Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, SPQR89 каза:

От пътуването ми ми останаха 375 дирхама кеш (68 лева по официалния курс). Ако някой ги иска ги давам по официалния курс, само с лично предаване в юго-западна София, защото не ми се дават на change бюрата, които работят на абсурден марж тук.

Потвърждавам, че няма нужда от принт на бординг паса, а просто трябва да се отиде на чек-ин гише на летището.

Иначе, ако някой има нужда от друго прясно инфо от Маракеш, Рабат, Казабланка и Мекнес и пътувания с влак между тях, ще се радвам да съдействам 🙂

Здравей - дали може информация за Маракеш дали е нужно за някъде да се купува предварително билет? Някой беше споменал Jardin Majorelle, но исках да потвърдя. И ако да - откъде го взимате - https://www.jardinmajorelle.com/? И нужно ли е да е предварително или може дори на същия ден.

Благодаря предварително!

Публикувано:
преди 28 минути , Zdravko Nestorov каза:

Здравей - дали може информация за Маракеш дали е нужно за някъде да се купува предварително билет? Някой беше споменал Jardin Majorelle, но исках да потвърдя. И ако да - откъде го взимате - https://www.jardinmajorelle.com/? И нужно ли е да е предварително или може дори на същия ден.

Благодаря предварително!

В Маракеш посетих - Madrasa Ben Youssef, Bahia Palace, El Badi Palace, Saadian Tombs и Jardin Majorelle и никъде не съм купувал билети предварително, а на касите не съм чакал повече от 2-3 минути за билет. Може и да съм имал късмет...

За Jardin Majorelle реално няма каса, а изкарани табла с QR код откъдето да си купиш он-лайн. В 13:20ч се наредих на опашката за хора с билети за влизане в 13:30ч (билетите са за съответния времеви слот) и за 5 минути си купих през телефона. Опашките за влизане само там бяха доста дълги и всъщност влизането стана с почти 30 минути закъснение, но не защото не съм си взел билет предварително. 

Bahia Palace е в ремонт и някои части там са в скелета, та не е в пълния си блясък, но пак е красиво.

Забравих да спомена - ако си купувате СИМ карта на летището и трите оператора приемат само кеш. Може и евро.

ПС Дирхамите ги обещах на DGTG, та не са налични (не знам мога ли да си едитна поста).

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:

За Мажорел си взимате билети онлайн за първия възможен времеви слот сутрин, още с отварянето.  Само тогава ще имате някакво спокойствие, примерно половин час преди да нахлуят тълпи.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте! В момента сме в Мароко в автобус към Маракеш и с почти никакви пари кеш - ни евро, ни дирхам 🤪 Трябва ни банкомат! Ще теглим от Револют. Моля пишете всички банкомати ли стават т.е. са без скрити такси или не и кой бихте препоръчали особено около централната автобусна спирка в Маракеш.

ПС

Връщаме се от Агадир - много чист, поддържан и модерен град. Щом децата ни, които много се мръщиха на Гранд базара в Маракеш, го одобриха - значи става 😄В Агадир правихме тур с бъгита и сандсърфинг и пробвахме малко сърф.

IMG_1643.jpeg

IMG_1660.jpeg

IMG_1679.jpeg

IMG_1707.jpeg

IMG_3275.jpeg

IMG_1715.jpeg

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, saved_ каза:

Здравейте! В момента сме в Мароко в автобус към Маракеш и с почти никакви пари кеш - ни евро, ни дирхам 🤪 Трябва ни банкомат! Ще теглим от Револют. Моля пишете всички банкомати ли стават т.е. са без скрити такси или не и кой бихте препоръчали особено около централната автобусна спирка в Маракеш.

ПС

Връщаме се от Агадир - много чист, поддържан и модерен град. Щом децата ни, които много се мръщиха на Гранд базара в Маракеш, го одобриха - значи става 😄В Агадир правихме тур с бъгита и сандсърфинг и пробвахме малко сърф.

IMG_1643.jpeg

IMG_1660.jpeg

IMG_1679.jpeg

IMG_1707.jpeg

IMG_3275.jpeg

IMG_1715.jpeg

Снимките изглеждат невероятно 🙂 Да си изкарате още по-яко в оставащите дни. Ето и малко информация за банкоматите без такса (само ATM Al Barid Bank нямат такса):

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

Снимките изглеждат невероятно 🙂 Да си изкарате още по-яко в оставащите дни. Ето и малко информация за банкоматите без такса (само ATM Al Barid Bank нямат такса):

За съжаление локациите на тези банкомати не ни устройват (времето е кът... ) и търсим други извън Медина.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 минута , jul каза:

Я кажете за бакшишите - колко горе-долу се очаква?

@jul - При нас на организираните екскурзии (които взехме от GetYourGuide), никой дори не е споменавал за бакшиши и си е абсолютно по твое желание. Единствено си питат и молят да се остави review за тях в съответната платформа, тъй като мега много държат на това.

Същото беше и при такситата, като и в двата варианта (през inDrive и при взимане от стоянка на такситата) си бяхме уговорили твърда сума.

Относно размера на бакшишите - всеки път е много индивидуално според това колко сме били доволни и най-мразя, когато хората много нахално си ги искат и го правят все едно си им длъжен. Но в Маракеш, това според мен си е част от тях - могат да ти поискат бакшиш за това, че са ти показали посоката или са те завели до дадено място, заради това, че са на стоянката на такситата само и ти си избрал някое такси там и какво ли още не. Домакините от Риада ни разказваха много странни и различни ситуации, както и гидовете по туровете. Винаги можеш да откажеш, но понякога може и да са по-агресивни от отсрещната страна. Но поне от това, което ние видяхме, повечето хора са мили и по-скоро искат да помогнат, но винаги има явно и изключения.

преди 18 минути , saved_ каза:

За съжаление локациите на тези банкомати не ни устройват (времето е кът... ) и търсим други извън Медина.

@saved_ - за жалост това успяхме да намерим с GoogleMaps или пък попаднахме случайно на тях. Maps-a не ги показва толкова лесно. Иначе има един на летището, но... едва ли ще ви е толкова удобен.

Или както @neuromancer спомена - просто избирате някоя друга банка и теглите от там. Ако сумата не е голяма и банкомата не е от тези дето взимат някаква минимална твърда сума, според мен също е прекрасен вариант. Такива банкомати има страшно много в целия град.

• Харесвам 2
Публикувано:

Някой знае ли как е най-удачно да се придвижи човек от летище Маракеш до центъра, освен с такси?

Уизеър имат опция с https://wizztransfer.com/

Раянеър с https://ryanair.plusairportline.com/

Като и двете са "with partnership with p-airbus.com 

image.png.05abb1aa5e2168136e18bda10b37f145.png

Някой ползвал ли ги е, лесно откриваеми ли са пред летището, поне брандирани ли са им автобусите? С онлайн закупен билет и после с показване на QR кода е ОК, нали?

При кацане в 10.35, за 11.00 или 11.30 да закупя билет? Изобщо.. ако полетът закъснее, билетът изгаря, нали? Или си важи за целия ден?

Питам дали са коректни, защото имам опит с Wizz Transfer в Скопие, там са пълна скръб. Автобусите черни, небрандирани, спират пред автогарата, но изобщо с никаква индикация, че са свързани с Wizz, спират измежду много други автобуси и много трудно може да разбереш кой точно е твоят...  на табелата АЕРОДРОМ, ама ѝди рàзбери тия към коя фирма са. Питаш всеки шофьор, за да разбереш. Най-накрая улучваш на най-простия и неучтив шофьор, той се оказва твоят 😄 Плюс, че не спазиха разписанието.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 18 минути , Hakkâri Spor каза:

Някой знае ли как е най-удачно да се придвижи човек от летище Маракеш до центъра, освен с такси?

Уизеър имат опция с https://wizztransfer.com/

Раянеър с https://ryanair.plusairportline.com/

Като и двете са "with partnership with p-airbus.com 

image.png.05abb1aa5e2168136e18bda10b37f145.png

Някой ползвал ли ги е, лесно откриваеми ли са пред летището, поне брандирани ли са им автобусите? С онлайн закупен билет и после с показване на QR кода е ОК, нали?

При кацане в 10.35, за 11.00 или 11.30 да закупя билет? Изобщо.. ако полетът закъснее, билетът изгаря, нали? Или си важи за целия ден?

Питам дали са коректни, защото имам опит с Wizz Transfer в Скопие, там са пълна скръб. Автобусите черни, небрандирани, спират пред автогарата, но изобщо с никаква индикация, че са свързани с Wizz, спират измежду много други автобуси и много трудно може да разбереш кой точно е твоят...  на табелата АЕРОДРОМ, ама ѝди рàзбери тия към коя фирма са. Плюс, че не спазиха разписанието.

@Hakkâri Spor - аз се водех от страшно хубавото обяснение, което беше дал Георги Матеев в този пост. За другите алтернативи, нямам никаква идея...

Публикувано:

Благодаря, сега ще видя и сайта на Аlsa (логото май е същото като на испанците Alsa).  Тоест да не купувам предварително онлайн, а директно билет от шофьора, кеш?

Преди десетина години пътувахме от летище Казабланка до гр. Казабланка с влак (около час), но там е към 30 км. някъде.  И такситата пред летището бяха с фиксирана цена 30 евро, всички шофьори бяха изключително нахални и напористи. Ясно си показваха недоволството, когато им откажеш услугите и се насочиш към влака. На връщане, понеже полетът беше към 10 ч., нямаше как, пътувахме с такси, поръчано от хотела, пак 30 евро, черен мерцедес, климатизиран, шофьорът не караше като бесен, с 2 думи: добро обслужване.

Публикувано:
преди 13 минути , Hakkâri Spor каза:

Благодаря, сега ще видя и сайта на Аlsa (логото май е същото като на испанците Alsa).  Тоест да не купувам предварително онлайн, а директно на шофьора, кеш?

Преди десетина години пътувахме от летище Казабланка до гр. Казабланка с влак (около час), но там е към 30 км. някъде.  И такситата пред летището бяха с фиксирана цена 30 евро, всички шофьори бяха изключително нахални и напористи. Ясно си показваха недоволството, когато им откажеш услугите и се насочиш към влака. На връщане, понеже полетът беше към 10 ч., нямаше как, пътувахме с такси, поръчано от хотела, пак 30 евро, черен мерцедес, климатизиран, шофьорът не караше като бесен, с 2 думи: добро обслужване.

Ние накрая се спряхме на такситата - не за друго, ами исках да разбера каква им е схемата и да ги пробвам - на пристигане с inDrive за 50 MAD, на връщане - 100 MAD още при тръгване от стоянка на таксита (това е до горната част на медината).

Иначе за другите, когато ние кацнахме, изглеждаше, че няма чак толкова огромен трафик и нямаше да е проблем и с автобус 🙂 

Публикувано:

Разбирам те, но казваш "ние", а аз в случая ще съм сам. Имам горчив опит с такситата в арабски и средноазиатски държави, когато съм бил сам. Там си потенциална жертва и измамата ти е гарантирана 99%.  Оставям настрана, че и финансово е по-неизгодно, когато не си делиш сумата за такси с никого. В случая има автобуси, така че ще избера някой от тях. В питането ми изрично пишеше за опция "освен с такси".

А това с хартиената бордна карта на връщане, не ми се реди на опашка за check-in с още 200 души, когато нямам чекиран багаж, та ще пробвам още отсега да си купя място до пътеката за полета на връщане, та да си принтирам бордната карта още оттук. Ако изобщо мога да си купя място само за обратния полет, без да съм купил на отиване.  При Раян не стана последния път. Да видим с W!Zz как ще е.

Публикувано:
Преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

Бих казал, че 25 минути след кацане в никакъв случай няма да са ти достатъчни да излезеш от летище Маракеш.

• Харесвам 2
Публикувано:

@Hakkâri Spor в никакъв случай не предплащай транспорт за конкретен час. Понякога минаването на паспортен контрол може да отнеме до 2 часа и времето за излизане от летището е непредвидимо. Alsa летищният автобус върши идеална работа за 30 дирхама (плаща се кеш на шофьора) и няма нужда от резервация. Обикновено не е пълен.

Чекинът на гише в Маракеш е абсолютно задължителен, дори да си без багаж, но не се набутвай да купуваш седалка понеже НЕ е нужно да носиш хартиена бордна карта. Единствено се чекирай онлайн и покажи потвърждението на гишето, където след проверка на документите ще ти изпечатят бордна карта безплатно. Гарантирам 100%, че работи, изпробвано е лично и многократно с Ryanair, Wizz Air, Air Arabia, easyJet, Iberia, RAM, Transavia, Turkish Airlines и Vueling.

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:

700-800 метра от летището е спирката на автобуси 11 и 12, които отиват до Джемаа Ел Фна (спирката е петата от летището и да води Кутубия).

https://maps.app.goo.gl/Ejda1C3jJA5VpHqd9

Препоръчвам обаче да се пита някой местен и да се отиде на предишната(обратно на центъра), защото минаха три броя номер 11 и нито един не спря, защото бяха претъпкани!

Цената иначе е 4 дирхама!

Останаха ми 60 дирхама (около 6 евро),та някой ако иска мога да му ги дам,но не съм от София и единият от вариантите е да се предадат днес на летището или на 28-ми декември, отново там!

• Харесвам 1
Публикувано:

Напълно те разбирам и си прав... таксито е изгодно при повече от един човек. Изобщо не се усетих, че ще си сам там - извинявам се. Ще потвърдя съвета и на хората преди мен - много е относително излизането от летището. Ние имахме кофти късмет да стигнем на опашката до кабинките много бързо, но като се закучиха 2-ма човека и буквално се наложи само там да чакаме около час. А пък съседните опашки минаваха за по 20-30 минутки. При познати ходили преди 1-2 седмици, пък са чакали над 2 часа. Така че... според мен си е руска рулетка с предварително запазване на автобус и може би някой от изброените варианти по-горе са опцията за тебе.

Относно бордната карта навръщане - няма никакво значение дали имаш или нямаш места, дали имаш или нямаш багаж, задължително е да се мине през check-in-a. Специално поразпитахме относно това и друг начин няма - всички се редяхме и си чакахме. Задължително си правиш онлайн чекина преди това и после с това подобие на бордова карта отиваш на гишето. Дори на самото подобие на бордова карта е описано това като процес. Да бъда честен... никаква идея защо така са го решили, но... явно си имат причина.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 51 минути , Zdravko Nestorov каза:

.Да бъда честен... никаква идея защо така са го решили, но... явно си имат причина.

Защото чичко полицай в Африка ужасно много обича да контролира всичко по 10 пъти и да бие всякакви безумни печати, за което естествено му трябва хартия. Това с хартиената бордна карта е общоафрикански проблем и е доста досадно усложнение при транзит понякога.

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:

Значи ако си разпечатам бордна карта още от София (с купено място) няма да ми я зачетат на гейта? Луда работа. Значи 2 часа преди полет на връщане да съм на летището, ц ц ц. А автобусите на ALSA пред летището ли са или някъде встрани?

Мерси много за съветите. Остава да си заредя някаква eSIM и офлайн карта (maps me).  Предполагам вече на много места може да се плаща с карта? 2012 в Казабланка и Рабат като пътува, беше масово кеш навсякъде.

Публикувано:
5 hours ago, Георги Матеев said:

където след проверка на документите ще ти изпечатят бордна карта безплатно. Гарантирам 100%, че работи, изпробвано е лично и многократно с Ryanair, Wizz Air, Air Arabia, easyJet, Iberia, RAM, Transavia, Turkish Airlines и Vueling.

🙂

Хммм, сега, ако бяха 10 АК, да ти повярваме. А така, сега при само 9 може да подведеш някой тука 😉

• Смея се 2
Публикувано:
преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

Значи ако си разпечатам бордна карта още от София (с купено място) няма да ми я зачетат на гейта? Луда работа. Значи 2 часа преди полет на връщане да съм на летището, ц ц ц. А автобусите на ALSA пред летището ли са или някъде встрани?

Мерси много за съветите. Остава да си заредя някаква eSIM и офлайн карта (maps me).  Предполагам вече на много места може да се плаща с карта? 2012 в Казабланка и Рабат като пътува, беше масово кеш навсякъде.

Прибрах се в събота. Изобщо не поискаха каквато и да е бордна карта, само паспорта и ми отпечатаха, всичко това за 2 минути. Това беше към 8.30 при полет в 11.10. Всичко мина при за 15-20 минути, Секюрито минах с 2 бутилки вода без забележка.

Относно транспорта, хора не ползвате ли Google maps? Каквото е дадено там е вярно в повечето случаи.:yes: Търсете символа автобус в посоката, в която ви интерисува и ще ви покаже маршрута. Разписанието е малко под въпрос, ама то и в Париж малко се разминава(в Лондон когато съм пътувал е съвпадало до 2-3 минути)

Само  да отбележа - L19 в Google maps е на 20 минути, а на спирките го дават на 30. 

Също пеш пътя до Кутубия е час и 20 минути пеш и то през безопасен път за през деня става въпрос и с малък багаж естествено.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 30 минути , Hakkâri Spor каза:

Значи си отишъл 3 часа преди полета? 

Горе долу. Видях, че има много полети по това време, плюс това и разпечатването на бордната карта, незнаех колко време ще отнеме. И освен това нали си мислим, че като са араби са по-яваш. 

Но летището  е с по-голям капацитет от софийското, има много ленти на секюрити контрола и почти всички работеха. 

Така че си почаках доста в кафето. Но все пак хубаво е поне 2 часа да си по-рано, че знае ли се?

И друго, добре че се сетих. Този автобус L19 го видях, когато отивах към спирката че тръгва. Следващия се забави доста и едно момиче явно местно беше се обадило и се оказа, че имало някакво разногласие между трансп. фирма и летището, някой стачкувал и били изпратили друг автобус. Но там постоянно се въртяха таксита и ни предложиха да ни закара 3 души за по 3 евро, което е колкото с автобуса.

Питах AI (Copilot) дали L19 работи в момента. Каза ми на ушенце, че проблемите са уредени и сега си работи нормално.:yes:

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.