Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Западните Балкани

ivelina666
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани със Западните Балкани. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко са тол таксите между Ниш и Белград?

- Може ли да се влиза с лична карта в Косово?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой от хърватските острови е най-хубав?

- Кога да посетим Плитвичките езера?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

• 3 седмици по-късно ...

Знаете ли дали за Албания и Черна гора може са се сключи някаква застраховка Каско, която да покрива кражба на автомобила? Пътувам скоро за там, а се оказа проблематично, че тези две държави не се включват в каското.

Връзка към коментар
преди 2 часа, mary_shery каза:

Знаете ли дали за Албания и Черна гора може са се сключи някаква застраховка Каско, която да покрива кражба на автомобила? Пътувам скоро за там, а се оказа проблематично, че тези две държави не се включват в каското.

Мисля, че за Албания няма да успееш да се пребориш с никоя застрахователна компания. 

За Черна гора попитай компанията към която имаш Каско дали срещу допълнителна сума няма да се навият да я включат. (съвет от няколко приятели и търговката, която ми продаде колата)

Аз съм към Булстрат (не че имах избор. Колата е лизингова и Тойота работят с тях). За щастия Черна гора беше включена. Питах за Албания - категорично отказаха.

Е, минах през Сърбия и наобратно.

Така, че Македония, Албания и късчето на Черна гора към Албания - следващия път.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Да попитам и аз. В момента има ли пътнически автобуси София- Скопие? До преди ковид-а имаше поне една превозваческа фирма, която имаше всеки ден превози, но от април миналата година не работи.  

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Търся добър вариант за София - Белград идния петък 03.09. Полет с Еър Сърбия не ме устройват. Директен автобус за Белград няма в този ден. Следя БлаБлаКар, но ми се върти в главата и София - Ниш - Белград автобус. Някой идеи? 

Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Имам намерение другия месец на път за Австрия да мина през Загреб и да остана една нощувка там, че и на другия ден до към 16ч, вероятно. Била съм там преди няколко години, ама само за 3-4 часа и нямах нужда от местни пари.

Въпросът ми е: Някой, ако наскоро е бил в Загреб да сподели, моля, дали ще мога да мина само с кредитна/дебитна карта, т.е. без куни в кеш?

Благодаря.

Връзка към коментар
преди 37 минути , iaia_mama каза:

Имам намерение другия месец на път за Австрия да мина през Загреб и да остана една нощувка там, че и на другия ден до към 16ч, вероятно. Била съм там преди няколко години, ама само за 3-4 часа и нямах нужда от местни пари.

Въпросът ми е: Някой, ако наскоро е бил в Загреб да сподели, моля, дали ще мога да мина само с кредитна/дебитна карта, т.е. без куни в кеш?

Благодаря.

Информацията ми е от 2019г. Навсякъде в центъра на Загреб се приема плащане с карта 🙂.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 часа, iaia_mama каза:

Благодаря.

Хотел, ресторанти - 100% да. Мисля, че и в пекарните може, но за тях не съм толкова сигурен.

Бяхме в края на юли.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 часа, iaia_mama каза:

Благодаря.

Преди малко повече от месец бяхме в Загреб. На път за Германия, след една стабилна обиколка на Балканите и с много останали куни в джоба. Толкова се унесохме с плащането с карта, че сега си имаме многото куни. Навсякъде си плащахме с карта, дори една водичка да си взимахме - Революта.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не във всички пекарни може - тези, които не са част от по-големите вериги, отказват картови плащания (миналата седмица). За останалите места - няма ядове.

Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...

Върти ми се в главата еднодневно отскачане от Гърция до Албания (Gjirokaster, на 30-на километра от границата) и имам няколко чуденки:

- за ГО трябва ли да се прави нещо допълнително?

- за КАСКО гледам, че покритието не важи за кражба и палеж. Не съм сигурна има ли възможност за доплащане на това покритие, но като цяло доколко е окей/безопасно да се иде, без да се прави нещо по въпроса? Колата е седемгодишна и не е мерцедес (че знам, че в Албания ги харесват доста). 😄 и няма да има нощувка там.

- това може би е по-скоро въпрос за Гърция, но четох, че от 15.03 Гърция премахва ПЛФ-ите. Това следва да важи за влизането откъм Албания също, нали така?

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Планирам няколко дни в Сърбия и ми се искаше да купя билети за Шарганската осмица. Но нещо не мога да се ориентиам как да закупя билети. Някой може ли да помогне?

Също така дали някой има информаия за закупуване на туристически сим карти с интернет?

Връзка към коментар

За осмицата не мога да помогна, но за другото - бях писала за плана на Виваком west balkans. Ако това е твоя оператор, срещу 4лв на ден имаш включени изходящи 100мин., 100смс и 100МВ интернет във всички страни от Западни Балкани. Трябва предварително да се активира като се обадиш на оператора, таксата се начислява само ако имаш потребление. Става за едно-двудневни екскурзии. За по-дълго време и повече интернет по-добре да си вземете карта от местен оператор. Взимала съм от Vodafone - 4GB за около 10тина лева(доколкото си спомням). 

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, savagejo каза:

Планирам няколко дни в Сърбия и ми се искаше да купя билети за Шарганската осмица. Но нещо не мога да се ориентиам как да закупя билети. Някой може ли да помогне?

Eто телефони и мейли, на които ще ви дадат информация https://www.srbvoz.rs/nostalgija/

Тъй като осмицата започва работа от април, и сезонът в момента е слаб, достатъчно е да ви уведомят, че в този ден няма да има туристическа група, която да ангажира целия влак - със сигурност ще има билети.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 часа, iMari каза:

За осмицата не мога да помогна, но за другото - бях писала за плана на Виваком west balkans. Ако това е твоя оператор, срещу 4лв на ден имаш включени изходящи 100мин., 100смс и 100МВ интернет във всички страни от Западни Балкани. Трябва предварително да се активира като се обадиш на оператора, таксата се начислява само ако имаш потребление. Става за едно-двудневни екскурзии. За по-дълго време и повече интернет по-добре да си вземете карта от местен оператор. Взимала съм от Vodafone - 4GB за около 10тина лева(доколкото си спомням). 

Повечко дни ще сме и затова ме интересуваше някаква местна карта. 

Връзка към коментар

Обмислям 8 дневна Албания през юни по маршрут Тирана-Дуръс-Вльора-Берат-Елбасан-Тирана. Имам въпрос, как стоят нещата с обществения транспорт. Може ли да се придвижваме между градовете с автобус или влак, без да се налага да хващаме такси или наемаме кола.

Връзка към коментар
преди 3 часа, Йосиф Милчов каза:

Обмислям 8 дневна Албания през юни по маршрут Тирана-Дуръс-Вльора-Берат-Елбасан-Тирана. Имам въпрос, как стоят нещата с обществения транспорт. Може ли да се придвижваме между градовете с автобус или влак, без да се налага да хващаме такси или наемаме кола.

Мога да ти кажа от Тирана до Берат- пътува нещо като бившите ни маршрутки, тръгва от автогарата на Тирана, на стъклото отпред има табела. Тръгва когато се напълни, наобратно също. Нямат фиксирани часове на тръгване като у нас. Вероятно и с другите градове е същото.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Остана ми сръбска сим карта с 19ГБ интернет, валидна до 23.04. 

При зареждане до 500RSD срока се удлжава със 7 дни и 3ГБ, а над 500RSD - 15 дни и 6GB

Ако на някой му върши работа да ми пише, как да му я изпратя.

Връзка към коментар
На 11.04.2022 г. в 6:44, muchachote каза:

Мога да ти кажа от Тирана до Берат- пътува нещо като бившите ни маршрутки, тръгва от автогарата на Тирана, на стъклото отпред има табела. Тръгва когато се напълни, наобратно също. Нямат фиксирани часове на тръгване като у нас. Вероятно и с другите градове е същото.

Възможно е тук-там да има и по-читави автобуси, но Албания бързо скочи в ерата на личния автомобил. Според сайта на туризма в Албания, от Тирана има нещо като разписание 🙂
https://albania.al/transport/

Влакът е доста ограничен, Дуръс-Елбасан евентуално да ти свърши работа. Много е бавен. Кашар, който споменават, е гара в предградията на Тирана, преди 10-ина години разрушиха централната гара и линията до нея, явно не им е трябвала 😉

https://hsh.com.al/wp-content/uploads/2022/02/Orari-Tabele-2022.pdf

За 8 дена този маршрут е напълно постижим с маршрутка. Ако трябва да избирам, бих махнал Вльора и заменил с Гирокастер и/или Шкодра, Круя и Лежа. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Правилно ли разбирам, че между градовете се движат предимно раздрънкани мини ванчета, които може да чакаш с часове да се напълнят, за да тръгнат и които тръгват от различни автогари в Тирана, сравнително отдалечени от центъра? 😃

На 11.04.2022 г. в 6:44, muchachote каза:

А в Берат виждам, че автогарата е отдалечена от града, някакъв транспорт между двете?

На 18.04.2022 г. в 17:17, Венелин каза:

Възможно е тук-там да има и по-читави автобуси, но Албания бързо скочи в ерата на личния автомобил. Според сайта на туризма в Албания, от Тирана има нещо като разписание 🙂
https://albania.al/transport/

Влакът е доста ограничен, Дуръс-Елбасан евентуално да ти свърши работа. Много е бавен. Кашар, който споменават, е гара в предградията на Тирана, преди 10-ина години разрушиха централната гара и линията до нея, явно не им е трябвала 😉

https://hsh.com.al/wp-content/uploads/2022/02/Orari-Tabele-2022.pdf

За 8 дена този маршрут е напълно постижим с маршрутка. Ако трябва да избирам, бих махнал Вльора и заменил с Гирокастер и/или Шкодра, Круя и Лежа. 

Връзка към коментар
преди 58 минути , iMari каза:

Правилно ли разбирам, че между градовете се движат предимно раздрънкани мини ванчета, които може да чакаш с часове да се напълнят, за да тръгнат и които тръгват от различни автогари в Тирана, сравнително отдалечени от центъра? 😃

Правилно си разбрала 😄. Ще ти оставя няколко статии от 2 блога за Албания, които се надявам да ти бъдат полезни. 

https://www.mywanderlust.pl/kruja-albania/ - Круя

https://www.mywanderlust.pl/visit-tirana-albania/ - Тирана 

https://www.mywanderlust.pl/berat-albania-pictures/ - Берат (тук има отговор на въпроса ти за автогарата, има малки автобуси до Стария град с цена 30 леки)

https://www.mywanderlust.pl/gjirokaster-albania/ - Гирокастра

https://www.bucketlistly.blog/posts/best-things-to-do-in-albania - най-добрите неща за правене в Албания. 

https://www.bucketlistly.blog/posts/two-weeks-albania-backpacking-itinerary# - това е двуседмичен маршрут, предполагам, че си за по-кратко, но е много добре обяснено как да стигнеш от едно място до друго. 

https://www.bucketlistly.blog/posts/berat-things-to-do-itinerary - това пак е за Берат, но има снимка на разписанието на автобусите. В този блог има отново постове за Тирана, Гирокастра, както и за Албанската Ривиера, и Албанските Алпи.

Успех, пожелавам една приключенска и емоционална Албания 🤩

• Харесвам 2
  • Браво 3
Връзка към коментар

Браво и голямо благодаря, Крис!😊

преди 9 минути , Kristian Desev каза:

, пожелавам една приключенска и емоционална Албания 🤩

Ооо, изглежда, че ще бъде точно такава. 🙃

• Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.