Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Скандинавия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани със Скандинавия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли метро в Осло?

- Какво е работното време за посещения на кораба Ваза?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Колко дни да отделим на Копенхаген?

- Заслужава ли си круиз из норвежките фиорди?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Няма да ти трябват. Бях за последните няколко месеца и в Швеция, и във Финландия, и в Норвегия. Не съм изхарчил нищо кеш. Навсякъде с карта/телефон/часовник 😄

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, muchachote каза:

Здравейте. Ще ми трябват ли кеш пари за Финландия? Или е както в съседна Швеция- почти всичко се купува с карта?🤔

За бакшиш, ако искаш. Щото ме дразнят с техните терминали със заложен процент.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Не знам как стои въпросът с оставяне на бакшиш в хотелската стая преди чекаут. В Южна Европа това си е напълно в реда на нещата (да не говорим за Латинска Америка и арабския свят - задължително), но в Скандинавските страни - не знам, мисля, че при напускане на стаята май е редно да се остави нещо от рода на евро на ден, на човек. Там няма как... с карта. Или на литургия, ако ходите и минават с дискоса, хората пускат банкноти и монети. Няма как кеш. Колкото до  другите неща, дори и във WC (в мола, гарата, автогарата) вратата се отваря пак с банкова карта, дръпва десетина крони от картата и влизате. Естествено, винаги ще се намери някой от Балканския п-в, който ще задържи вратата на предния излизащ от WC, за да влезе безплатно. (Случи ми се и в Нюшопинг, и в Стокхолм, сърбоговорящи тарикати бяха). Магнитчета и сувенирчета  по улиците също - с карта. Говоря за Швеция и Финландия. Скоро бях в Норвегия, върнах си кеша обратно. Четох скоро в този форум, че в Свалбард (Шпицберген) изобщо не приемат никакъв кеш, няма банкомати. Престои ми пътуване до Тромсьо, предполагам, че ще е подобно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
26 minutes ago, Hakkâri Spor said:

Не знам как стои въпросът с оставяне на бакшиш в хотелската стая преди чекаут. В Южна Европа това си е напълно в реда на нещата (да не говорим за Латинска Америка и арабския свят - задължително), но в Скандинавските страни - не знам, мисля, че при напускане на стаята май е редно да се остави нещо от рода на евро на ден, на човек. Там няма как... с карта. Или на литургия, ако ходите и минават с дискоса, хората пускат банкноти и монети. Няма как кеш. Колкото до  другите неща, дори и във WC (в мола, гарата, автогарата) вратата се отваря пак с банкова карта, дръпва десетина крони от картата и влизате. Естествено, винаги ще се намери някой от Балканския п-в, който ще задържи вратата на предния излизащ от WC, за да влезе безплатно. (Случи ми се и в Нюшопинг, и в Стокхолм, сърбоговорящи тарикати бяха). Магнитчета и сувенирчета  по улиците също - с карта. Говоря за Швеция и Финландия. Скоро бях в Норвегия, върнах си кеша обратно. Четох скоро в този форум, че в Свалбард (Шпицберген) изобщо не приемат никакъв кеш, няма банкомати. Престои ми пътуване до Тромсьо, предполагам, че ще е подобно.

Във Финландия не е прието и никой не очаква бакшиш.Разбира се, ако чак толкова настоявате може да оставите, но тази култура не е разпространена и рядко някой би го направил на въпрос.В ресторантите такса обслужване е включена в сметката.Самите финландци не оставят и съвсем случайно наскоро обсъждахме това с местни.

Относно кеш - все пак страната за разлика от Швеция и Норвегия е в Еврозоната, и като пътуващи хора винаги има къде да изхарчим някое останало ни евро.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, знам, че никой не очаква бакшиш. Интересно ми беше просто при чекаут как стоят нещата когато напускаш стаята. Моите нощувки бяха в Талин, не в Хелзинки. Иначе да, за останалите скандинавски страни (Дания, Норвегия, Швеция) са си местните крони.  Ние съдим по големите градове и туристическите места. Не знам как е по провинцията и по селата. Сигурно някъде все още има кеш 😄

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Добър вечер! Да се отчета..

Видях какво ли не и се заврях в сума ти замъци и музеи.  Отдих до Роскилде, Хелзингьор, Херьод, че и до Малмьо. Най-много ме впечатли дворецът в Херьод (Фредериксборг),Националната картинна галерия в Копенхаген и Търнинг торсо в Малмьо, а, и църквата Христос Спасител пред Християния.макар че по принцип нямаше нехаресани обекти. До Търнинг торсо има Лидъл...Щом има и там Лидъл,пък и Арни го рекламира, значи Лидъл управлява света. ;)  😜

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ще може ли препоръка за кръчма, да не е от над средно ниво в Стокхолм, да не е италианска, пици и пасти, че има доста и не ме интересува.

Щях да ходя в Aifur, но се оказа, че трябва резервация поне седмица по-рано и няма места.

Тъкмо намерих една и се оказа, че събота работи до 16 часа, а неделя изобщо не работи, а през седмицата до 19 часа. Нещо много объркано работно време имат, затова който работи няма места с дни напред.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Предстои ми пътуване с ферибота StenaLine Гьотеборг-Кил към края на следващата седмица.

Виждам цените в сайта на Stena.

Мога ли да разчитам на нещо по прилично като цена?

@Фил?

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 14.10.2023 г. в 22:42, Kalina Ivanova каза:

Предстои ми пътуване с ферибота StenaLine Гьотеборг-Кил към края на следващата седмица.

Виждам цените в сайта на Stena.

Мога ли да разчитам на нещо по прилично като цена?

@Фил?

Извинявай, нещо съм пропуснал в суматохата да ти отговоря, а и аз никога не съм ползвал това фери, така че нямам впечатления.
Как беше пътуването? 

Връзка към коментар
преди 52 минути , Фил каза:

Как беше пътуването

Хладничко, предвид температурите тук, в Бг.

Не намерих по сносни цени от официалните на Stena, така че резервирах през тях. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Заслужава ли си посещението на Malmo от Копенхаген за 1 ден?

07-09.12.2023 сме в Копенхаген и предвид промяната на часовете на Уиз, ще имаме два пълни и един половин ден в Копенхаген, което според много хора е много само за датската столица. Затова ми хрумна идеята да отскочим на 08.12.2023 до Malmo. Вие какво ще кажете? Също така, ако имате по-добри идеи, ще се радвам да ги прочета. 🙂 

• Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, r_nikolov1 каза:

07-09.12.2023 сме в Копенхаген и предвид промяната на часовете на Уиз, ще имаме два пълни и един половин ден в Копенхаген, което според много хора е много само за датската столица. Затова ми хрумна идеята да отскочим на 08.12.2023 до Malmo. Вие какво ще кажете? Също така, ако имате по-добри идеи, ще се радвам да ги прочета. 🙂 

Не знам за  Malmo, но бих предложил и замъка Frederiksborg , който е извън Копенхаген. Обикновено се прави и със замъка на Хамлет (Kronborg), но този не ме грабна въобще.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, r_nikolov1 каза:

Според мен си заслужава. Аз прекарах 3 дни в Копенхаген и 1 ден в Малмьо. Градът е трети по големина в Швеция, но изобщо не се усеща като голям град. При хубаво време е много приятно за разходка. Изпращам ви най-популярните забележителности, които успях да посетя - https://oneticketjustgo.com/zabelezhitelnosti-v-malmyo/

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, r_nikolov1 каза:

Здравейте и от мен! Не вярвайте на многото хора. Стъмва се рано, разгледайте града. Има кметство, разни музеи, църкви и дворци (Амалиенборг, Розенборг ...). Има малката русалка и още какво ли не.. Аз бях за 5 пълни дни в началото на септември и вярно ходих до Роскилде за половин ден, ходих до Малмьо за половин ден и комбинирано цял ден до замъците Кронборг (Елсинор) плюс Фредериксборг (в Херьод). Спуках се от ходене, ползвах и транспорт. Не си губете времето в Малмьо, според мен. Ако чак пък толкова не харесвате картинни галерии, църкви, дворци и от сорта, идете до Роскилде - старата столица с катедралата с всички погребани монарси. В това Малмьо най ме впечатли Търнинг Торсо на Калатрава и това че в основата му има Лидъл 😉 (надявам се, че виждате иронията и сарказма ми).

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Преди две седмици се прибрахме от Копенхаген. Въпреки, че валеше до обяд направихме обиколка на протока Оресунд за един ден и много ни хареса. Малмьо беше най-хубавото от посетените места и за мен си заслужава. Лунд също. Другите градчета бяха пусти, може би защото валеше, но все пак красиви. Влаковете са страшно удобни, топли и комфортни. За два дни и една нощ платихме по 30 евро на човек, като единия ден ползвахме за обиколката и втория за градския транспорт в Копенхаген. За ден и половина мисля, че ще видите основните неща в Копенхаген, без обаче да се размотавате много по музеи. Имайте предвид, че деня е малко по-къс.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Tesh каза:

Здравейте,

някой ползвал ли е нощния круиз от Хелзинки до Талин, за да сподели впечатления?

Пътувах с Талинк от Талин до Хелзинки рано сутринта, не мога да кажа нищо за нощния. Пътува се бързо. Имаше люеене, което не забелязах при другия ферибот - Викинг за Стокхолм, но може би е имало повече вълнение.

Спира на далечния терминал. С трамвай се стига до центъра, където е другият терминал, от който тръгват останалите фериботи, напр. Викинг за Стокхолм.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Tesh каза:

Здравейте,

някой ползвал ли е нощния круиз от Хелзинки до Талин, за да сподели впечатления?

Имам закупен такъв за края на декември. Парадокса е, че с нощувката излизаше за двама 43е, същата е цената и за четирима. И доста по скъпо ако ползваш само круиза за 2 часа и слезеш веднага в Талин. Кога ще пътуваш?

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , Kamen каза:

Имам закупен такъв за края на декември. Парадокса е, че с нощувката излизаше за двама 43е, същата е цената и за четирима. И доста по скъпо ако ползваш само круиза за 2 часа и слезеш веднага в Талин. Кога ще пътуваш?

Заинтригувахте ме и мен с този круиз. 🤩

Наистина цената пише, че е за кабина, а не на човек. Интересно... Трябва да го разуча по-подробно, защото иначе планувах с ферибота да преминем от Хелзинки до Талин на 19.08.2024 (+/- 1-2 дни).

Добавям: След като изберем бройката на хората, освен цената, която е за кабина, се добавят следните такси на човек:

•  fuel surcharge 10 €
  • emissions surcharge 3.80 €

И отделно допълнителните услуги, който желае:

Екранна снимка 2023-11-21 205213.png

Екранна снимка 2023-11-21 205249.png

Връзка към коментар
преди 7 часа, Tesh каза:

Здравейте,

Нощен, в смисъл? Те пътуват по 2 часа. Последният е от 22.30 до 00.30, след това няма ферибот до сутринта. Аз пътувах с този от 19.30 до 21.30 Хелзинки-Талин, тамън на залез. Богато разнообразие от храна и напитки (на безумно високи цени, разбира се), удобни сепарета, прекрасна гледка. И не клатеше, сякаш не се движи.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, r_nikolov1 каза:

Заинтригувахте ме и мен с този круиз. 🤩

Наистина цената пише, че е за кабина, а не на човек. Интересно... Трябва да го разуча по-подробно, защото иначе планувах с ферибота да преминем от Хелзинки до Талин на 19.08.2024 (+/- 1-2 дни).

Добавям: След като изберем бройката на хората, освен цената, която е за кабина, се добавят следните такси на човек:

•  fuel surcharge 10 €
  • emissions surcharge 3.80 €

И отделно допълнителните услуги, който желае:

Екранна снимка 2023-11-21 205213.png

Екранна снимка 2023-11-21 205249.png

За различните дати цените са различни.  В интернет има много отзиви за круиза (от много положителни до много отрицателни) , но в крайна сметка надделява според мен положителното. От октомври по линията пътува нов кораб  VICTORIA I  и за него не намирам коментари.  Цената за нощтния круиз за повечето дати , е като цената на два часовия трянсфер, но по този начин може да се спести нощувка, аз лично ще го направя за да тествам детето (3г.) как ще и понесе преди по-дълъг такъв.

В цената на бюфета влиза и консумация на бира и вино, което за 40 евро изглежда доста приемливо .

@Kamen напиши отзив, след като ползваш опцията, стискам палци да е позитивно и добро пътуване.

преди 8 часа, Hakkâri Spor каза:

Нощен, в смисъл? Те пътуват по 2 часа. Последният е от 22.30 до 00.30, след това няма ферибот до сутринта. Аз пътувах с този от 19.30 до 21.30 Хелзинки-Талин, тамън на залез. Богато разнообразие от храна и напитки (на безумно високи цени, разбира се), удобни сепарета, прекрасна гледка. И не клатеше, сякаш не се движи.

В 18.35 часа има круиз , който пристига на другия ден в 8 аса в Талин.

Ако някой все пак е ползвал нощният круиз особенно сега около промоцията на  Air Baltica ще се радваме да сподели. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Чудя се дали да обменяме датски крони в кеш? В Лондон нямах нито един паунд в кеш - всичко плащах с карта, но в Копенхаген на коледните базари предполагам ще трябва да имаме датски крони (а не евро) в кеш, какво ще кажете? 🙂

Връзка към коментар
преди 7 минути , r_nikolov1 каза:

Чудя се дали да обменяме датски крони в кеш? В Лондон нямах нито един паунд в кеш - всичко плащах с карта, но в Копенхаген на коледните базари предполагам ще трябва да имаме датски крони (а не евро) в кеш, какво ще кажете? 🙂

Преди два дни на коледните базари в Копенхаген плащах с карта навсякъде🙂

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.