Прескочи до съдържание

Иран - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Иран. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Нужно ли е да носим брачно свидетелство?

- Може ли да се купуват онлайн билети за вътрешните полети?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-красивата джамия в Иран?

- Какви са традиционните храни в Иран?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

На 24.08.2022 г. в 11:26, deyan каза:

Благодаря! Прочетох го това по-рано и излиза цена от около 50 евро общо за всичко, ако правилно разбирам, което е прилично. Но на мен ми оферират много повече, дори и препоръчаната във форума Азимех

мда, Азимех и на мен ми даде 80 евро за кола с шофьор, 100 евро, ако има гид. Казах й, че е много скъпо и ако цената наистина се е вдигнала двойно от май до сега, ще трябва да се придвижваме с автобус и такси. 

На нас ни трябва около Язд за 1 ден и предполагам че на място ще намерим нещо прилично или ще ползваме таксита. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

мда, Азимех и на мен ми даде 80 евро за кола с шофьор, 100 евро, ако има гид.

За да те успокоя - на мен ми предложи по-висока, но предполагам заради нощувките на шофьора, гориво и т.н., защото поисках крайна цена.

Предложената във форума дама Fati Javan е заета за нашите дни, но цената и при нея (при условие, че май е без агенция) се движела 70-80 евро.

Рент-а-кар компаниите също са много тегави и след няколко разменени съобщения получавам само уклончиви отговори, защото било рано. 

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Lindt каза:

предполагам че на място ще намерим нещо прилично или ще ползваме таксита

Ние се движехме от град до град с различен превоз - не сме плащали за нощувки и храни на шофьори.

Проблемът е, че трябва да се разбирате само с поглед, но и с това се правихме.

Сега цените вероятно са по-високи, но педполагам на място ще намерите и по-ниски.

Контакти нямам, че беше преди пандемията още нашето пътуване.

ПП Всички шофьори много искаха да си разменим Инстаграм, но за съжаление пропуснах това удоволствие, та и с такъв контакт не мога да съм полезна. Мъже бяха, разбира се.  :wink:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Mary каза:

Ние се движехме от град до град с различен превоз - не сме плащали за нощувки и храни на шофьори.

Проблемът е, че трябва да се разбирате само с поглед, но и с това се правихме.

Сега цените вероятно са по-високи, но предполагам на място ще намерите и по-ниски.

Котакти нямам, че беше преди пандемията още нашето пътуване.

ПП Всички шофьори много искаха да си разменим Инстаграм, но за съжаление пропуснах това удоволствие, та и с такъв контакт не мога да съм полезна. Мъже бяха, разбира се.  :wink:

Не се притеснявай, че не пазиш контакти. Цените наистина са се променили, а и когато някой получи 8 запитвания от българи за година, решава, че е хванал добър пазар и още повече нарастват.

Даже част от хотелите ви са временно затворени според гугъл. Така че ние ще добавим нотка приключение към пътуването и ще разчитам, че хората още са добри и услужливи и не е страшно да планираме в движение. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Lindt каза:

ще разчитам, че хората още са добри и услужливи 

Хората са повече от прекрасни!

Ще намерите и къде да спите, и с какво да се придвижвате.

Един недостатък има Иран за мен - кърпата на главата, а за вас ще добавя и още един - липсата на бира.

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 43 минути , Mary каза:

Хората са повече от прекрасни!

Ще намерите и къде да спите, и с какво да се придвижвате.

Един недостатък има Иран за мен - кърпата на главата, а за вас ще добавя и още един - липсата на бира.

На Жижо хич не му пука за бирата, ако има плодови шейкове и сладкиши. А аз нямам блузи, които да ми стигат до под дупето и към момента това ми изглежда по-лошо от кърпите. Ще запея друга песен като си сложа такова на главата де, но затова избрах средата на ноември, да не умрем от жега. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lindt каза:

А аз нямам блузи, които да ми стигат до под дупето 

И аз бях притеснена от дрес кода - хем нямам подходящи дрехи, хем пуста суета... Та си уших набързо няколко жилетки , възможно най - тънки и ходех с дънки/тениска/жилетка. Тук няма да ги сложа никога, но си ги пазя с надеждата някой ден пак да отида в Иран:). С кърпата дори свикнахме и навръщане в Истанбул се стряскахме няколко пъти къде сме загубили това ценно покривало... 

преди 5 часа, Lindt каза:

На нас ни трябва около Язд за 1 ден и предполагам че на място ще намерим нещо прилично или ще ползваме таксита. 

На нас ни предложиха от хостела кола с шофьор, не помня колко беше, но със сигурност беше евтино, според на място ще намерите със сигурност. 

• Смея се 1
Връзка към коментар

Колите им не са вдигнати до колкото виждам от сайта им.

За ноември са 33долара на ден, преди бяха 30-32, явно за останалите неща има голяма търсене и следователно спекула.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Доколкото разбирам закуската е почти винаги включена в къщите за гости, но по кое време се предлага? А каква е най-често? Денят през ноември е късичък и не ми се иска половината ни сутрин да минава в закуска.

Връзка към коментар
преди 8 часа, Lindt каза:

Доколкото разбирам закуската е почти винаги включена в къщите за гости, но по кое време се предлага? А каква е най-често? Денят през ноември е късичък и не ми се иска половината ни сутрин да минава в закуска.

При по глям хотел беше примерно или от 7; 7:30; 8 , а при семейните когато се разберете, но и при другите могат да направят промяна.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, да напиша и аз малко информация за цените, Азимех оферира 95 евро за кола първоначално, без гид, но тъй като резервирах през нея полети до островите и спането, преосмисли, малко цената и даде по-прилична пакетна оферта за 7 дни. Вероятно, това че повечето се отказват от офертата й, наклони везните в наша полза. Може би ние сме тези, които са резервирали Фатима за периода 24-30 октомври и цената, която даде е 70 евро на ден въпреки пазарлъка (включва и спането й в тази цена), но не и обяда. Мисля, че цените от 40 евро на ден плюс спане и ядене са от преди ковид, а не от май месец тази година. 

На 2.08.2022 г. в 10:36, eloena каза:

Здравей, съжалявам, че малко късно отговарям.  До Кешм стигнахме със самолет, въпросната Азимех ни купи билетите. На връщане ползвахме ферибот до Бандар Абас и от там ни взе шофьор. Така, че може да използвате и двата варианта. Брачно свидетелство никъде не се изисква, няма проблеми от такова естество никъде, където бях. Да, шофьорът беше жена, много печена, по-добра от всеки мъж, при който съм се возила, с изключение на мъжа ми 🙂 Беше с нас в Шираз, Исфахан, Кум, Кашан и Техеран, но я гледам, че ходи с туристи и из северен Иран, така, че няма да е пречка да я наемете за където искате. И да, цените са на ден за кола, плюс обяд и 5 евро за спане, ако е далеч от дома ѝ (Исфахан). +989134040173 Fati Havan. Препоръчвам я горещо, може да направи престоя Ви в Иран наистина лесен и прекрасен.

В Исфахан, Язд, Кешан и техеран има ли смисъл от кола през цялото време, като се има предвид, че забележителностите са по-компактни?

Предваритено благодаря!

Връзка към коментар
преди 3 часа, Милена Модева каза:

В Исфахан, Язд, Кешан и техеран има ли смисъл от кола през цялото време, като се има предвид, че забележителностите са по-компактни?

Предваритено благодаря!

За Язд и Кашан кола не ви трябва, но за Исфахан да или просто си вземайте такси за там

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Милена Модева каза:

В Исфахан, Язд, Кешан и техеран има ли смисъл от кола през цялото време,

Такситата са супер евтини в Иран. Може да си обикаляте с тях в рамките на града. Ние въпреки че имахме кола, на някои места просто предпочитахме с такси, за да не се чудим къде да паркариме. В Техеран има и метро, така че и за там не е супер-наложително да имаш кола.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте, моля някой, който е ходил скоро в Иран, да сподели средна цена за посещение на забележителност, от една от тамошните агенции ми оферират цена 200 евро на човек за посещение на основните забележителности в Иран -Техереан, Керман, Шираз, Исфахан, Кашан и островите, което ми се вижда безумно много?

Връзка към коментар
преди 6 минути , Милена Модева каза:

Здравейте, моля някой, който е ходил скоро в Иран, да сподели средна цена за посещение на забележителност, от една от тамошните агенции ми оферират цена 200 евро на човек за посещение на основните забележителности в Иран -Техереан, Керман, Шираз, Исфахан, Кашан и островите, което ми се вижда безумно много?

А кои са тези забележителности?  Ако разбирам правилно, най-високата възможна цена е 1 милион риала, за обекти на ЮНЕСКО. Ако включиш 5 такива по официалния курс, ще станат 100 $. 

Ето това е публикувала като цени за 2022 една местна агенция, погледни ги. 

https://www.tappersia.com/iran-sites-entrance-fees/

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Милена Модева каза:

, от една от тамошните агенции ми оферират цена 200 евро на човек за посещение на основните забележителности в Иран -Техереан, Керман, Шираз, Исфахан, Кашан и островите, което ми се вижда безумно много?

Това цена за тур с гид ли е, или входовете на обектите?

Връзка към коментар
преди 2 минути , neuromancer каза:

Това цена за тур с гид ли е, или входовете на обектите?

само входните такси. Оказва се, че за чужденци таксите за многократно по-високи от тези за местните хора и явно наистина ако се посетят повечето основни атракции в посочените градове ще трябва да се отдели голяма сума. Оказва се, че цените на атракциите варират от 20, 10 и 5 евро, което доста ме изненада, ще падне едно ровене за комбиниран билети яко има такива опции. Ако някой има преки впечатления, моля да пише!

Връзка към коментар
Преди 1 час, Милена Модева каза:

само входните такси. Оказва се, че за чужденци таксите за многократно по-високи от тези за местните хора и явно наистина ако се посетят повечето основни атракции в посочените градове ще трябва да се отдели голяма сума. Оказва се, че цените на атракциите варират от 20, 10 и 5 евро, което доста ме изненада, ще падне едно ровене за комбиниран билети яко има такива опции. Ако някой има преки впечатления, моля да пише!

По-скоро трябва да търсиш риали по неофициален уличен курс, а не комбинирани билети: 

https://www.bonbast.com/?fbclid=IwAR10HFZoz3zbC4ik9uolzpf-aIniRlZ7uvnlMYQsV1pO0_zxIQwF3Mul5Mw

Разликата с официалния курс е 7-8 пъти. Ще ти е трудно да намериш толкова симпатична агенция, която да не иска валута, но предполагам поне официалните забележителности и храната ще се плащат в местна валута. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , Lindt каза:

По-скоро трябва да търсиш риали по неофициален уличен курс, а не комбинирани билети: 

https://www.bonbast.com/?fbclid=IwAR10HFZoz3zbC4ik9uolzpf-aIniRlZ7uvnlMYQsV1pO0_zxIQwF3Mul5Mw

Разликата с официалния курс е 7-8 пъти. Ще ти е трудно да намериш толкова симпатична агенция, която да не иска валута, но предполагам поне официалните забележителности и храната ще се плащат в местна валута. 

Няма такива работи.

Курса е подобен, ако има разлика е до 5-10% максимум в някое гадно бюро.

Това което си пуснала е долар-томан, а един томан са 10 реала или ако гледаме реали са 310к, аз сменях май месец на 290к, сега е 310 както се вижда.

Сменях на много места, различни бюра и на улицата също, разликите бяха много малки.

Знам, че надолу по островите е по-зле с курса там ставаше 10% разликата, както и на летището е леко по-зле, описал съм в моята тема.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, Alexander каза:

Няма такива работи.

Курса е подобен, ако има разлика е до 5-10% максимум в някое гадно бюро.

Това което си пуснала е долар-томан, а един томан са 10 реала или ако гледаме реали са 310к, аз сменях май месец на 290к, сега е 310 както се вижда.

Сменях на много места, различни бюра и на улицата също, разликите бяха много малки.

Знам, че надолу по островите е по-зле с курса там ставаше 10% разликата, както и на летището е леко по-зле, описал съм в моята тема.

Алекс, аз мисля, че при вас нещата са се объркали заради празниците или лош късмет. В групата за Иран хората си сменят по курс, подобен на този от bonbast и го споделят и през август, и през септември, така че не вярвам уличният курс да е изчезнал. 

Пиша си с 2-3 пътуващи и трайно пребиваващи западняци, ще ги питам отново за курса, но съм оптимист 🙂

Връзка към коментар
На 14.09.2022 г. в 18:40, Милена Модева каза:

Здравейте, да напиша и аз малко информация за цените, Азимех оферира 95 евро за кола първоначално, без гид, но тъй като резервирах през нея полети до островите и спането, преосмисли, малко цената и даде по-прилична пакетна оферта за 7 дни. Вероятно, това че повечето се отказват от офертата й, наклони везните в наша полза. Може би ние сме тези, които са резервирали Фатима за периода 24-30 октомври и цената, която даде е 70 евро на ден въпреки пазарлъка (включва и спането й в тази цена), но не и обяда. Мисля, че цените от 40 евро на ден плюс спане и ядене са от преди ковид, а не от май месец тази година. 

Предваритено благодаря!

Цените на Фатима бяха от май тази година. 40 евро без обяд и спане. Тя се е преместила да живее в Техеран, явно стандартът на живот се е вдигнал. Най- скъпите забележителности бяха на цена 1 млн. реала, по-евтините- 600 хил. Да, в градовете такситата са евтини и няма нужда от шофьор, но не виждам как някой ще дойде от Техеран и ще седи да ви чака в Язд, примерно, без да му плащате 3 дни...вариант е да го измислите поетапно или с обществен транспорт.

Връзка към коментар

Има и по-скъпи от 1 милион, това не е някаква държавна твърда цена, примерно Golestan

Там най-евтината тарифа беше 1+2 милиона за вход и отделно за всяко друго място в двореца се плащаше още по 2 милиона, ако се избере всичко цената щеше да стане 8-9 милиона. На входа има една карта и си избираш къде искаш да ходиш/плащаш.

Иначе другите са евтини около 500к

Пак да се върна на курса. Няма разлика, затова и никой не е държал да му давам долари или евро вместо риали, можеше в каквото искам.

Ако имаше разлика, щяха да искат само валута.

Връзка към коментар
преди 7 часа, eloena каза:

...вариант е да го измислите поетапно или с обществен транспорт.

Включвам се и аз, въпреки че до март месец има още сума време. Аз го мислех точно поетапно - кацане в Шираз и на втория ден там си намираме някой да ни закара до Язд с отбивка през Персеполис и другите руини по пътя. После на втория ден в Язд си намираме някой да ни закара до Исфахан с отбивките по пътя, а после от там до Техеран (през Кашан) с трети човек.  Предполагам че на място няма да е трудно да си намерим шофьори и гидове, а конкуренцията и цените ще са далеч по-благоприятни. Другото, което много ме блазни, е да си вземем кола под наем заради ниските цени и кефа да си независим. Разстоянията обаче са дълги и шофирането предполагам ще ни умори, а и няма да можем да си лафим с местния шофьор, което по принцип обичам да правя.

Между другото, преди време бях пуснал въпрос за Иран във форума на трипадвайзър. Отговориха ми доста хора, като съм убеден, че почти всички организираха пътувания, като дамата, за която говорите по-горе. Даже май един-двама ги баннаха заради прекомерно усилено предлагане на услуги в темата. Но цените можете да проверите и там, просто напишете нещо и те сами ще ви налазят да си предлагат услугите.

Връзка към коментар
преди 10 часа, Alexander каза:

Курса е този, няма друг, затова писах, че в бюро и на улицата е все едно.

Просто разликата идва от томан/реал и си мислиш, че има 8 пъти разлика.

Официалният курс на централната банка на Иран е 1 USD = 42 000 IRR . По него би трябвало да ти обменят, ако смениш пари в банка. 

https://www.cbi.ir/ExRates/rates_en.aspx

https://www.google.com/search?q=USD+to+irr&rlz=1C1GCEA_enBG1017BG1017&oq=USD+to+irr&aqs=chrome..69i57j0i10i22i30j0i22i30l3j69i60l3.6230j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Bonbast или това, което би трябвало да получим в бюрата, е 1 USD = 31 000 toman или 1 USD = 310 000 IRR 

Ако входът на забележителност е 1 000 000 IRR, ти всъщност колко евро си платил?

3,5 евро по курса на бюрата от май или 23 евро по официалния банков курс? 

Кой искаш да се натиска да му платиш във валута, продавачът на билети за официална забележителност ли? Или в магазина и заведението?  

Валута могат да ти поискат туроператори, шофьори и хотели с обявена във валута цена. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.