реши, без грам да си направиш труда да провериш, че преди да дойдат ирландците е имало 30%, което разбира се не е вярно. Легла има и запълняемостта не е по-висока от средното, иначе хотелите нямаше да се точат така на 6 месеца прецедателство. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 (редактирано) Преди 1 час, tch каза: Или говориш на ангро или не гледаш статистика, която ти давам. Никъде никой не ти е говорил за 30%, а за близо 50% за месец май, числа които напълно съвпадат и с европейската статистика за този период на годината. Ти си реши, без грам да си направиш труда да провериш, че преди да дойдат ирландците е имало 30%, което разбира се не е вярно. Легла има и запълняемостта не е по-висока от средното, иначе хотелите нямаше да се точат така на 6 месеца прецедателство. Съгласен ли си, че никога не е имало толкова много туристи в София както в момента и пътникопотока на летище София е близо двойно по голям спрямо преди 6-7 години? Ако при този бум на туризма хотелите в София сега едвам свързват двата края, какво е било положението преди години и кой луд инвеститор ги е строил или обновявал тези хотели? Ако статистиката отразява реалното положение, то и в момента е пълна лудост някой да строи нов хотел в София. Airbnb до някъде може да обяснява този процес, но не вярвам до толкова да се е увеличило предлагането, че тотално да е сринал хотелския бизнес. Идея си нямам как се смята статистиката в Европа и сезонно отворените хотели вътре ли са или не са вътре (В Австрия например съм спал извън сезона в хотел, който беше 80% затворен и с намален персонал. Това статистически не знам как го отчитат.) Това което обаче знам, че целогодишно отворен хотел си струва да се построи ако в даден сегмент затовареността скочи над 70%. Градските хотели са типично такива хотели. Поради спад на туризма разбира се затовареността може да спадне много, стигне ли до 30-40% там сериозно възниква въпрос за затваряне на хотели и използване на сградата за други цели. Ако хотелът е строен обаче със заеми фалитът може да дойде доста по рано. Като говорим за статистика ето ти малко статистика за затовареността на хотелите в Париж. Там последните години не само че нямаше бум на туризма, а имаше лек отлив и въпреки това хотелите работят със 74% капацитет цък В Лондон хотелите работят на 80% капацитет цък Редактирано 14 юли, 2017 от Topfly Връзка към коментар
tch Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 Да сравняваш София с Лондон е като да сравняваш София с Дамаск. Другото е коментирано вече колкото и да не ти се вярва и след пускането на нискотарифните София е на средноевропейско равнище. Нито повече, нито по-малко. 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 преди 4 минути , tch каза: Да сравняваш София с Лондон е като да сравняваш София с Дамаск. Другото е коментирано вече колкото и да не ти се вярва и след пускането на нискотарифните София е на средноевропейско равнище. Нито повече, нито по-малко. Изобщо не разбирам какво искаш да кажеш с този коментар?! В София има бум на туризма, в Лондон има слаб ръст, в Париж слаб спад, а в Дамас няма туризъм. Никъде не съм казвал, че София ще стане Лондон, Париж или Будапеща като брой туристи, но това не означва, че пазарът на хотели във всички градове не се движи по едни и същи икономически закономерности. Връзка към коментар
tch Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 Не си казал, че ще стане като Лондон, но решаваш да сравняваш заетостта между двата града. Тъй като при възможност предпочитам да боравя с данни ето още едни. През 2013 година тази платформа (почти) не е била позната в България. До юли 2017 има почти 10 пъти ръст на предлаганите обекти и те вече са над 1600, само от тук имаме поне 3500 легла допълнително. Така че лично за мен тези, които тепърва се включват на пазара ще им е доста тегаво при такава конкуренция. Все пак желая успех на @Grishkata а и на всички други, които са се хванали на хорото. източник 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 преди 5 минути , tch каза: Не си казал, че ще стане като Лондон, но решаваш да сравняваш заетостта между двата града. Тъй като при възможност предпочитам да боравя с данни ето още едни. През 2013 година тази платформа (почти) не е била позната в България. До юли 2017 има почти 10 пъти ръст на предлаганите обекти и те вече са над 1600, само от тук имаме поне 3500 легла допълнително. Така че лично за мен тези, които тепърва се включват на пазара ще им е доста тегаво при такава конкуренция. Все пак желая успех на @Grishkata а и на всички други, които са се хванали на хорото. източник Ако леглата в хотелите са 12 000, 3500 легла са близо 30% от този капацитет. Това че не съществуваше обаче airbnb не означава, че апартаменти не се даваха под наем краткосрочно и преди това през платформи като booking.com и т.н. Реалният ръст на леглата вероятно е по скоро около 1000-2000. Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 (редактирано) Topfly, Ти сам си отговаряш на въпроса "как така преди години хотелите са живели с 30% запълняемост?" Ами както и "твоят" хотел в Будапеща. Точно стигат да се плащат разходи и заплати, но няма пари за обновление. Помниш ли до какво бяха докарани огромна част от хотелите 80те-90те години? Никакво обновление! Чак като се постабилизира сектора и се продадоха няколко хотела се започна с обновяване - когато можеха да се заделят пари. Много динамичен е този пазар, много чувствителен, влияе се от много фактори. Утре да фалира Райън еаър или (не дай си боже) да има някой атентат в някой курорт - повече от половината легла ще са празни. В Бали след атентата 2002ra са се радвали на запълняемост 20% и то с години. И точно в инвестицията и поддръжката се крие разковничето - дали ще имаш стар соц. хотел строен за без пари или ще имаш наследствен имот в airbnb - директно удряш в земята с цени инвеститори/частни лица, които са купили с целл печалба. Точно защото, както сам казваш, при 30% си покриваш разходите, без печалба и реинвестиция. Но това не е проблем за разни мастодонти от соц време, както и за огромен брой от airbnb отдаващите, които си имат някакъв имот без да им виси ипотека на врата. Ако проследиш темата ще видиш, че аз през цялото време давам един и същ съвет - ако имате имотче в центъра - действайте! Ако искате да купувате и то на кредит, и да въртите дистанционно - забравете! Много се увеличиха предлаганията в airbnb, дори само откак я има тази тема. И много се увеличи търсенето - осезаемо. В началото имаше шепа апартаменти и по десетина ревюта имаха само няколко с топ локация. Буквално пред очите ни нарасна и търсенето, а предлагането направо избухна! И много мои познати в БГ дето не бяха и чували за тази платформа ме питат за "как и кое" обмисляйки подобен ход. Появили са се фирми за почистване (с добри оферти при това) има и фирми за цялостна поддръжка срещу 20% от печалбите...Проблема е, че като не го въртиш сам печалбата ще ти е по-ниска (мога да обясня в детайли, но ще е дълго), и при запъ;няемост средно годишно 30%, като ти вземат 20% от печалбата и сметката за апартамент на кредит не се връзва. Rainy, понякога си мисля, че апартаментче в Банско би било добра опция - там цените са доста ниски, а е приятно и лете и зиме и има хора. Сега има доста добра връзка със София и добра база за дистанционна поддръжка (много хотели и професионалисти с които може да се уговори чистенето). В София цените вече са безумни, а и всички са рентиери. Гришка, да това ревю имам предвид, в света на ревютата (как да кажем нещо лошо без да обидим хазяина) това е не добро ревю, а ти малко си го влошил още с коментара си за такситата. Още в началото ти казахме, че локацията ти е слабото място и да предвидиш как да контрираш. Можеше да обясняваш на всеки гост за такситата, за метрото... не да очакваш да се оправят сами и да им казваш "ама предния гост се оправи, ти що не можа" (не че си го казал така, нопотенциалните гости това ще прочетат). А и златно правило!!! Не коментирай под ревта (освен ако не са драстични). Единственото което постигаш е все едно с червен маркер го отбелязваш това ревю да изпъква. Зарежи го този и дундуркай следващия гост за добро ревю. И трябва да си гъвкав, няма как. Особенно в началото докато си намериш нишата. Трябва да пипнеш нещо - ако не искаш да пуснеш цена за двама, намали броя на минималните нощувки на една или поне две. Погледни сега в кой сегмент си - идеален апартамент за група от 6 човека, отсядащи над 3 дни, оправящи се добре с транспорт...ми не ти е голяма таргет групата... Иса, разбира се, че има и луксозно търсене, но това е много малък сегмент, да не говорим, че е най-трудния/капризен. Фактът, че големите скъпи вериги хотели не се избиват да строят в София говори достатъчно. Айде пак се отплеснах...на прочелите до тук - благодаря за търпението! Редактирано 14 юли, 2017 от samuraika 22 Връзка към коментар
antea Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 @samuraika, дано и ти имаш търпение да продължиш да пишеш и даваш съвети по темата, страшно си полезна всъщност и за другата страна - гостите 4 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 преди 7 часа, samuraika каза: Topfly, Ти сам си отговаряш на въпроса "как така преди години хотелите са живели с 30% запълняемост?" Ами както и "твоят" хотел в Будапеща. Точно стигат да се плащат разходи и заплати, но няма пари за обновление. Помниш ли до какво бяха докарани огромна част от хотелите 80те-90те години? Никакво обновление! Чак като се постабилизира сектора и се продадоха няколко хотела се започна с обновяване - когато можеха да се заделят пари. Много динамичен е този пазар, много чувствителен, влияе се от много фактори. Утре да фалира Райън еаър или (не дай си боже) да има някой атентат в някой курорт - повече от половината легла ще са празни. В Бали след атентата 2002ra са се радвали на запълняемост 20% и то с години. И точно в инвестицията и поддръжката се крие разковничето - дали ще имаш стар соц. хотел строен за без пари или ще имаш наследствен имот в airbnb - директно удряш в земята с цени инвеститори/частни лица, които са купили с целл печалба. Точно защото, както сам казваш, при 30% си покриваш разходите, без печалба и реинвестиция. Но това не е проблем за разни мастодонти от соц време, както и за огромен брой от airbnb отдаващите, които си имат някакъв имот без да им виси ипотека на врата. Съгласен съм с много от нещата написани от теб, но те за съжаление не oбясняват 100% от ситуацията. Има нещо гнило в статистиката на НСИ. Ако предположим, че от социализма е имало много хотели, които са създали свръхпрелагане на легла, това не обяснява кой луд е приватизирал тези хотели и е продължил да ги оперира като хотели? Кой луд е строил нови хотели (такива има доста), при положение, че възвращаемостта на тази инвестиция е доста съмнителна при свръхпредлагането на пазара? Защо изведнъж много собственици на апартаменти решиха, че е по изгодно да ги дават на туристи вместо да ги дават под наем дългосрочно? Ако запълняемостта на хотелите преди години е била трайно под 50%, то и цените вероятно са били много ниски. Един наследствен апартамент може да не е купен със заем който да се връща, но собственикът все пак трябва да може да да си калкулира колко струва неговия труд и алтернативата на дългосрочния наем не е ли по изгодна. Да не говорим, че апартамента винаги трябва да е по евтин от хотела за да е конкурентноспособен. Винаги съществува и алтернативата да продадеш апартамента и да инвестираш в нещо друго. Има нещо което не пасва в цялата история, но нямам време и желание да се заровя и да го проуча. Напълно възможно е 10-15% от оборота на сектора да минава на черно или част от оборота да не се регистрира от статистиката. Веднъж един познат си беше загубил личната карта и пак без проблем спа в един софийски хотел. Съмнява ме той да е бил регистриран коректно и отразен в статистиката. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 преди 19 часа, Grishkata каза: Георги, не съм в трета глуха а напротив, първи резултат излизам, пробвах през различни акаунти, различни компютри (заради cookies евентуално). Мисля че наистина главния проблем е локацията....като гледаш апартаменти да кажем и виждаш концентрация в идеален център и някъде там в далечината е моя апартамент, нищо че съм на 2 евро с такси от въпросния идеален център, което при групи от поне 4 човека наемащи апартамента е супер цена.... samuraika държа на цена за 6 защото цена за 2ма ще трябва да е 30-40лв за моята локация, а да дам на някой апартамента за 30-40лв то по-добре да го пусна дългосрочно под наем и да не се разправям със смяна на завивки сметки за ток и вода и т.н. Иначе да, 2ма са по добре от 0, но не ми се тръгва по този път.... Просто исках да видя дали е само при мен проблема..... Второто ревю имаш предвид това "a bit out of the way" ли? Локацията и големината на апартамента със сигурност са ти проблем! Трябва да се примириш, че твоят апартамент не става за Airbnb (В предишните ми коментари бях пропуснал информацията за локацията на апартамента ти) Това че в София таксита са евтини и са много на брой, не означава, че туристите знаят тази информация. Освен това това в крайните квартали не винаги можеш да хванеш лесно такси на улицата, а при поръчване по телефона чужденецът ще удари на камък поради няколко причини: - повечето чужденци не могат да четат кирилица и да си кажат коректно адреса където се намират. - номерацията и адресите на блокове е доста сложна - таксиметровите компании отказват да пратят такси ако има се обаждаш от чуждестранен номер (вероятно диспечерите нямат право да звънят в чужбина) Освен това ако си чужденец е доста по вероятно да попаднеш на копърка или таксиметърджията в нормалното такси да се опита да те излъже. В компания от 5-6 души бъди сигурен, че ще има поне един който да наложи вето срещу наемането на апартамент като твоя поради горните причини, а тези които въпреки това го наемат ще напишат лошо ревю поради проблем с такситата. Връзка към коментар
Георги Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 преди 5 часа, Topfly каза: Защо изведнъж много собственици на апартаменти решиха, че е по изгодно да ги дават на туристи вместо да ги дават под наем дългосрочно? - Защото преди това не бяха чували за airbnb - Защото времето, в което разбраха за airbnb съвпадна със сериознно настъпление и на Ryanair, и на Wizz Air - Защото за много хора срещите с чужденци са предимство и обогатяват техния мироглед, когато самите те нямат възможност да пътуват постоянно. - Защото си правят бакалска сметка как ще взимат по 100лв на вечер и това прави 3000 на месец, вместо да дават апартамента за 800. По последната точка в някой момент ще дойде и отрезвяването, като дойде ниската затовареност и всичките арзходи, за което няколко пъти намеква samuraika. Предполагам в момента живеем малко в златна треска, надут балон или както искаме да го наричаме. Поне за мен така изглеждат нещата. 8 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 Между другото, @Grishkata, и според мен локацията ти е слабото място, но не съм съгласен, че е чак толкова апокалиптично зле. В големите градове не всички могат да са в центъра и се търсят също места с добра свързаност извън него. Това, което трябва да направиш според мен е вместо да криеш проблема да го осветлиш и решиш: - Давай на гостите си от електронните карти за метрото заредени с пътувания. Калкулирай си го в цената, ако трябва. Разгадаването на градския транспорт в нова държава винаги е сложно, двойно повече за България, където нито инструкциите са удачни, нито служителите в метрото знаят английски. Давай им готовите карти да ползват и хвалбите в ревютата няма да закъснеят. - Дай им информация за uber-оподобните приложения, с които такси може да се вика от точка до точка - taxi stars, taxi me, не ги знам всичките. - Направи им нещо като флаерче с адреса на апартамента написан на български, така че да го покажат на таксито като се качат. Може в него да допълниш колко ориентировъчно струва курс до ключови места в София на дневна и нощна тарифа. Отдолу може да изредиш телефоните за оплаквания на различните фирми. Ориентировъчните цени и телефоните ще са по-скоро информация за таксиджията, да знае, че не е ударил джакпота като е качил чужденци, със сигурност ще е по-стриктен, когато знае че другата страна е информирана какво да очаква като цена, и че при проблем знае как да действа. И така, ако подходиш с малко повече фантазия, ще елиминираш този недостатък. 6 Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 samuraika ама ти бъркаш ревютата Първо бяха тези на които съм отговорил а после другите които вече ползваха app - а и т.н. Относно гъвкавостта те разбрах какво имаш предвид....сега където имам дупки пускам малко по-ниска цена и се надявам някой да лапне, свалям и минималния период на 2 нощувки и така Георги много добри съвети...това за метрото е добра идея. Иначе съм принтирал карти на квартала, на софия, лист с точния адрес, wi-fi и т.н. Лека полека ще се ошлайфам....и между другото букинг наистина работи много по-добре....за няколко дни имам 3 резервации за общо 20 дни което мисля че е доста по-добре, но комисионната им е чудовищна...но явно има защо. Иначе е ясно че локацията е слабото място, но пак казвам това че апартамента е голям и събира повече хора елиминира този факт тъй като повече хора означава че повече хора ще си делят парите. Например в тайланд най-изгоден ни беше убер защото си деляхме на 4 сметката, тук е същата работа...определено на 4 човека ще им е по-евтино с такси отколкото с метро и автобуси... 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 (редактирано) преди 4 минути , Grishkata каза: и между другото букинг наистина работи много по-добре....за няколко дни имам 3 резервации за общо 20 дни което мисля че е доста по-добре, но комисионната им е чудовищна...но явно има защо. Може ли да споделиш ако не е тайна колко комисиона ти искат? Редактирано 15 юли, 2017 от Topfly Връзка към коментар
Гост Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 преди 5 минути , Grishkata каза: ....и между другото букинг наистина работи много по-добре....за няколко дни имам 3 резервации за общо 20 дни което мисля че е доста по-добре, но комисионната им е чудовищна...но явно има защо. Има защо. Аз, например, мразя искрено платформата airbnb. Тя може вече да е подобрена, обаче чувството не е минало. И със сигурност booking не е най-идеалния вариант, но за Европа ми е фаворитът. И такива като мен са много... Ако ги уловиш като клиенти, ще спечелиш повече, отколкото наем с ниска комисионна, но с нулеви резервации. Успех Връзка към коментар
bibi Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 преди 3 минути , Topfly каза: Може ли да споделиш ако не е тайна колко комисиона ти искат? Аз зная от хотелиери, че е 15%. Ей сега от едни вили в Созопол искаха да ми дадат 10 % отстъпка от цената, ако резервирам директно през тях и като им казах, че съм Genius в букинг, ми казаха, че повече от 15 не могат да ми дадат, щото това им е комосионната за букинг. Същото инфо имам от м.г. от хотела в Евия. 3 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 7 hours ago, Grishkata said: samuraika ама ти бъркаш ревютата Георги много добри съвети...това за метрото е добра идея. Иначе съм принтирал карти на квартала, на софия, лист с точния адрес, wi-fi и т.н. Лека полека ще се ошлайфам....и между другото букинг наистина работи много по-добре.... Наистина Георги ти е дал много добри съвети! Аз се сещам още, че не си далеч от автогарата и гарата - можеш да провериш ранни автобуси и влакове и да им направиш примерни планчета за дневни екскурзии до Пловдив и разни други. Ще се ошлайфаш разбира се, то това се учи с практика. А за букинг - има време да го намразиш...Не че не работи добре - наи-голямата платформа е и винаги води до най-много резервации. Но освен че дерът кожи имат и нулева защита за хостовете. Ако си голям хотел - супер - можеш да чарджиш кредитните карти, да налагаш строги канселационни условия, ако не друго, то поне да провериш дали картата е истинска. Като си малък и незначителен - нищо! Не искам предварително да де настройвам, твоят опит може да е съвсем друг, а и там оборотите са огромни, така че ако не дойде някой, веднага може да букне друг. И имай предвид, че гостите от там са с хотелска нагласа и са много некомуникативни - непременно им се обаждай предния ден за да разбереш кога пристигат. Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 15 юли, 2017 Сподели Публикувано: 15 юли, 2017 10 hours ago, Георги said: - Защото преди това не бяха чували за airbnb - Защото времето, в което разбраха за airbnb съвпадна със сериознно настъпление и на Ryanair, и на Wizz Air - Защото за много хора срещите с чужденци са предимство и обогатяват техния мироглед, когато самите те нямат възможност да пътуват постоянно. - Защото си правят бакалска сметка как ще взимат по 100лв на вечер и това прави 3000 на месец, вместо да дават апартамента за 800. Както казах от airbnb се изкарва двойно на дългосрочния наем (на средна годишна база), но се инвестира много време и има допълнителни разходи. В тази връзка добавям: - Защото за двойка пенсионери едни допълнителни 300 евро са си пари, а времето им е бол. Освен това се срещат с хора, имат занимавка, не целят определен доход. -Защото много хора не могат да си направят добре сметката. Пропускат сумати дребни разходи, както и факта, че когато решат те да почиват, трябва да "затворят" календара и месеца го биши бегАл. Т.е. трябва да извъртят една година поне и да седнат хубаво с калема и да си направят сметката колко всъщност повече са изкарали и дали вложените усилия оправдават заниманието. -Защото много хора живеят в чужбина и имат жилища в Бг, които ползват само два пъти в годината. През другото време техни близки ги отдават на туристи. Колкото и да изкарат, все е файда, и без това апартамента стои празен. -Защото има много хиора, за които това е професия - наемат дългострочно 3-4 апартамента с добра локация и ги въртят на "професионално" ниво. Ако имаш един собствен и взимаш 300 евро в повече от airbnb то не си плаща за целия труд, време и поддръжка. Но ако изкарваш по 900 евро от 3 апартамента и поддръжката е грижа на собственика - това си е един не лош доход за малък бизненс. 2 Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 16 юли, 2017 Сподели Публикувано: 16 юли, 2017 Относно такситата, може и ти да им викаш такси на гостите. И да имаш някаква оборотна си карта с интернет, която да им даваш. Идват, даваш им картата, ако им трябва такси ти звънкат на теб. Като имат нет на телефона, си пускат Гугъл мапс, да не ги лъже шофьора. Не се занимават те с комуникацията. Хем можеш да им кажеш ориентировъчни цени, да не ги излъжат нещо. 1 Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 16 юли, 2017 Сподели Публикувано: 16 юли, 2017 15% е да.....но вдигнах малко цената там за да ми излезе сметката и така относно това за кредитните карти си мислех дали не мога да си взема някакъв пос терминал или нещо такова? имам онлайн магазин за цветя и може би по някакъв начин може да се използва (той е неактивен в момента, но все пак го имам) иначе си права за гостите че са по-различни от аirbnb....днес си тръгнаха първите от букинг и наистина не ги чух и видях за 4 дни.... това за сим картата си го мислех преди няколко дни...да взема някаква такава карта и да я оставя там, а тези сега си свалиха апп-а за таксита и казаха че е супер, no scams нищо и са happy аз даже мислех да оставя една стара корса да я ползват гостите ми но се замислих че може да ми докарат доста главоболия с глоби и т.н. 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 16 юли, 2017 Сподели Публикувано: 16 юли, 2017 7 minutes ago, Grishkata said: аз даже мислех да оставя една стара корса да я ползват гостите ми но се замислих че може да ми докарат доста главоболия с глоби и т.н. Сакън, ще се видиш в приключения! За картите има един онлайн "виртуален" пост терминал stripe. Можеш да го ползваш за целта, но и от там се слагат едни 3.45% отгоре, та букинг ти се връзва на 20%. Но пък там и по-високи цени вървят, така че може да си ги калкулираш в цената. Иначе пос терминал е доста пари, не съм сигурна за БГ каква сума е, но не мисля че ще е финансово оправдано. И, Гришка, махни ги тия pets allowed...От amenities трябва да го промениш. 2 Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 16 юли, 2017 Сподели Публикувано: 16 юли, 2017 oффффффф ама махнал съм ги бе мама му стара....чакай пак ще погледна eто виж при мене какво ми излиза... Връзка към коментар
Георги Публикувано: 16 юли, 2017 Сподели Публикувано: 16 юли, 2017 Stripe не се поддържа в България. Откажи се от виртуалния пос, има месечна такса + процент. Самата интеграция също няма да е безплатна, в зависимост от системата за резервации, която ползваш. Не случайно booking и airbnb са толкова недолюбвани, а въпреки това всички си пускат имотите там, просто са най-популярните. Ти може да направиш перфектният личен уебсайт, с перфектно улеснен процес на резервиране, хората пак ще идват от booking и airbnb. П.С. Samuraika говори за ей това: П.С. 2: Провери си в детайли договора с booking, преди нямаше право да пускаш същият имот на друго място на по-ниска цена. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега