Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 35 минути , Бръмбар каза:

В Зоя

Много ти благодаря! Бях тръгнала да се прибирам, но рязко смених маршрута и свърших работа 😀

• Харесвам 2
Публикувано:
На 16.04.2026 г. в 9:27, Doctor Who каза:

От календара на телефона ми ( iPhone ) са изчезнали всички напомняния. Не съм променял настройки или изтривал, станало е през нощта.

Моля за мнения за възможни причини.

Като цяло не ползвам римайндъри, ама не съм имал досега такива проблеми със своеволия на айфона. Виж дали ти ги е запазил (или дали е останало архивно копие) в icloud.com/reminders ?

Публикувано:

Може ли някой да ме насочи към македонски сайт за купуване на автобусни билети Скопие- Охрид? Google ме препраща към международни търсачки от типа на obilet.com, traveling.com, но не съм сигурен дали от там купен билет ще мога да го ползвам.   

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 часа, muchachote каза:

Може ли някой да ме насочи към македонски сайт за купуване на автобусни билети Скопие- Охрид? Google ме препраща към международни търсачки от типа на obilet.com, traveling.com, но не съм сигурен дали от там купен билет ще мога да го ползвам.   

Твоята интуиция е напълно вярна – тия международни сайтове понякога пропускат дребни неща, които после създават излишни нерви на място.

По принцип в Македония няма някаква супер развита онлайн система, както сме свикнали. Най-близкото до „официално“ е: 

- sas.com.mk – сайтът на автогарата в Скопие;

- galeb.mk – една от основните фирми по линията (читави са).

Иначе да – obilet, traveling и т.н. ще ти продадат валиден билет, НО има един тънък момент:

В Скопие има т.нар. перонска такса. Ако си купиш билета от автогарата или от техния сайт – тя си е включена.
Ако е от международен сайт – често не е… и на място трябва да ходиш да доплащаш (някъде около 1–1.5 €), за да минеш през турникетите.

Не е драма, ама е излишно разкарване. Още няколко неща от практика:

- По-добре си изкарай билета на хартия – още държат на това;

- Голям куфар се плаща отделно на шофьора (около 1 €);

- Автобуси има често → ако не е празник, спокойно отиваш 20–30 мин по-рано и си взимаш билет от касата. 

Можеш само да добавиш, че на касата в Скопие приемат карти, но за багажа при шофьора ще му трябват денарчета или монета от 1 евро.

Ако искаш да ти е най-лесно – отиди на автогарата и си вземи билет на място. Онлайн също става, просто да знаеш за тая перонска такса.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
На 17.04.2026 г. в 23:40, Брани каза:

Като цяло не ползвам римайндъри, ама не съм имал досега такива проблеми със своеволия на айфона. Виж дали ти ги е запазил (или дали е останало архивно копие) в icloud.com/reminders ?

Благодаря за идеята! Проверих - нямаше ги, рестартирах и се върнаха, но не веднага, а след няколко часа.

Не е било нещо спешно или важно, просто търсих идеи, защото бяха свързани с резервации в Букинг и за кратко се замислих, че ако хакерите са успели да направят огледален сайт с всички резервации и го тестват, то могат да отменят резервациите и те няма да са видими като напомняния, а освен това - при вход с една парола ще се влиза на две места, но администраторите им ще могат да ги управляват по различен начин. 

Разбира се, надявам се предположенията ми да нямат нито основа, нито покритие! 

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Дани Магелани
Публикувано:
преди 2 часа, само Рени каза:

Липсва ми участието на един магеланец-водолаз, разказвач на морски истории @ivooo, знаете ли нещо за него...

Не само на теб.

Дано се обади!

• Харесвам 6
Публикувано:

Надявам се всичко да е наред и с един от най-колоритните магеланци @dimitrov6.Повечето тук правим малко или много едно и също , но са много малко хората които истински излизат от матрицата.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 55 минути , stanimir каза:

Надявам се всичко да е наред и с един от най-колоритните магеланци @dimitrov6.Повечето тук правим малко или много едно и също , но са много малко хората които истински излизат от матрицата.

@dimitrov6 виждам, че често е на линия. 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Търговските банки дали още обменят свободно левове? Пише, че уж са длъжни, ама на практика как е?

Спойлер

(Днес случайно си намерих подаръче за РД на скрито местенце от човек, който от доста време не е тук. Представям си го как се усмихва дяволито отнякъде. :rolleyes:)

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 27 минути , Argentique каза:

Търговските банки дали още обменят свободно левове? Пише, че уж са длъжни, ама на практика как е?

Скрий

(Днес случайно си намерих подаръче за РД на скрито местенце от човек, който от доста време не е тук. Представям си го как се усмихва дяволито отнякъде. :rolleyes:)

Обменят. Вчера и аз сменях забравени подаръчета като теб. :) 

Дори на 15-ти лв на стотинки не се нацупиха. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

И аз си намерих едни забравени левове. Майка ми и баща ми пък намериха из къщи забравени германски марки. И ми ги дадоха с задача да ги обменя в евро и да си оставя еврата за мен. Немската Бундесбанк също още би трябвало да обменя марки (поне така пише). Но честно казано не знам как и кога ще се занимая. Сумата не е голяма и от една страна не ми се иска да махна с ръка, обаче и не ми се и занимава много. 

• Замислям се 1
Публикувано:

Сменяйте ги, защо не

Ако не искате да ги държите за спомен...

Аз смених едни стари паундови банкноти, които не вървят вече, повече от 8 години седяха у нас, докато мина през Лондон 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , neuromancer каза:

Сменяйте ги, защо не

Ако не искате да ги държите за спомен...

Непременно, от моите такъв хубав спомен може да се сътвори във вид на уикенд забежка... :rolleyes:

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 15 часа, само Рени каза:

Липсва ми участието на един магеланец-водолаз, разказвач на морски истории @ivooo, знаете ли нещо за него...

Не мисля, че иска да пише. Преди разменяхме по някое съобщение, но от октомври досега не ми е отговорил. 

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 часа, Бръмбар каза:

И аз си намерих едни забравени левове. Майка ми и баща ми пък намериха из къщи забравени германски марки. И ми ги дадоха с задача да ги обменя в евро и да си оставя еврата за мен. Немската Бундесбанк също още би трябвало да обменя марки (поне така пише). Но честно казано не знам как и кога ще се занимая. Сумата не е голяма и от една страна не ми се иска да махна с ръка, обаче и не ми се и занимава много. 

Ако са в добро състояние можеш да ги продадеш и в България на хора които колекционират банкноти и то на по-добра цена от банката, но зависи от състоянието на банкнотите. Потърси информация в нета как вървят като цена.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

До края на юни или юли ще сменят на 1.95583. После ще сменят курса и май само БНБ ще сменя. Нещо такова беше. Цените в евро и лева ще са до август. После само в евро. 

• Харесвам 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 8 часа, Lindt каза:

Не мисля, че иска да пише. Преди разменяхме по някое съобщение, но от октомври досега не ми е отговорил. 

Важно е, че поне на теб пише!

Публикувано:
На 30.04.2026 г. в 21:46, Бръмбар каза:

Поне миналата година още обменяха марки. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Идвам с тъп въпрос за новите технологии 😄 - имам да пиша доста текст, но колкото повече остарявам толкова повече ме мързи 😂. Затова реших като един сущи изпълнителен директор да си взема "секретарка" (предполагам, ИИ), на която да диктувам и "тя" да пише вместо мен. И да разбира български. И по възможност, да е безплатно или минимално скъпо.

Разглеждах няколко приложения и сайтове (Transkriptor, ElevenLabs, GoTranscribe, Kapwing), но не знам доколко са читави и мога да им вярвам.

Та, въпросът ми е, ако някой е ползвал/ползва нещо подобно, може ли да ми препоръча нещо изпитано?

Благодаря! 🤗

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Otnesen
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.