Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 часа, Бръмбар каза:

Този мейл сигурно ли е, че идва от компанията хостваща блога и има ли начин да се свържеш с тях по друг канал, не през мейла, който си  получила и да ги попиташ?  С това искане за плащане на трета страна ми прилича малко на ransomware. 

Съжалявам за блога, най-вече заради целия труд, който си хвърлила през годините.  Аз съм готвила по твои рецепти от него и го намирах за много хубав. Радвам се и че си намерила начин да възстановиш част от съдържанието на стария адрес.

За съжаление, беше legit. Проверих обичайните "червени флагове" и наистина източникът беше Bluehost (хостинг-компанията). 

Ще ми се наложи да възстановя около 50 поста. Добре, че пазя всичките текстове и снимки.

И за не ви занимавам само с моите блогопремеждия, да върна дискусията на темата 😄

Днес на обед бяхме отново на корейска кухня - budae jjigae ("армейска яхния") - яхния с нудъли, кренвирши, спам, гъби, тофу, кимчи и нудъли - смес от корейски и западни вкусове. Ястието датира от края на Корейската война, когато в следвоенна Корея има недостиг на храна и част от запасите на американската армия (повече или по-малко законно придобити), се намират на  местния пазар и хората ги включват в местната кухня.

Преди:

20250907_120246.jpg

И в чиниите:

20250907_123259.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:

Абсолютно не разбирам какво е това "злонамерено съдържание" в кулинарен блог...

Освен някой много да ти е завидял...

Аз няма да готвя днес, ще е пица... Трябва да мъча да разглобявам вратата на колата, че уж лесно, ама не успях. Това беше по-скоро за оплакванията...

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 5 часа, neuromancer каза:

Абсолютно не разбирам какво е това "злонамерено съдържание" в кулинарен блог...

Освен някой много да ти е завидял...

А, той блогът ми не е особено известен или успешен, затова мога да изключа завистта 😂

Доколкото видях, от скрийншотовете, които ми пратиха, е било заради недотам католически линкове в спам-коментарите. Имах модериране на коментарите, а получавах редовно доста спам с линкове към различни сайтове, някои от които, предполагам, на ръба на закона. Обикновено ги разчиствах редовно, но последните месеци покрай работата, отпуската и подготовката за голямото ни есенно пътуване, пропуснах и явно са се натрупали достатъчно в "служебната" част на сайта, че индикаторите на наблюдателите от хост-компанията да светнат в червено. Та затова ми предложиха да се свържа с някоя независима компания (избор от три, или друга по мой избор), която да прочисти спама и след като им пратя сертификата за професионалното "почистване", да ми възстановят достъпа, или, ако не искам, да им кажа, че прекратявам услугата (което избрах след известен размисъл). 

Затова засега си възстанових старата и грозна, но безплатна 😉 версия. 

И, за да не е пост със спам - тази вечер направих кьополу с патладжани и чушки, печени на еър-фрайъра. Сложих и малко пушен пипер (за опушен вкус) и стана почти като "истинско"... ама забравих да го снимам 😂

• Харесвам 8
Публикувано:

Тарт със смокини и франджипан с малко шам фъстък. Тая година готвя според какво има на пазара, а сега е пълно със смокини, но писна да ги ям просто така и завъртях един тарт. За пръв път тестото не ми създаде никакви проблеми, разточи се и разряза без проблем. Второто не е особено визуално привлекателно, но е любимата ми лятна манджа. Чушки с доматен сос, но имах изостанал патладжан и него изпекох и сложих. Доматеният сос стана страхотен, защото е от пресни вкусни домати, но естествено става много по бавно заради повечето вода. За сега не съм открил перфектните консерви с домати, всички са по кисели от нужното. А в България Сан Мардзано не съм виждал. Голяма врътня е докато изпечеш чушки, обелиш домати и накрая 2-3 порции, но си облизваш пръстите. Добре, че нямаха хляб в пекарната до нас, че с една порция, щях да изям половин.

20250909_000234.jpg

20250909_000343.jpg

20250908_211347.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 9
Публикувано:

След като свалих ортезата (след 5 седмици почти пълно бездействие) и поради факта, че бях почти на ръба на нервна криза 🤣, днес реших да експериментирам с една сладкарска рецепта, която ми даде наш приятел от Норвегия: ябълков пай.

Не знам дали поради разлика в продуктите или друга причина,  но ми се наложи леко да я модифицирам. Крайният резултат е този: 

20250910_202232.jpg

• Харесвам 9
  • Браво 8
Публикувано:
4 hours ago, alienad said:

Много красив е тарта, може ли рецептата?

Заповядай. Аз ползвах частта само за тестото и крема, като намалих малко захарта на крема и пак беше сладичък, но ако се намали прекалено може да развали консистенцията, та по скоро бих добавил още бадемово брашно. Печенето също не се случи по указанията. Сляпото печене отне двойно, но при мен се получи така, защото ползвам ринг за тартове върху керамичната тава, а тя се загрява много по бавно от цяла метална такава. Просто трябва да се наблюдава. След като махнах тежестта, откритото печене също отне повече докато стане златисто. Накрая с крема също го държах повече. Трябва да се наблюдава. Но все пак това тесто е топ. Даже не лепнеше при точенето и рязането както стандартното pate sucree. Не знам защо снимката излиза обърната.

20250910_210649.jpg

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, iMari каза:

А може ли рецептата?

Заповядай

По тази рецепта:

Аз намалих  захарта след първата проба, вторите правих с кафява захар, но най ми хареса в комбинация с меласа. Спазвах пропорциите, но слагах повече Лютите чушлета за сметка на сладките. Веднъж правих само с люти, но забравих да ги бележа 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Значи, така се въодушевих с тази рецепта на @Kalina Ivanova, че покрай нея направих и няколко бурканчета конфитюр от червен лук и сладък чили сос. Страхотия ви казвам 🙂 Благодаря за рецептата 🙂 Ето ги и моите за сладкото от червен лук и чили соса /може и да съм ги пускала/. Страшен качамак си завъртях миналата седмица, но с полента от Лидл. Леко я запържих, чудно се получи. И малко снимчици на десерти от последния месец 🙂 

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/сосове/конфитюр-от-червен-лук 

https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2025/09/sweet-chili-sauce.html 

DSC_0123-2.jpg

DSC_0141-2-3.jpg

DSC_0154-4.jpg

• Харесвам 10
  • Браво 17
Публикувано:

Аз пак минавам да подсетя, че дряна вече е узрял и ако имате в двора или сте излезли на разходка (между две пътувания или за избистряне на мислите кой билет да вземете) в планината и намерите дрянка да си наберете и да си сварите сиропче, а после може и желе. А ако не ви се занимава чак толкова, някой правят и компот... Няма да ви казвам дряна колко е полезен, особено при някои стомашно-чревни разстройства... и не само! 🙂

20250925_131134.jpg.e532e933c8c19a5c68ade098bec58ba6.jpg

• Харесвам 16
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Минавам да се обадя, че съм добре, още готвя почти всеки ден и да ви споделя най-, ама най-лесната рецепта за хляб с квас, която вече около година използвам:

300 гр (не мл) вода (топла, не вряла)

80-100 квас (захранен в последните 48 часа) 

10-12 гр сол

25-30 гр захар (може и друг подсладител)

20 гр зехтин

500 гр брашно по ваш избор. Ставал ми е и с 1/2 бяло и 1/2 от бадеми.

В голяма неметална купа слагам всичко без брашното и разбърквам докато солта и захарта се разтворят хубаво. Добавям брашното, което не е задължително да е пресято, и разбърквам с шпатула докато се получи рошава топка. Оставям за около 45 мин покрито с капак, навлажнена кърпа или фолио. След това с шпатулата разтягам тестото като го прихлупвам от едната страна на купата до другата. Повтарям разтягането още 2-3 пъти на всеки 10-15 минути и след последното такова разтягане го оставям покрито да втаса. Трябват му към 8-12 часа в зависимост от стайната температура. Оформя се по желание и се пече се на 200 С в предварително загрята фурна за 40-45 мин. Аз използвам правоъгълна форма за кекс с хартия за печене отдолу, за да го вадя и режа по-лесно на филийки за сандвичи. Хлябът може да се овкуси по всевъзможни начини - с кашкавал, пармезан, чушлета, маслини, ядки, стафиди и т.н., добавете всичко, което ви е на сърце преди да оставите тестото да втасва.

От същото тесто стават питки и гевреци, но след втасване трябва да се оформят и оставят за около час да втасат повторно в желаната форма.

Най- ми харесва, че не си цапам ръцете при всяко разтегляне, пека без да ми трябва специална настройка на фурната или съд за овлажняване, нито пък огнеупорен съд с капак.

IMG_3051.jpeg.0cfba1c6c279433baec044458b93c4c1.jpeg

IMG_9055.jpeg.8b2eae660ebfdce138abb85e052b3a2e.jpeg

IMG_9054.jpeg.3e02dbf4ef9090818299e28dec99536c.jpeg

IMG_8948.jpeg.2d8878a3596cca8f771c4d0428bd35a6.jpeg

• Харесвам 23
  • Браво 6
Публикувано:

За първи път се включвам в тази тема 🙂 Последно време не ми оставя почти време да готвя, но ще ми е интересно да се запозная с интересни хрумвания, както и някой ден да споделя мои.

Иначе да съчетая нещата, вместо да готвя, се готвя....готвя се да пътувам 😆

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 6 часа, Antigona каза:

Може ли малко инфо как се прави този квас 😊

Квас се прави лесно, но като тръгнеш да пътуваш и няма кой да го гледа, трябва да започнеш от начало. Не е като в Швеция да има хотели за квас. Тръгваш да пътуваш, оставяш си кваса на хотел и там се грижат за него докато се върнеш. 

• Шок 4
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 6 часа, Antigona каза:

Може ли малко инфо как се прави този квас 😊

Никога не съм правила, моят ми беше подарен за Коледа, но от голям ентусиаст по печене на хляб с квас имам това видео и там подробно се обяснява как и защо се прави: Рецепта за квас

@Captain45 хотели за квас!!! Това е някакво друго измерение. Аз като си получих бурканчето с квас на Коледа, го пъхнах в хладилника за месец и половина преди да се реша да се пробвам, не прочетох рецептата до край, че отнема 8 часа да се съживи след престой в хладилник плюс 36 часа  за направата на хляба, питах зълва ми, която ми го подари, дали няма някаква по-бърза процедура (има, ама си иска първоначалната дълга инвестиция на време) и само защото ми беше жал да го изхвърля, се прежалих 2 дни да му треперя и да го дундуркам, докато не стана чуден самун хляб и оттогава не съм спирала…обаче си държа кваса още в хладилника, а не на стайна температура и го храня на една-две седмици.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:

@Marusinka, ако знаеш колко се радвам да те видя, макар и виртуално! 🤗

Таквоз чудо като “квас” няма как да оцелее вкъщи. Добре, че живеем до известна пекарна у Софето, където всичкото хляб и т.н. печива са с квас, та да опитаме и ние. Всъщност, аз избягвам хляба, а съкровището я изяде един малък самун за 10-на дни, я, не, та не ме е налегнала нуждата да правя квас и да цъкам с език как пустите му скандинавци имали и хотел за квас, хаха!

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

@Marusinka, и аз се радвам да те видя отново!

Аз много се бях навила преди няколко години да пробвам да си гледам квас, ама ми се видя накак си много сложно - та го храниш, та му баеш, та после изчисляваш хидратация при месенето... та бързо се отказах от идеята.

Аз последните 3 седмици не съм готвила, готвиха ми 😉 , та да не е празен пост пускам един пържен ориз с кимчи от последното ми снимано готвене 😄

20251011_193407.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:

Тези дни казвах на Жижо, че темата е напълно загинала. Радвам се, че се поразписахте и научих, че не само на мен тази работа с кваса ми се вижда много сложна 🙂

Понеже нямам скрупули да спамя, но пък не готвя много старателно за нас, ще сложа най-малкия критик.

PXL_20251102_111205285.PORTRAIT.jpg.fd7861bb2c0b58547676a83b5c4fb72c.jpg

PXL_20251031_1044006972.jpg.7a544429827d04c8278d2e770c62b129.jpg

PXL_20251103_100846105.PORTRAIT.jpg.3f1c1f2073c02c602a8dfdc8ff1d7489.jpg

П.П. И да не сте казали гък за прическата на детето, че стискам палци да има моята права коса :girl_hide:

• Харесвам 14
  • Браво 6
  • Смея се 15
Публикувано:

Кой яде броколи? Както се казва в една реклама с Меси, а бих добавила и спанак😆

Бях очевидец в зоото в Атина, когато хранеха шимпанзетата. Първо се нахвърлиха на цветното - червени и жълти чушки, камби, а броколите останаха последни 😃 Когато се включи кокал с месо в еволюцията на човека, нещата са ясни 😂

• Харесвам 2
  • Смея се 12

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.