Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ето линка за сваляне  голямата книга/рецептурник, не знам колко дни ще е валиден.

 

 

Ако може някой да я закачи най-горе като отметка за  няколко дни

  • Благодаря 8
Публикувано:
преди 4 часа, Георги каза:

Яйцата и картофите ги владея. Ако е нужно ще предоставя референции. Наред са пържолите 🙂

качих голям рецептурник с много рецепти за пържоли и не само. Ако може го сложи като отметка за няколко дни.

 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Хайде и аз да се разпиша🙂.

Напоследък през ден купувам ГОЛЯМ ПРАЗ, който незнайно защо ми вдига духа в борбата с всякакви вируси. Така де има и по-големи неща от тях😋. Правих ориз с праз, бъркани яйца с праз, а днес сочна мазничка баница с два стръка голям праз. За обяд, че още компенсирам смяната на часа😁

Докато не ни е сполетял симптомът загуба на вкус, голям праз, ще ни бъде🤗

4AD213B3-E5C8-4B98-B77B-D6D40DF35F4F.jpeg

2438506F-6248-4404-BBD9-240C9942F080.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 28 минути , Alexander каза:

Ето линка за сваляне  голямата книга/рецептурник, не знам колко дни ще е валиден.

 

Имам я на хартия :smile3:, но я свалих за всеки случай. 
Мерси! 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
29 minutes ago, Alexander said:

Ето линка за сваляне  голямата книга/рецептурник, не знам колко дни ще е валиден.

 

 

Ако може някой да я закачи най-горе като отметка за  няколко дни

И аз я свалих! Много благодаря! Справям се с готвенето, но никога не е излишна една готварска книга, особено такава.

 

@Alexander, както ти казах - хубаво им е месото, както в магазина, така и в ресторантите. Хич не е скъпо, дори и в по-скъпите ресторанти. Просто има места, където го приготвят мнооого добре. За съжаление, сега всичко е затворено и макар, че предлагат доставки по домовете, не е баш същото.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, Eva eva каза:

Тайната при пържолите е в мариноването. 

 

Не мога съвсем да се съглася. Не ми харесват мариновани пържоли.

За мен голям майстор е този, който може да изпече пържолите на скара/грил тиган само със сол и малко черен пипер накрая.  И без начукване и изтъняване. 

Аз лично не умея.

  • Харесвам 4
  • Браво 4
Публикувано:
преди 44 минути , bay_kolio каза:

Ха, пържоли. Боб се готви трудно.

Точно това научих на един курс по готварство 😉

Човек първо се храни с ушите, не с очите. Когато се прибереш вкъщи едно е да чуеш на въпроса Какво има за вечеря?

1. Боб

2. И друго - "Бобец, цял ден къкри с ребърца. Ей, сега му слагам запръжка с червен пипер и сядаме са вечеряме :)" 

 

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 минути , но нейм каза:

Не мога съвсем да се съглася. Не ми харесват мариновани пържоли.

 

На вкус и цвет товарищей нет. :smile3:
На мен понякога ми се яде хубаво маринована, понякога чиста, натурална пържолка. :smile3:

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 минути , Фичо каза:

Имам я на хартия

И аз.

Жълтия рецептурник и червения, който беше в основата на Балкантурист ресторантьорството.Ех, какви времена!

Като каза Александър файл, погледнах за книжния вариант в нета:diablo: онемях...направо се чувствам богата с цели две книги.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 22 минути , но нейм каза:

Не мога съвсем да се съглася. Не ми харесват мариновани пържоли.

За мен голям майстор е този, който може да изпече пържолите на скара/грил тиган само със сол и малко черен пипер накрая.  И без начукване и изтъняване. 

Аз лично не умея.

Това няма как да стане, ако ще и най-великият готвач да дойде, по простата причина, че ако месото не е крехко, прясно  и хубаво с две думи, ако не се подготви предварително, начука и не се сложи нищо, няма как да стане много хубаво.

 

И обратно колкото по-хубаво е, по-малко майсторлък трябва и само със сол и пипер е повече от идеално.

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 час, Pantelej Putnik каза:

Много внимателно със замразяването и размразяването на месо. Самото замразяване е като вид обработка на месото - след нея месото не е вече същото като охладеното. При размразяването често клетките се пукат и течността им, заедно със соковете от междуклетъчното пространство в месото (не съм сигурен, че го обяснявам много научно), изтичат. В резултат на това често размразените меса са "по-сухи". Не случайно се продава охладено месо и то е по-скъпо от замразеното. Има разлика - просто пробвайте. 

Много си прав , но в днешно време да висиш всеки ден на магазина за охладеното месо от по два часа  е просто ужасно. Специално ентрекота съм го готвила току що купен от магазина и размразен , ако знаеш как да го приготвиш и колко време , не съм забелязала голяма разлика. Много благодаря за съвета !

  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

качих голям рецептурник с много рецепти за пържоли и не само. Ако може го сложи като отметка за няколко дни.

 

За тази книга ли става дума или за нещо друго? 

IMG_20200405_144348.jpg

IMG_20200405_144406.jpg

  • Харесвам 1
Публикувано:

Как сте с инструментите за готвене?

 

пускам тест на един от кухненските ми ножове, но и другите са на подобно ниво.

Доматът е отрязан отдолу както е отгоре,   колкото да е има някакво минимално сцепление с дъската.

 

 

  • Харесвам 3
  • Браво 2
Публикувано:
1 hour ago, но нейм said:

Не мога съвсем да се съглася. Не ми харесват мариновани пържоли.

За мен голям майстор е този, който може да изпече пържолите на скара/грил тиган само със сол и малко черен пипер накрая.  И без начукване и изтъняване. 

Аз лично не умея.

Въпрос на вкус, разбира се. За мен пържола, която не е хубаво маринована, е доста безвкусна, пък колкото и да е прясно и крехко месото. 

 

Досега правих конфитюр от червен лук, редовно си го приготвяме. За любителите на месото и сиренцето е перфектно 🙂 

Рецепта - http://yoli-www.blogspot.com/2008/10/blog-post_27.html

 

 

89.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:

На месото трудното му е в избирането ( и на портфейла му е трудно), готвенето е лесно - трябва да се внимава да не се "преготви".

Но мариноването си е много подходящо за по-евтини меса. Пилешки гърди, свински пържоли и разни по-евтини телешки стекове могат да бъдат силно подобрени с подходяща марината. Аз съм мариновала и риба, пиелшки дробчета, скариди - и на скара стават супер.

Но висок клас телешко е кощунство да го правиш каквото и да било, дори и мазнина не трябва.

  • Харесвам 10
Публикувано:

В Гърция винаги ми е много вкусно месото. Просто е по-вкусно от тукашното. Не мариновано, чисто печено месце на скара, винаги поръсено с риган накрая. 🙂
Едни от най-вкусните сувлакита съм яла на Егремни, когато все още не се беше срутил. Мъжът ги печеше, после ги топваше в съд с лимонов сок и зехтин, слагаше ги в хартиен плик и хвърляше с шепа в плика риган със сол. 😋

Нямам снимки на сувлакитата, затова ви показвам плажа 🙂

9939F36E-DC16-4A34-A444-93B9BA877854.jpeg

87E98F7E-6104-48EF-A566-4DF6BFEAB55F.jpeg

A757584C-FF41-4CB7-8204-279E9670567D.jpeg

411E113F-4533-4FDD-89D5-EF7C9A8D51F4.jpeg

  • Харесвам 14
Публикувано:

Днес италианска вечер с - примо - чоризо и сиренца на дъска, секондо - фарфале карбонара + розенце. За десерт ( долчето е само за слабите) -  ягоди с бита сметана.

Мъж ми е по собствена програма - руска вечер, ама с купешки мезета от Берьозка. 🤪

20200405_173153.jpg

  • Харесвам 9
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 9 часа, Георги каза:

Аз ще помоля за малко насоки за начинаещи, ама турбо начинаещи. Имам желание поне някакви базови неща да се науча да правя супер вкусно (като например пържоли на грил тиган или във фурна, не се смейте), но изпитвам огромни затруднения да си набавя фундаменталните основи. Ето проблемите, с които се сблъсквам:

 

- В почти всички публикувани рецепти има поне по един изчанчен елемент. Разбирам че авторът държи да сложи щипка индивидуалност, но когато сред наглед базово ястие ми се забие нещо от типа на "накрая се поръсва с обезмаслено кокосово брашно, предварително задушено в маслена баня" и рецептата директно изхвърча през прозореца. Бедата е, че повечето имат подобни елементи. 

- Много са лаконични и неподходящи за новобранец. Супер се изнервям. "Пече се на умерена фурна до готовност". Ама какво е умерена фурна, 100, 150, 172.5563446 градуса? Какво ще рече до готовност, аз ако знам кога яденето горе-долу ще стане готово няма да ви чета рецептата. Каква програма на фурната - грил, вентилатор, каква? "Посолява се на вкус". Еми готвя го за първи път тъпото нещо, как да знам колко ми е вкуса. Обичам и мерките да са в грамове, а не в ч.л, с.л, кафена чаша и т.н. В една ч.л. мога да вместя до 3-4 пъти повече вещество от друг път, само мерак да има. Кафената чаша може да е за еспресо, може и за нескафе. 

 

Не иронизирам вкусната храна, приготвена с много любов, старание и време. Но това не са рецепти за новобранци. Общо взето всичките явно са направени за хора врели и кипели в кухнята или които са получили подходящата основа в семейството. Умерена фурна сигурно е някакъв общ сленг, който започваш да разбираш след двайстата манджа, ама до тогава? Разбирам, че готвенето в голямата си част е фантазия и импровизация, но човек все пак трябва да има основата. Риба с пудра захар не е фантазия и импровизация, а идиотия. Не знам, може би математическия ми бекграунд се проявява тук и не може да възприеме да работи с толкова свободни и свободолюбиви променливи. 

 

И така, някой би ли ме хванал за ръчичка да направим заедно едни пържоли на грил тиган идните дни (че ще пазаруваме пак може би към вторник-сряда)? Да ми каже какви пържоли да купя, дали им е нужна предварителна обработка (начукване и т.н.), какви подправки без да се налага да търся киноа от северен перуански склон, колко време на тигана, дали се слага олио в него и колко, на каква температура (аз ще си я конвертирам в степен на котлона, но приемам и съвети от 1 до 9). Не че по принцип не се получават достатъчно добри, ядем си ги, но ми липсва това да ги направя почти като сърбин. Приемам и връзка към рецепта като за малоумен. 

 

Може би най-лесно смилаемите и лесни за разбиране рецепти, които съм срещал са тук: http://biri-miri.blogspot.com/

Така е за съжаление с българските рецепти - всичко е ориентировъчно и много трудно за начинаещи. Как се прави десерт с “една непълна лъжица” (ама супена, чаена ли е, и какво значи непълна?!?), брашно колкото поеме”, “пекат се докато са готови”, една кафена чашка, едно пакетче мая...
 

Разбирам те напълно, защото и аз бях така като дойдохме в Канада и можех да готвя само леща и ориз, и оризът тук не се получава добре. Започнах да търся традиционните бг рецепти от блогове и бих ти препоръчала ето този блог:  
 

https://www.mycookingbookblog.com

 

Има традиционни български, гръцки и кипърски рецепти, написани като за начинаещ със снимки. Всичко се получава много добре и много вкусно! Жената, която списва блога имаше ресторант в Кипър и рецептите са много добри. Аз като реша да правя нещо търся първо в този блог - шансът рецептата да я има е много голям. Има и рецепти за пържоли, правихме ги за една Нова година преди няколко години. 
 

А рецептата ми за баница е точно от блога бири-мири. Правим я вече 8 години, и аз и мъжът ми, много е сполучлива. 

 

Аз в момента използвам основно готварски книги на английски. Рецептите са точно описани, съставките са в реда, в който се ползват, времето за печене е точно посочено и така свикнах, и много се нервирам като видя ориентиривъчни рецепти, където всичко е на око. 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Някой каза пържолка и аз......

 

20200405_195107.jpg

 

Виждаш ли, Eva eva, сега всички искаме да правим като твоите снимки. Е да, ама не е същото... 🙂

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Публикувано:

Така е за съжаление с българските рецепти

 

Аз пък мисля че без въображение и свобода, готвенето рядко досадна работа.

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 12 минути , bay_kolio каза:

Така е за съжаление с българските рецепти

 

Аз пък мисля че без въображение и свобода, готвенето рядко досадна работа.

Абсолютно съм съгласен. Аз винаги съм готов да експериментирам в готвенето. Никога не готвя по грамаж Естествено, не винаги ястията ми се получават. Както беше казано по-горе в темата - Много ястия са отишли в коша, както и много не съм ги хапвал, защото не са били това, което очаквам, макар че са се харесвали на семейството. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 35 минути , bay_kolio каза:

Аз пък мисля, че без въображение и свобода, готвенето рядко досадна работа.

Въображението и свободата в готвенето идват с опита. В началото (или при първо правене на дадена рецепта) точните рецепти са важни, после естествено започваш да експериментираш, да променяш, да добавяш. 

  • Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.