Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Хубаво е, че се заформи някакво разговорче тук, макар данните да гласят, че в България малко над 1% работят дистанционно. 

В тези жеги малко хора искат да готвят. Личното ми постижение днес е този  "мързелив чийзкейк", за да си доям подсладената Филаделфия от морковените мъфини. 

PXL_20250722_150953106.jpg.08f211ba6962e70de850f088b0f2346d.jpg

• Харесвам 12
  • Шок 1
Публикувано:

Леле, леле, ако някой, който ме познава добре, види, че пиша в тема за готвене, ще си търка очите доста време :)))

В нашето семейство сме намерили баланса home office - работа от офис: мъжът ми от 12 години работи от къщи и ми помага с доста задачки в работно време, но и след работа може да му се наложи да проведе някой кол от колата, на път за някъде. А моето работно място е на 2 мин. пеша от къщи и щом удари 5 ч., тръгвам и не проверявам мейли от телефона. 

Използвам случая да поздравя всички, които имат желание и вдъхновение да творят в кухнята. 😀 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 часа, Argentique каза:

Ако заплатата е свързана с „постигнатите резултати“ – за производителността няма никакво значение дали работиш в офис, вкъщи или на море в Гърция. Искаш повече пари, работиш. :wink: От 18 г. съм така. Около 10 от тях губех по 3-4 ч. на ден в път (пеш + кола/ГТ). Като му се насъбере на човек такава рутина, започва да оценява плюсовете на домашния офис и свободата да си разпределяш сам времето (и локацията). 

И аз днес свърших важни задачи отдалечено! *

* Коучовете постоянно ни съветват как трябвало да даваме обратна връзка, та обратна връзка на подчинените ни!

Публикувано:
преди 1 час, Брани каза:

И аз днес свърших важни задачи отдалечено! *

* Коучовете постоянно ни съветват как трябвало да даваме обратна връзка, та обратна връзка на подчинените ни!

Предпочитам хетеро връзки пред обратните. Ама за готвенето сега. Днес сготвих мусака.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 43 минути , ivailo_radev каза:

Предпочитам хетеро връзки пред обратните. Ама за готвенето сега. Днес сготвих мусака.

Аз нарязах пъпеш.

Публикувано:

Аз измих чиниите 😆, след като ометохме салатите, които съпругът ми, който работи основно от къщи, беше забъркал в края на работния си ден. Хубаво е да се прибера от работа и част от домакинските задачи за деня да бъдат отметнати от него по време на паузите в работния му процес. 😊 

• Харесвам 6
Публикувано:

В тази жега изобщо не ми се яде и не мога да си помисля за фурна или котлон. Вчера ядох някакви тортелони, поне от седмица, леко заскрежени.☺️

• Харесвам 1
Публикувано:

Малко съжалвам за изказаното на глас мнение за работата от вкъщи. 

Ясно е, че в този форум има много хора, които ревностно и с плам ще защитават работата си от вкъщи. ( @Kosta Grudov, спокойно, вероятно си в ниша, която позволява да си работиш изцяли от вкъщи. А дори и да не е така - пожелавам ти го.)

Аз имах предвид масовото прилагане на този вид работа, следствие от ковид пандемията и постепенното осъзнаване и връщане на махалото. Със сигурност то ще спре в своето си равновестно състояние, докато нещо друго не го разклати отново.

Ето една тенденция, формулирана не от мен, а от един AI:

Да - Някои компании налагат връщане

• Компании като Amazon, Apple, Meta, Google, Dell постъпково увеличават офисните дни (най-често до 3–4 дни).

• Това е част от усилие за:

• Засилване на иновациите чрез лична колаборация.

• По-лесен контрол и управление.

• Повишаване на корпоративната култура.

И за да няма лични нападки.

Не съм от хората, които "не могат никога да бъдат хоум офис, или хората които имат някаква лична изгода от това другите да се върнат по офисите."

Почти през цялото време работя от офис (мисля си, че така върша работата си по-добре). Освен това работя и в останалите часове от денонощието, когато не спя.

Често чувам от жена ми следното:

- Слушаш ли ме, пак ли си в работата.

- Ехо, върни се тук.

- Какво си се умълчал, хайде стига с твоята работа.

• Харесвам 8
Публикувано:

Не искам мнението ми да се възприема като нападка, съжалявам, ако така е прозвучало, не визирах теб изобщо с "хората". Просто от опит казвам, че по-голямата част от хората, които искат другите да се върнат по офисите, са точно тези. На мен лично ми е абсолютно безразлично кой от къде работи, ако някой иска да си ходи на място - чудесно, нека го прави 5 дни седмично, има хора които се нуждаят от разнообразие, от личен контакт, от пътуване до работа и обратно, никой не ги спира. Но както никой не спира тях, намирам за крайно дискриминиращо да се спират другия тип хора, които нямат нужда от това. Да, компаниите масово започват практика с връщането на хора в офисите, и да, оправданието е, че това "засилва фирмената култура и подсилва БОНДИНГА ( 😄 ) между служителите, защото нищо не може да измести контакта на живо между хората", само че истинските причини са съвсем други. И да, аз съм в ниша, която позволява това и смятам за абсолютно нелогично да се връщаме към практика, която е доказано в пъти по-неефективна от работата от вкъщи. 

Аз съм привърженик на концепцията - имаме офис, който иска да идва, който иска не. Само че фирмите плащат огромни суми за тези офиси и някой трябва да ги посещава за съжаление. 🙂

И за да не е спам - малко морска храна - калмари, скариди, ципура и един прясно донесен от Гърция октопод - на салата и на скара, както и едно лесно лятно ястие - пълнени домати с яйце, сирене и шунка, поръсени с кашкавал 😄 

IMG_2434.jpg

IMG_2887.jpg

IMG_2888.jpg

IMG_2889.jpg

IMG_2890.jpg

IMG_2835.jpg

• Харесвам 18
  • Браво 3
Публикувано:
преди 28 минути , Kosta Grudov каза:

Не искам мнението ми да се възприема като нападка, съжалявам, ако така е прозвучало, не визирах теб изобщо с "хората". Просто от опит казвам, че по-голямата част от хората, които искат другите да се върнат по офисите, са точно тези. На мен лично ми е абсолютно безразлично кой от къде работи, ако някой иска да си ходи на място - чудесно, нека го прави 5 дни седмично, има хора които се нуждаят от разнообразие, от личен контакт, от пътуване до работа и обратно, никой не ги спира. Но както никой не спира тях, намирам за крайно дискриминиращо да се спират другия тип хора, които нямат нужда от това. Да, компаниите масово започват практика с връщането на хора в офисите, и да, оправданието е, че това "засилва фирмената култура и подсилва БОНДИНГА ( 😄 ) между служителите, защото нищо не може да измести контакта на живо между хората", само че истинските причини са съвсем други. И да, аз съм в ниша, която позволява това и смятам за абсолютно нелогично да се връщаме към практика, която е доказано в пъти по-неефективна от работата от вкъщи. 

Аз съм привърженик на концепцията - имаме офис, който иска да идва, който иска не. Само че фирмите плащат огромни суми за тези офиси и някой трябва да ги посещава за съжаление. 🙂

И за да не е спам - малко морска храна - калмари, скариди, ципура и един прясно донесен от Гърция октопод - на салата и на скара, както и едно лесно лятно ястие - пълнени домати с яйце, сирене и шунка, поръсени с кашкавал 😄 

IMG_2434.jpg

IMG_2887.jpg

IMG_2888.jpg

IMG_2889.jpg

IMG_2890.jpg

IMG_2835.jpg

Не харесвам мнението ти. По-точно не харесвам снимките. :wink: 

Аз съм в София и тези октоподи на фона на морски бриз ...:shok:

"Ауууу, завижд, завижд,завижд, завиииииииииижд!"

(Това е цитат, превърнал се в класика)

• Смея се 6
Публикувано:

А има професии и местоработи, които просто не могат да работят от разстояние /от в къщи, морето или където и да е, различно от работното място/

Та ... "какво да правим ние с гайдите 😉 "  

И също се налага да работим и извънредно (като @ven62)

Да си посипем главите с пепел? 

• Харесвам 4
Публикувано:

От едно вметване, че хлябът с квас е замесен докато човекът е в хоум офис, каква дискусия се заформи. Добре че отвреме навреме някой се сеща да пусне по някоя манджа 🤭

• Харесвам 3
  • Смея се 10
Публикувано:

Монетата има две страни, така че има и другата гледна точка. 😉 

Аз един път на година пържа тиквички. Тази година чудото се случи преди горещините:

IMG_0036.jpeg.5648f3b95b7cd13b87730e5e748edbad.jpeg

Иначе си намерих и “елевейтнах” мусака с тиквички, така че да няма излишна вода:

IMG_4702.jpeg.85c6c12a064705b924453ba29117cf72.jpeg

Иначе в жегите работата е нещо набързо:

87D69C79-C3F8-4A0D-B49A-0FADCD650A2D.jpeg.a38ab0bebe39cf4a8f0de6294a32076c.jpeg

IMG_0036.jpeg.a7f79d8a4c4bbdaa31bca65eb31a57b4.jpeg

• Харесвам 13
  • Браво 9
Публикувано:

Предвид споменаването на мусака (няколко пъти на тази страница) стандарта е ясен още от първата страница на темата.

:biggrin:

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 час, ven62 каза:

Предвид споменаването на мусака (няколко пъти на тази страница) стандарта е ясен още от първата страница на темата.

:biggrin:

Ти виж кой е автора на темата и си спомни, че може би само на снимката изглежда мила и добра! :butcher:

• Смея се 4
Публикувано:

Реших и аз да споделя нещо сериозно по офтопик темата за хоумофиса, а не да коментирам с офтопик на офтопика ...

Малко хора знаят, че освен тъмен лорд на висока позиция в мегауспешното тоталитарно управление на една друга Галактика, за разнообразие и разтуха работя и в една софийска компания. Имам възможност за постоянен хоумофис, но се възползвам от нея много рядко (80-90% когато съм леко болен и 10-20% когато ми трябва абсолютна тишина и спокойствие за концентрация по някакъв проект). Като въобще не броим възможността за скатаване и злоупотреби (при нас изключително рядко, защото чувството ни за отговорност и стремеж към добре свършена работа граничи с това на първата ми работа в Империята) работя много рядко в хоумофис основно от усещане за солидарност, защото имаме колеги, които нямат възможност за работа от вкъщи (например склада).

И, опитвайки се едновременно да обобщя мнението ми с умна сентенция и да се върна към основната тема за храната, които на всичкото отгоре да се съчетават хармонично, това че някой ти е подари, нарязал и сервирал диня, не значи, че трябва да я изядеш цялата само ти. 

Публикувано:

Оказах се с малко повече патладжани и вдъхновен от новата си книга за италиански манджи реших да направя пармиджана. Патладжанът се реже, осолява, оставя да изцеди. После се пържи подсушен и овалян в брашно. Доматеният сос е 3 големи розови домата към 1400гр, направени на сос само със зехтин, сол и малко захар. По рецепта е консерва, но не намерих вкусни такива или са безвкусни или прекалено кисели. А и аз правя по голяма доза. Реди се патладжан, сос, моцарела, пармезан, босилек и пак така като се завършва с патладжан и пармезан. Даже си отворих резерва от 40 месечен пармезан, който вече е станал 50 месечен реално 😄 Едно време си мислех, че не обичам патладжан, а той става толкова вкусен, когато е приготвен правилно, даже само запържен беше страхотен. Привидно зеленчукова тази манджа и а доста калории с това пържене и сирена, но е безумно вкусна. Най вкусна пармиджана съм ял в градчето до пещерата Постойна в Словения, но беше с домати Сан Марцано, а такива не мога да намеря тук без да ти одерат кожата.

20250728_230433.jpg

20250728_233919.jpg

20250729_085956.jpg

20250728_105937.jpg

• Харесвам 11
  • Браво 17
Публикувано:

Днес направих първата си иранска манджа, която прилича много на нашите. Основното е леща и булгур със съвсем малко нахут и боб. Подправките са тотално различни, написаният адхив прилича на масала. Изненадващо намерих кашък е един магазин на Симеон до женския пазар. Точно отляво на магазин Багдад. Запръжката също е различна, има чесън, куркума и мента. Уж се слага само отгоре, но след тая чиния просто я добавих в тенджерата. Много вкусно се получи познато, но и различно.

А вчера с приятели пихме вино в парка и направих запечени смокини с бри, орех и капка балсамико, но не се получиха, според мен по добре да се ядат сурови всички теси неща. Но десертът стана супер. Брауни с орехи. Ако някой реши да го прави, само да обърне внимание, че рецептата е за много малка тавичка, та ще се наложи да се увеличи пропорционално спрямо площта на тавата, която ще ползвате.

20250803_120018.jpg

20250803_104909.jpg

20250803_122435.jpg

20250802_180111.jpg

20250803_105024.jpg

• Харесвам 16
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте магеланци кулинари. 

Може ли да ми дадете идея какво да сготвя с дреболийките от купешката патица от Lidl.

@Lindt ти беше готвила чудна патица, дреболийките как ги приготви?

Публикувано:

Не знам защо чаках толкова дълго, за да си купя еърфрайър. 🙂

Лятото почти съм на салати и мезета, а сега от мерак всеки ден пека нещо и всичко е супер.😀

Правих принцеса, сладки картофи, патладжани, даже гаврос - всичко е вкусно и най-вече бързо можеш да си направиш 1-2 порции (че големи количества не обичам да ям по няколко дни).

Не е кулинарният връх, но за 20-25 минути съм с топла храна. Т.е. - да се похваля. 🙂

20250817_141943(1).jpg.f6f305367be9dbc470da9726e5c116c0.jpg

• Харесвам 19
  • Браво 5
Публикувано:
преди 41 минути , Argentique каза:

Не знам защо чаках толкова дълго, за да си купя еърфрайър.

Първата покупка и на двамата ми студенти в Милано и Сингапур беше еърфрайър. Особено оценен е за бързо и лесно приготвяне на ядене. 

• Харесвам 14
Публикувано:

Аз направих чудна супа с дреболийките. 

И току-що поръсих с пудра захар любимият ни неделен кекс с фанта портокал. 

Кекс с фанта портокал. 

Продукти:

4 яйца(домашни)

2 ч.ч. захар (250мл)

1/2 ч.ч.олио

1ч.ч.фанта портокал 

2 и 1/2.ч.ч.брашно + 1 бакпулвер + 2 ванилии

настъргана кора от 1 лимон.

Начин на приготвяне:

Разбивам яйцата със захарта.

Постепенно добавям останалите продукти по ред на записването.

Изсипвам в намазнена и набрашнена формичка за кекс и пека на 180°.

Хапваме с кафе,айрян или фанта портокал. 

Много хубав се получава,слънчево жълт от домашните яйца и фантата.

IMG_20250817_172951.jpg.b1010662224a523f6afc3203cb268b0b.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 часа, Argentique каза:

Не знам защо чаках толкова дълго, за да си купя еърфрайър. 🙂

Да ти е честит и да ти служи дълго и безпроблемно!

Аз не си давам моя Огюст (името на еърфрайра) за нищо на света! Какво ли не съм пекла в него, включително и яйца за боядисване за Великден, но най-вече се радвам, че мога да си пека чушки и патладжан за кьополу 😂 (дребните радости в живота) 

Аз тия дни готвя основно аламинути, че съм в отпуска, но да не е само спам, една корейска яхния с кайма и тофу отпреди отпуската:

20250725_194820.jpg

• Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:

ейй, и патладжан ли става? да взема да пробвам, ама първо трябва да го поправя, че нещо спря да работи...

• Харесвам 1
Публикувано:

Вчера четох, че патладжана трябва да се слага цял в airfryer-а, иначе ставал като гумен.

Цял следобяд готвя, за да може да има за през седмицата и вече доста се уморих.

Направих бонбони от фъстъчено масло, пасирани ягоди и разтопен черен шоколад. Харесаха ми. Идеята я взех от едни бонбони в Лидл. 

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.