Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Ivko каза:

Ние се видяхме в чудо с немането на кола и повече едва ли ще наема в подобна държава. Кацнахме на летището 30мин. не може да намерим къде е човека с колата едва говори англйски на капака на колата попълваме и се оказа, че освен застраховка трябва да платим и някакъв депозит, който беше 4-ри цифрен и не беше никъде упоменато.

Коя агенция ползвахте?

Публикувано:

Аз все още не мога да избера коя кола да резервираме за периода от 27.12.25 11:00 до 03.01.26 09:00 , която да побира 2 чекирани куфара. Евтините компании са с много ниски отзиви, а другите - са по около 400-500€. 🥹
Ще се радвам, ако някой съдейства. ☺️

Публикувано:
преди 52 минути , r_nikolov1 каза:

Евтините компании са с много ниски отзиви, а другите - са по около 400-500€.

За седмица по Коледа и НГ, реномирана компания в такъв род държава за 400 евро. Напълно резонна цена.

Ако цената не те устройва, отиваш на вариант с малка компания и почваш да четеш ревютата. Доста често негативните ревюта са от хора, които не са прочели условията и след това мрънкат. Важното е компанията да не те цака извън правилата на играта, както по-нагоре Матеев сподели. Например щом имаш европейска шоф. книжка, да имат "ново" изискване за международна. Или пък на кредитната карта "трябвало" символите да са релефни (силно изпъкнали нагоре). Или пък кредитна карта на реномирана банка да не я "разпознават" като кредитна. Гледаш за ей такива шментики на място преди даването на колата, като тяхната цел е да се доплати някаква си такса или застаховка. Ако при връщането правят мизерии относно несъществуващи щети, това няма такова значение, защото ти задължително трябва да си си вързал гащите със застраховка (външна или от компанията).

Хайде, късмет! И след това да пуснеш едно ревю в темата за ревюта на коли под наем, че там в Мароко един наем стои самотен.

• Благодаря 1
Публикувано:

Ние бяхме трима души и точно заради по-големия багажник взехме Dacia Duster. Направи ни впечатление, че повечето ренталски компании искат доста висок депозит и след голямо чудене, взехме кола от https://www.rentacar-marrakech.com/. Наемната цена на ден беше 37 евро, а допълнително за всеки ден доплащахме по 12 евро вместо депозит. Имаше опция да се плати депозит от 1500 евро (което пак беше значително по-ниска сума от тази, която други компании изискваха).

Колата беше нова (2023г.), момчетата от фирмата я докараха до летището и си я взеха от летището. Минахме почти 1200 км и не сме имали проблеми с колата.

Не са ни начислявали допълително такси за доставка на колата или по-висок километраж. 

Бяхме я надрали леко отпред и очаквахме при огледа при връщане да повдигнат въпроса - видяха, само потвърдиха, че колата е с пълна застраховка и се разделихме по живо, по здраво. 

Пътувахме през ноември 2024г. 

• Харесвам 4
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Аз кола под наем взех от Europcar. Взех я в Танжер и я върнах в Маракеш. Нямаше никакви проблеми с компанията. Когато я върнеш искат да е измита вън и вътре, ако не искаш ти да я миеш се доплаща 40 дирхама. Депозита ми го преведоха на другата сутрин след връщането.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 42 минути , Dakich каза:

От летището до града колко горе-долу излиза едно такси.

И има ли някоя читава компания или положението е каквото нацелиш ?

Всички искат 20€, но ако има много свободни таксита може да се опитате да се спазарите за по-малко. Аз се спазарих от риада ми (на 100м от Джемал ел Фна) до летището, в 6ч сутринта за 5€, но от летището към града горе-долу държат твърда цена 20€. Това е за Маракеш.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Dakich каза:

Ако сте с резервация от Booking вижте за трансфер от тях. На мен ми дава цена 11,95 евро за до 4 ма души и 2 куфара.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 30.10.2025 г. в 10:35, Dakich каза:

Рядко пада под 200 дирхама (20-ина евро), което естествено е пладнешки обир за скромното разстояние от 4-5 км. Такси мафията на всички марокански летища е много неприятна и баш читава компания не съм засичал, но конкретно в Маракеш за щастие има и други опции.

1) На паркинга пред терминала има автобусна спирка, от която тръгва специализиран летищен автобус на Alsa, който вози навсякъде из града (медина, център, жп гара и тн). Цена: 30 дирхама. Само кеш.

2) Мърдаш пешеходно 300-400 метра за да си леко извън зоната на летището и с InDrlve аппа си викаш такси. Цена: около 50 дирхама.

3) На булеварда извън летището (7-8 минути пеша от терминала) има спирка на градския транспорт. Автобусът (ако не се лъжа беше #16) вози до центъра. Цена: 4 дирхама. Само кеш.

• Харесвам 18
  • Благодаря 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Пътувахме през април 2024, бяхме група 9 човека, самоорганизирано. Наехме си бус, нямаше много опции. Обиколихме доста места - кацнахме в Маракеш, отидохме в Имлил, защото главната ни цел беше да се качим на връх Тубкал, качихме се и слязохме за един ден, оттам отидохме към Мерзуга (пустинята), като нощувахме в каньона Дадес, от Мерзуга пътувахме към Фес, Шефшауен и Танжер. Полета ни беше от Танжер и там оставихме буса. 

Като го наемахме от летището на Маракеш и имаше избор между два буса за нашата група, ние стратегически си избрахме по-очукания. Имаше голям депозит.

Ако желаете повече организационно инфо - насреща съм, аз правих маршрута и мисля, че се получи добре. По спомен цялото нещо беше 8 или 9 дни. 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
На 18.09.2025 г. в 7:58, Георги Матеев каза:

1. Oncf.ma и oncf-voyages.ma (единствените 2 официални сайта) не се отварят от България без VPN, но не ги ползвай понеже начисляват допълнителна такса при плащане с немароканска карта. Купувай билети от www.supratours.ma - това пак е компания на ONCF и показва същите влакове и цени, но без нужда от VPN и без да начислява тази такса. Български карти често не минават, плащай с Револют, с него е ок. Moroccotrains.com е посредник и с по-високи цени. Има смисъл от предварителна покупка понеже често билетите по някои маршрути свършват.

2. Разписанията се спазват и влаковете като цяло са доста надеждни. В Казабланка има 3 жп гари, просто си избери коя ти е най-удобна в твоя случай.

3. Втора класа е напълно поносима, доста по-добре е от БДЖ, да кажем. За влак над 2 часа обаче препоръчвам първа класа, разликата в комфорта е осезаема и си струва парите.

Билети за градския транспорт само от шофьора при качване и само кеш. Цената е фиксирана (в Маракеш возенето е 4 дирхама) и не зависи от маршрута или броя спирки. Разписанията на градския транспорт в Гугъл ги забрави и не разчитай на тях освен като лек ориентир. Това всъщност важи за всеки град в Мароко.

Аз ходих до Аит бен Хаду с кола под наем. Иначе почти всяка агенция там ще ти продаде тур. На място обикновено цените са по-ниски отколкото онлайн, но все пак сравнявай и се пазари, ако се наложи.

На летището в Маракеш едно гишенце на Orange продава карти с интернет, но са доста надценени + процесът е досадно бавен. Ако телефонът ти поддържа есим си вземи предварително есим (виж най-добрата цена на esimdb.com), в пъти по-удобен вариант е и за сходни пари.

На кацане в Маракеш - в залата за ИЗЛИТАЩИ (не излизай от терминала, че после няма обратно влизане, на излитащи се отива по едно коридорче от залата за кацащи) - има банкомат на Al Barid Bank, отиди и си изтегли дирхами, ще ти трябват веднага за транспорт. Това е единствената банка в Мароко, която не взима такса при кеш теглене от чуждестранна карта. Това със сигурност и многократно проверено е възможно най-изгодния начин за сдобиване с дирхами. Чейнджовете са с големи маржове и ги избягвай.

Относно влаковете, имам още няколко уточняващи въпроса:

1. Спазват ли се местата на билета (гледам има две цифри, които предполагам са вагон и място)?

2. Трябва ли да се валидират билетите?

3. Трябва ли да се принтират или става да ги покажа на телефона?

И бонус въпрос 😊 има ли начин различен от такси да се стигне от гарата във Фес до стария град и ако не, то каква цена би била разумна за този курс.

Благодаря предварително.🙂

Публикувано:
преди 5 часа, SPQR89 каза:

Относно влаковете, имам още няколко уточняващи въпроса:

1. Спазват ли се местата на билета (гледам има две цифри, които предполагам са вагон и място)?

2. Трябва ли да се валидират билетите?

3. Трябва ли да се принтират или става да ги покажа на телефона?

И бонус въпрос 😊 има ли начин различен от такси да се стигне от гарата във Фес до стария град и ако не, то каква цена би била разумна за този курс.

Благодаря предварително.🙂

1. Да.

2. Не.

3. Принт не е нужен, сканират кода от телефона.

4. Пеша е 25 минути и разходката е ок, ако няма много багаж. Градски бус специално във Фес силно не препоръчвам. Нормалната цена на InDrive за този курс е 30-40 дирхама макс. Такси хванете задължително на поне 200 метра от гарата иначе като за чужденци ще ви поискат петорно.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 18.09.2025 г. в 7:58, Георги Матеев каза:

1. Oncf.ma и oncf-voyages.ma (единствените 2 официални сайта) не се отварят от България без VPN, но не ги ползвай понеже начисляват допълнителна такса при плащане с немароканска карта. Купувай билети от www.supratours.ma - това пак е компания на ONCF и показва същите влакове и цени, но без нужда от VPN и без да начислява тази такса. Български карти често не минават, плащай с Револют, с него е ок. Moroccotrains.com е посредник и с по-високи цени. Има смисъл от предварителна покупка понеже често билетите по някои маршрути свършват.

2. Разписанията се спазват и влаковете като цяло са доста надеждни. В Казабланка има 3 жп гари, просто си избери коя ти е най-удобна в твоя случай.

3. Втора класа е напълно поносима, доста по-добре е от БДЖ, да кажем. За влак над 2 часа обаче препоръчвам първа класа, разликата в комфорта е осезаема и си струва парите.

Билети за градския транспорт само от шофьора при качване и само кеш. Цената е фиксирана (в Маракеш возенето е 4 дирхама) и не зависи от маршрута или броя спирки. Разписанията на градския транспорт в Гугъл ги забрави и не разчитай на тях освен като лек ориентир. Това всъщност важи за всеки град в Мароко.

Аз ходих до Аит бен Хаду с кола под наем. Иначе почти всяка агенция там ще ти продаде тур. На място обикновено цените са по-ниски отколкото онлайн, но все пак сравнявай и се пазари, ако се наложи.

На летището в Маракеш едно гишенце на Orange продава карти с интернет, но са доста надценени + процесът е досадно бавен. Ако телефонът ти поддържа есим си вземи предварително есим (виж най-добрата цена на esimdb.com), в пъти по-удобен вариант е и за сходни пари.

На кацане в Маракеш - в залата за ИЗЛИТАЩИ (не излизай от терминала, че после няма обратно влизане, на излитащи се отива по едно коридорче от залата за кацащи) - има банкомат на Al Barid Bank, отиди и си изтегли дирхами, ще ти трябват веднага за транспорт. Това е единствената банка в Мароко, която не взима такса при кеш теглене от чуждестранна карта. Това със сигурност и многократно проверено е възможно най-изгодния начин за сдобиване с дирхами. Чейнджовете са с големи маржове и ги избягвай.

@Георги Матеев моля за препоръка за компания за кола под наем. Мъжът ми се нави да вземем кола.  

Публикувано:

По назад в някоя от темите в раздела бях чел, че бордните карти в Мароко трябва да се принтират. Това актуално ли е за полет на Уиз от Маракеш или може и през телефона?

Публикувано:
4 minutes ago, SPQR89 said:

По назад в някоя от темите в раздела бях чел, че бордните карти в Мароко трябва да се принтират. Това актуално ли е за полет на Уиз от Маракеш или може и през телефона?

Да. Слагат печати на тях. Затова.

• Харесвам 1
Публикувано:

Най-вероятно ако не го отпечаташ ще те пратят на гише да ти дадат истински. Но трябва да е хартиен, за да минеш.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 22.11.2025 г. в 22:34, Madonna каза:

@Георги Матеев моля за препоръка за компания за кола под наем. Мъжът ми се нави да вземем кола.  

Не се наемам да дам конкретни препоръки, че нещата са доста динамични, но като цяло избягвай подозрително евтините оферти (има причина да са такива) и гледай компанията да е с добри ревюта. Досега тази тактика никога не ме е дънила при 10+ рентала в Мароко. И си подготви кредитна карта с по-голям лимит, освен ако не планираш допълнителна застраховка, че почти всички марокански компании стандартно блокират 12000-17000 дирхама като гаранционен депозит.

преди 34 минути , SPQR89 каза:

Не може през телефона. Чекирай се онлайн и с потвърждението мини през чекин гишето - там ще ти проверят документите и ще ти принтират (безплатно) бордната карта. Не се занимавай да търсиш принтер предварително.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, Георги Матеев каза:

Не се наемам да дам конкретни препоръки, че нещата са доста динамични, но като цяло избягвай подозрително евтините оферти (има причина да са такива) и гледай компанията да е с добри ревюта. Досега тази тактика никога не ме е дънила при 10+ рентала в Мароко. И си подготви кредитна карта с по-голям лимит, освен ако не планираш допълнителна застраховка, че почти всички марокански компании стандартно блокират 12000-17000 дирхама като гаранционен депозит.

Благодаря! А можеш ли да споменеш някои от компаниите , от които ти си наемал кола? Отговорността е моя, но оценявам твоя опит.  

И място за настаняване в Маракеш, Мерзуга и на път за Мерзуга трябва да намеря.

Публикувано:

След моето посещение в Маракеш, мога да потвърдя, че най-евтино е да се предвижваш с in Drive, цената е на повече от половината на истински таксита и идват до 5-6 мин. От летището до апартамента, който бяхме наели, ни взеха 50 дирхама, а такситата искаха над 140.

• Харесвам 5
Публикувано:
На 2.11.2025 г. в 6:20, Георги Матеев каза:

Рядко пада под 200 дирхама (20-ина евро), но конкретно в Маракеш за щастие има и други опции.

1) На паркинга пред терминала има автобусна спирка, от която тръгва специализиран летищен автобус на Alsa, който вози навсякъде из града (медина, център, жп гара и тн). Цена: 30 дирхама. Само кеш.

2) Мърдаш пешеходно 300-400 метра за да си леко извън зоната на летището и с InDrlve аппа си викаш такси. Цена: около 50 дирхама.

3) На булеварда извън летището (7-8 минути пеша от терминала) има спирка на градския транспорт. Автобусът (ако не се лъжа беше #16) вози до центъра. Цена: 4 дирхама. Само кеш.

В добавка на това в Маракеш отскоро са сложили такси будка на 10 метра от изхода на терминала, току-що минах там, разучих и я снимах:

20251201_143606.jpg.7f4e26a1fa8a927195ad17e0c749c597.jpg

20251201_143728.jpg.30e6e3b833d23a8654bf50b2343af615.jpg

Тук може да поръчаш такси за конкретен адрес, да получиш точна цена и да платиш предварително с карта. Т.е. без никакви изненади или своеволия от страна на шофьора и без нужда от кеш.

Останалите варианти продължават да са по-евтини, разбира се, но тази будка все пак предоставя доста добро ново удобство.

• Харесвам 13
Публикувано:
На 25.11.2025 г. в 21:39, Madonna каза:

Благодаря! А можеш ли да споменеш някои от компаниите , от които ти си наемал кола? Отговорността е моя, но оценявам твоя опит.  

И място за настаняване в Маракеш, Мерзуга и на път за Мерзуга трябва да намеря.

За настаняване на път за Мерзуга - ние спахме в Скура, има много приятни места там за нощувка. 

• Харесвам 2
Публикувано:

От пътуването ми ми останаха 375 дирхама кеш (68 лева по официалния курс). Ако някой ги иска ги давам по официалния курс, само с лично предаване в юго-западна София, защото не ми се дават на change бюрата, които работят на абсурден марж тук.

Потвърждавам, че няма нужда от принт на бординг паса, а просто трябва да се отиде на чек-ин гише на летището.

Иначе, ако някой има нужда от друго прясно инфо от Маракеш, Рабат, Казабланка и Мекнес и пътувания с влак между тях, ще се радвам да съдействам 🙂

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 17 минути , SPQR89 каза:

От пътуването ми ми останаха 375 дирхама кеш (68 лева по официалния курс). Ако някой ги иска ги давам по официалния курс, само с лично предаване в юго-западна София

Бих се възползвала от предложението.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.