Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

В средата на февруари заминаваме за Мароко - кацаме във Фес.

От там възнамеряваме да тръгнем рано сутринта към Мерзуга ,през Миделт.

Има ли вероятност да има сняг по това направление ?

Публикувано:

Ако нещо не се обърка, в четвъртък кацаме в Маракеш за 1 седмица. Аз, половинката и двегодишният хулиган (каката вече е ученичка и си остава в Бургас да ходи на училище). Имам следните 2-3 бързи въпроса, ако някой има скорошен опит по темата: 

Е-Сим или нормална сим карта да търся за периода? И в двата случая - към коя марка да се ориентирам? Ровя из нета (и из форума), ама нещата са противоречиви и повечето от преди време, т.е. нещата може да са се променили. В Маракеш ще сме, няма да ходим към пустинята, т.е. не ме вълнува дали ще има обхват по средата на нищото. 

Кеш? Аз лично предпочитам да я карам с карти, ама едва ли ще мога точно там да плащам на пазара с карта. Да тегля или да сменям по бюра? Има ли тънкости, както например в Южна Азия, където на сто доларови банкноти дават по-добър курс? 

Таксита или някаква местна Uber/Bolt опция? И коя е тя? 

Благодаря 🙂 

Георги Матеев
Публикувано:
преди 1 час, stormbringer каза:

Е-Сим или нормална сим карта да търся за периода?

Ако ти трябват само данни e-sim е напълно достатъчен, един от най-евтините (и работи безотказно) е на https://breezesim.com/. Ако искаш и входящи/изходящи разговори (за такситата са полезни) си вземи местна карта - задължително на Orange. Евтини са. Доколкото помня на летището в Маракеш имаше офисче на Orange.

Кеш? Аз лично предпочитам да я карам с карти, ама едва ли ще мога точно там да плащам на пазара с карта. Да тегля или да сменям по бюра?

50% кеш / 50% карти. В повечето туристически ориентирани ресторанти / кафенета / по-големи супермаркети приемат карти, но на по-малките и локални места ти трябва кеш. Обменните бюра са греда и ги избягвай. Тегли кеш от банкомат на Al Barid Bank (единствената мароканска банка, която няма такса за теглене в брой от чуждестранна карта), и така ще си "купиш" дирхами по курса на Visa или Mastercard. Това е възможно най-добрата ти опция. Още на кацане в Маракеш, като минеш паспортен контрол (но преди да излезнеш от сградата на летището) отиди в зала "излитащи" (свързана е с "пристигащи" с едно коридорче и се минава свободно) - там има клон и банкомат на Al Barid.

Таксита или някаква местна Uber/Bolt опция? И коя е тя? 

Изтегли InDrive и си регистрирай акаунт, работи безотказно и дава най-ниски цени. Но бъди готов шофьорите да ти звънят или пишат постоянно, нормално е там.

Жокер: ако пиете алкохол си купете бутилка от транзитното летище. В Мароко алкохолът е на тройни цени от България.

• Харесвам 4
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 10.01.2025 г. в 18:54, Георги Матеев каза:

Ако ти трябват само данни e-sim е напълно достатъчен, един от най-евтините (и работи безотказно) е на https://breezesim.com/. Ако искаш и входящи/изходящи разговори (за такситата са полезни) си вземи местна карта - задължително на Orange. Евтини са. Доколкото помня на летището в Маракеш имаше офисче на Orange.

50% кеш / 50% карти. В повечето туристически ориентирани ресторанти / кафенета / по-големи супермаркети приемат карти, но на по-малките и локални места ти трябва кеш. Обменните бюра са греда и ги избягвай. Тегли кеш от банкомат на Al Barid Bank (единствената мароканска банка, която няма такса за теглене в брой от чуждестранна карта), и така ще си "купиш" дирхами по курса на Visa или Mastercard. Това е възможно най-добрата ти опция. Още на кацане в Маракеш, като минеш паспортен контрол (но преди да излезнеш от сградата на летището) отиди в зала "излитащи" (свързана е с "пристигащи" с едно коридорче и се минава свободно) - там има клон и банкомат на Al Barid.

Изтегли InDrive и си регистрирай акаунт, работи безотказно и дава най-ниски цени. Но бъди готов шофьорите да ти звънят или пишат постоянно, нормално е там.

Жокер: ако пиете алкохол си купете бутилка от транзитното летище. В Мароко алкохолът е на тройни цени от България.

Благодаря за изчерпателната информация, Beezesim беше екстра, никакви проблеми, идеален нет. Al Barid Bank свърши чудна работа, и се оправиме без таксита или алтернативи, просто не ни трябваха. Що се отанся до алкохола - взехме малко бири от Карфур и си ги пихме в риада. Общо взето им пробвах всички местни бири, които намерих. Спокойно можеше и да пропуснем, пием си, ама не сме чак толквоа неиздържали, ама от друга страна - трябваше да ги пробваме. В последния ден съдържателят на риада (възрастен французин) малко ни бъзикна, след като явно са видяка торбата с празни бутилки и кенчета, като ни предлагаше чай, докато ни дойде транспорта до летището, и каза, че за съжаление е приклчил всичкия ром, уиски и водка и не можел да ни предложи 😄 

На 14.03.2024 г. в 17:45, Argentique каза:

При този Хишам ставаше бой за сандвичи вечер. И аз съм го снимала. :biggrin:

20230203_214208.jpg.38953d73e4946b1df57bf6fe9bcb290a.jpg

Там ни минаваше основният маршрут, където за първи път попаднах в човешко задръстване - ни напред, ни назад. :biggrin:
Но това са по-цивилизованите улични храни, имат някаква течаща вода поне. Защото на мегданя при овчите глави мият приборите в легенче. :biggrin:
Може и в ресторантите да е така, но не ни го показват. :biggrin: При нас май никой нямаше проблеми, но аз си носих за лечение коняк от летището в Барселона, а другите явно са си здрави и без коняк. 

Така че ако консумирате такива неща, си носете.

И ние се записахме там, даже 3 пъти! 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Привет! В търсене на еднодневно отскачане до някъде от Лондон, намерих и евтини билети до Маракеш 😜 Обаче прочетох, че чекирането и проверките на летището отнемат много време, заложила бях два часа преди полет. Така се получаваха седем часа от кацането при идеален вариант без закъснение. 
Възможно ли е според вас една разходка в Медината и градините? Видях, че има и градски транспорт от летището, съвсем да се омешаме с местните 🙂 Нататък не ми е ясно как би станало. Нямам идея може ли да се хване някой да ни разведе за няколко часа, за да не се загубим. И изобщо има ли смисъл от такова пътуване, или ще бъде само зор и умора без да видим нищо? 
Имам и план до по-близка до Лондон дестинация, вероятно ще е по-разумно да направя Мароко друг път и за повече време някъде от Испания 🤔

Публикувано:
преди 2 часа, Bellaero каза:

Привет! В търсене на еднодневно отскачане до някъде от Лондон, намерих и евтини билети до Маракеш

За мен Маракеш беше най-неприятната част от онова, което видях при обиколката ни с рент-а-кар из Мароко. За 1 ден не бих избрала точно тази циганийка. За да ви хареса Мароко трябва да видите много повече от Маракеш, аз точно от Медината на Маракеш нямах търпение да се измъкна, дойде ми в повече. 

Публикувано:

Според мене е ок. Спокойно може да се усети Маракеш. През деня е спокойно. Истинската лудница настава на площада преди и след залез. И ако не се остане тогава, баш истинската атмосфера няма да се усети. Но тогава по улиците, водещи към площада е направо невъзможно да се върви, толкова плътна е тълпата. Гид не ви трябва. Из Южна Европа има къде по-заплетени и тесни улици в стари градчета. Гугъл мапс си работи идеално, свалете си офлайн-карта.

Ако сте кафеджии, мога да ви препоръчам да отидете в Dar el-Bacha, но вижте на място, колко ще трябва да чакате, че понякога е и два часа. Дават номерчета. Но това място не е особено известно у нас, а предлага на едно място всичко най-добро от архитектурата на Мароко, плюс избор от кафета от цяла Африка. Цените изглеждат стряскащи, но са за кана, а не за чаша.

Аз, дето не понасям кафе, там си изпих дозата за три години напред. 😄

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 часа, Bellaero каза:

Възможно ли е според вас една разходка в Медината и градините?  🤔

Че е възможно, възможно е, ама защо да си причиняваш такава хамалогия - без преспиване и с дълго висене по летища? Спомням си, че на летището в Маракеш задължително минавахме през чек ин, независимо че пътувахме без багаж, а на паспортния контрол никой не си даваше зор.

Самата Медина няма да я коментирам. 

Публикувано:

Със сигурност е повече път. Въпросът е, че отивам за пореден път в Лондон с приятелка, да я развеждам уж. Отсега знам обаче, че тя няма да иска всеки ден да обикаля и търся вариант един ден да разнообразя 😅

Вероятно ще е другият ми вариант - Дъблин или Белфаст, а Мароко ще си виси на пирона.

Публикувано:

Може и да е отговорено някъде по-напред из темата, но нямам време да ровя, а въпросът ми е: Кое е по-добре и евентуално къде е най-добре да сменям в Маракеш, долари или евро? Благодаря на отзовалите се.

Публикувано:
преди 50 минути , iaia_mama каза:

Може и да е отговорено някъде по-напред из темата, но нямам време да ровя, а въпросът ми е: Кое е по-добре и евентуално къде е най-добре да сменям в Маракеш, долари или евро? Благодаря на отзовалите се.

Хотел Али, съвсем до площада.

Нямам спомен за долари или евро е било по-изгодно, но там са най-добрите курсове. Съвсем близо е и пощата,  а там има банкомати. Мисля, че там @Argentique изтегли с револют без такси и по централния курс.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Предвид че в Маракеш е пълно основно с туристи от ЕС, които мъкнат евро, не бих се разправяла излишно с долари.  

Който ползва Револют, си тегли от банка Ал Барид.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Dora Popova каза:

Всички  останали банки ли имат такса?

Надали някой е проверявал всички останали, но като четох за Мароко, ми излизаше инфо за безплатно теглене с Револют само от тази банка и понеже я имаше тук-там, че и на пъпа на центъра, не съм проверявала другаде.

Вижте във файла за Револют, не знам колко е актуален.
https://www.dropbox.com/scl/fi/kh7x28lca0vep8wuyt5xa/Revolut_FreeATM.xlsx?rlkey=0g9o90epsmw2b9jthfqmp1w28&e=1&dl=0

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте!

Предстои ми пътуване до Маракеш през май. Опитах се да добия информация, но се появиха някои неясноти:

- Попаднах на тази препоръка  https://breezesim.com/ за сим карта. Бихте ли ме насочили кой план е най-ефективен?

- Разбрах, че на летището е нужно бордните карти да бъдат разпечатани. Къде се случва разпечатването?

- Бихте ли препоръчали  градове, в които да бъде нашия престой ( 5 нощувки) или отседнем в Маракеш, а да правим турове от там?

Благодаря!

Публикувано:
Преди 1 час, decitka каза:

- Разбрах, че на летището е нужно бордните карти да бъдат разпечатани. Къде се случва разпечатването?

на гишето за чек-ин

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, decitka каза:

- Бихте ли препоръчали  градове, в които да бъде нашия престой ( 5 нощувки) или отседнем в Маракеш, а да правим турове от там?

Благодаря!

Зависи какво искате да видите от Мароко. За себе си, ако съм през май, хич и няма да се замислям и щях да тръгна към атласките планини да изкачвам Тубкал. Ама едва ли при вас случаят е такъв. За 5 нощувки според мене няма особен смисъл да сменяте базата за спане. Но ако искате да ходите до пясъчната пустиня при Мерзуга, ви трябва тридневен тур, и силно ви го препоръчвам. Пътят е наистина много, но се виждат немалко интересни места, особено Аит бен-Хадду.  Самият Маракеш може да се разгледа и за ден, но и за два пълни дни има предостатъчно неща. Като еднодневни турове добри варианти са до водопада Узуд и до град Ессауира на брега на океана. Там усещането е за един айляшки кеф, много по-различно от забързания Маракеш, и от тая гледна точка да се нощува в Ессауира също не би било зле.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 18 часа, master_of_germs каза:

Зависи какво искате да видите от Мароко. За себе си, ако съм през май, хич и няма да се замислям и щях да тръгна към атласките планини да изкачвам Тубкал. Ама едва ли при вас случаят е такъв. За 5 нощувки според мене няма особен смисъл да сменяте базата за спане. Но ако искате да ходите до пясъчната пустиня при Мерзуга, ви трябва тридневен тур, и силно ви го препоръчвам. Пътят е наистина много, но се виждат немалко интересни места, особено Аит бен-Хадду.  Самият Маракеш може да се разгледа и за ден, но и за два пълни дни има предостатъчно неща. Като еднодневни турове добри варианти са до водопада Узуд и до град Ессауира на брега на океана. Там усещането е за един айляшки кеф, много по-различно от забързания Маракеш, и от тая гледна точка да се нощува в Ессауира също не би било зле.

Много благодаря! Планината е добър вариант, но останалите спътници не биха се включили. По какъв начин бихте ме посъветвал да осъществяватм пътуването- рент- а- кар, чрез местни гидове или с обществен транспорт?

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, отново!

С риск да бъда досадана, но бихте ли ми препоръчали риад в Маракеш? Не държа на лукса, а на стандартния комфорт, бих желала да е на тихо и  спокйно място , което все пак да е комуникативна точка. Благодаря!

Публикувано:
преди 26 минути , decitka каза:

Здравейте, отново!

С риск да бъда досадана, но бихте ли ми препоръчали риад в Маракеш? Не държа на лукса, а на стандартния комфорт, бих желала да е на тихо и  спокйно място , което все пак да е комуникативна точка. Благодаря!

Dar Daoud

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.