Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 часа, Argentique каза:

Е, и аз искам да знам. 😃

Сладкарската извара ли е?

https://www.lidl.bg/p/sladkarska-izvara/p10053927

преди 7 минути , darinamarinova каза:

@Doctor Who това на Milbona според мен е супер добро също, по-плътно е и става супер при печене на чийзкейк (но нормален съм пекла няколко пъти). Филаделфия е много хубава, но доста скъпа освен ако не е на промоция и освен това понякога има нещо като вода вътре. Има едно друго на Pilos, което съм го купувала за ядене и ми се струва не толкова плътно и маслено и че няма да има такъв ефект.

@Argentique да, извара е, но кремообразна и няма зърната, които има в обикновената извара и има някаква захар/подсладител или нещо такова. И затова е само за сладки десерти 

front_bg.50.400.jpg

Технологията на промишлено производство на сирена тип "крем" е една и съща, в смисъл - оптимизирано евтината. Цената може да пада при големи количества /ако производителя реши/ или с вариране процентното съдържание на съставките, респ. заместителите им. В тази логика полюбопитствах за информация.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 15 минути , darinamarinova каза:

@Doctor Who извинявам се, ако съм се обадила без да ми искат мнението. Само добавих наблюдение от хоби пекарството ми 🥂

Не, не, не - напротив. Благодарих за мнението ти. Стана ми интересно дали заместването на скъпата върши работа и дава резултат.

Извинения от мене, ако съм оставил недобро впечатление с нещо!

П.П. Напълно сериозно смятам, че сиренето тип крема води началото си от някоя алхимична лаборатория на златната улица в Прага, като по-късно се е разпространило под формата на фондю на много места в Европа, за да дойде по нашите земи, където се казва "то при нас не  е така" и "вие ли ще ни учите".  🙂

Мога да разкажа от какво е течността в сиренето , което цитира по-горе, но ако  е тук - темата ще иде в друга посока, а тема на ужасите нямаме. 🙂 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Става въпрос за същото крема сирене Милбона. Наистина не виждам разлика в качеството, нито на суровото, нито вложено в десерта. При разбъркване си е кремообразна смес. Съставът на Милбона е:99,5% сирене (пастьоризирано краве мляко, сметана, млечнокисели култури, сирищни ензими с микробиален произход), трапезна сол.А на Филаделфия: 

пълномаслено мляко, сметана, концентриран млечен протеин, концентриран суроватъчен протеин (от мляко), сол, стабилизатор (гума локуст бийн), киселина (лимонена киселина). от пастьоризирано мляко.

За мен Филаделфията е скъпа заради бранда, има и други марки, които правят добри продукти. Големите вериги често правят договори с добри компании и качеството не е по лошо. За лидъл знам, че някои неща се правят от Ведраре за Родната стряха/реч или каквото беше. В Кауфланд пък има добро прошуто кото, което е с много по добър състав от 95% от шунките и други обработени меса.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да благодаря на известна търговска верига за вечерята днес.

— бели аспержи и

— малки петлета с отлично намалена цена.

Панирано и изпържено в масло малко петле разтворено и след това белите аспержи само със няколко скилиди чесън.

притотвя се както пишеше на етикета 20-30 минути само.

att.lDwVZkaKbf6ttnyB_uKJ4oNMjavygyj49WFltWTsxqs.jpeg

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

И аз бях на аспержи. За пръв път купувам такива, та процесите още са ми чужди. Едната вечер ги обелих и сотирах за гарнитура на риба тон, а другата направих салата  която четох в една книга. Този път не ги белих, сториха ми се крехки, макар че накрая май трябваше поне най отдолу. Бланшират се в подсолена вряща вода за 3 минути. Измиват се със студена, за да се спре готвенето. Слага се бри, печен филиран бадем и шалот, който аз забравих. Дресингът е винегрет с малко горчица. По принцип по рецепта е с козе сирене, ама нямах. В една друга книга го видях с мента и фета. За карАбунарата ми попадна случайно гуанчиале в кауфланд на щанда с преоценени стоки и виках да го ползвам по бързо. Сега да си ползвам новите способности по слагане на интервали между снимките, които придобих от темата за броя на снимките. 😄 Даже не знаех, че могат да се аранжират, добавяйки ги в текста.

20260403_214600.jpg.d746edc983072418930b96093cc10fc4.jpg

20260403_214504.jpg.5d61a4e2177cc3a747638290e23fbf9c.jpg

• Харесвам 11
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Тази година козунаците правих с квас по тази рецепта - Козунак с тангжонг. Станаха много меки, предполагам заради тангжонга. Това е една каша, която се прави от брашното и млякото на котлона, докато се сгъсти. Единият е с шипков мармалад и орехи, а другият конфитюр от вишни, бадеми и лешници. И някоя стафида може да се открие, чистих шкафа.

20260411_210707.jpg

20260411_210542.jpg

20260412_093652.jpg

20260412_100153.jpg

• Харесвам 8
  • Браво 14
Публикувано:

Чудесно изглеждат. И аз тази година за първи път правих козунаци с квас и много ми харесаха. Не съм правила "тангжонг". Просто захранвах кваса по-често и го направих с 50% хидратация.

• Харесвам 3
Публикувано:

Вчера ми попадна рецепта на Лора Найденова за каша със зелении. 500гр зелении се бланшират за минута във вряща вода. При мен само спанак, иначе коприва и лапад може. 50-60гр масло се загряват, слага се връзка зелен лук, връзка чесън и стар чесън. Аз имах само пресен лук и стар чесън. По рецепта се слагат сушени домати на по късен етап, но нямах и сложих пресен сега в началото, за да изври малко, ако няма вкус в него, направо го пропуснете. 3-4с.л. брашно се посипват в сместа и после се заливат с 500мл прясно мляко, като се сгъсти се добавят ситно нарязаните зелении. Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче и малко червен пипер. Сервира се със сирене и поширано яйце. Сирене нямах, но настъргах пармезан в кашата и стана супер. А за яйцата съм си намерил перфектната формула за рохки яйца без поширане. Като бях малък хич не обичах подобни манджи, но то и сега не съм сигурен, че приготвена от всеки ще ми хареса.

20260420_215515.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:

Дано не досаждам, но пак ще се отбележа, гледам да пускам само нови неща, които пробвам. Италиански орехов кекс с лимон. Рецептата е за равна тава с размер 20-21см, но там ще стане нисък. Нямах такава и затова я сложих в 15см с дупка. Не е класически мек и въздушен, плътен е с леко хрупкава повърхност. Бие малко на по-мека ореховка, но със страхотен аромат на лимон.

225гр орехи се запичат на 160гр във фурната докато станат ароматни. След като изстинат се смилат много фино с лъжица захар.

115гр меко масло се разбиват до пухкав крем със 120гр(без едната лъжица) захар. Добавя се 1 яйце, 2сл ром(нямах и сложих бейлис), 1.5чл бакпулвер, кората на един лимон. След като се разбъркат добре, се добавят смлените орехи, а накрая и 115гр брашно. Сместа се пече на 180гр за 45 мин. Не се навдига много.

20260426_095216.jpg.618e2055eca52e19734a9689799aa9ff.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:
На 21.04.2026 г. в 15:13, horus92 каза:

Вчера ми попадна рецепта на Лора Найденова за каша със зелении. 500гр зелении се бланшират за минута във вряща вода. При мен само спанак, иначе коприва и лапад може. 50-60гр масло се загряват, слага се връзка зелен лук, връзка чесън и стар чесън. Аз имах само пресен лук и стар чесън. По рецепта се слагат сушени домати на по късен етап, но нямах и сложих пресен сега в началото, за да изври малко, ако няма вкус в него, направо го пропуснете. 3-4с.л. брашно се посипват в сместа и после се заливат с 500мл прясно мляко, като се сгъсти се добавят ситно нарязаните зелении. Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче и малко червен пипер. Сервира се със сирене и поширано яйце. Сирене нямах, но настъргах пармезан в кашата и стана супер. А за яйцата съм си намерил перфектната формула за рохки яйца без поширане. Като бях малък хич не обичах подобни манджи, но то и сега не съм сигурен, че приготвена от всеки ще ми хареса.

20260420_215515.jpg

Как правиш яйцето толкова рохко и в същото време да не е суров белтъка?

• Харесвам 1
Публикувано:

Страхотно изпълнение на класика – пресни, сочни миди с отлично отворени черупки. Совиньон бланът дава свежа киселинност, зехтинът омекотява вкуса, а магданозът (или девисилът) добавя приятен билков финал. Бульонът е ароматен и идеален за топене с хляб. Балансирано, чисто и много вкусно.

image.png.e0118c723cdc25dd6c7381fe9d31d9b1.png

• Харесвам 15
Публикувано:
2 hours ago, Madonna said:

Как правиш яйцето толкова рохко и в същото време да не е суров белтъка?

Слагам вода да заври без яйцата. Тях ги темперирам малко на чешмата, за да не са студени от хладилника или са предварително извадени, но не е задължително. Когато водата заври, намалявам на минимум примерно 1 степен от 9 и леко пускам яйцата по стената на тенджерата, слагам капак и ги държа 6 минути, даже спирам котлона изцяло, но оставам тенджерата на него. Като минат 6мин, ги оставям в студена вода или ги мия с такава и беля веднага за консумация. Дори да се спукат яйцата, не е проблем, защото от горещата вода белтъкът коагулира на пукнатината и я запушва. Ако са студени, шансът за пукане е по голям. Може да се наложи леко донагласяне според вашите условия, но като цяло това е работело навсякъде до сега.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Asenster, Направо ни “хвърли” в “ОрестърА без име“- “Песен за морето, любовта и още нещо…” 🙂

Наздраве!

@horus92, впечатлява ме твоят ентусиазъм! Направо ме е срам да отворя темата.

Изглежда трябва да се замислиш за доставки по домовете /с правилен МСС код/. 🤓

П.П. Повече няма да влизам в тази тема, че само се разстройвам …🙂

• Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 20 минути , Miladina каза:

@Asenster, Направо ни “хвърли” в “ОрестърА без име“- “Песен за морето, любовта и още нещо…” 🙂

Наздраве!

@horus92, впечатлява ме твоят ентусиазъм! Направо ме е срам да отворя темата.

Изглежда трябва да се замислиш за доставки по домовете /с правилен МСС код/. 🤓

П.П. Повече няма да влизам в тази тема, че само се разстройвам …🙂

И аз му се възхищавам на ентусиазма ! 

ама и много му се получават творенията 😳

• Харесвам 1
Публикувано:

Това е защото пускам само успешните, ама още не мога да направя нормална мусака, все нещо липсва 😄 И телешки стек още нямам успешен. Ако имам време пробвам някакви неща, на мен са ми интересни, процесите и техниките, затова изначално започнах с пекарство и сладкарство. Обичам рецепти с много обяснения и всичко с мерки, но реално си трябват опити и анализ какво се обърка след всеки неуспех.

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, horus92 каза:

Това е защото пускам само успешните, ама още не мога да направя нормална мусака, все нещо липсва 😄 И телешки стек още нямам успешен. Ако имам време пробвам някакви неща, на мен са ми интересни, процесите и техниките, затова изначално започнах с пекарство и сладкарство. Обичам рецепти с много обяснения и всичко с мерки, но реално си трябват опити и анализ какво се обърка след всеки неуспех.

Тук ме учуди ама много.

След като правиш доста неща и то добре, не знам как може нещо елементарно да не ти се получава, какво имаш предвид?

Ако самия стек не става, няма как да ти се получи де.

• Харесвам 3
Публикувано:
1 hour ago, Alexander said:

Тук ме учуди ама много.

След като правиш доста неща и то добре, не знам как може нещо елементарно да не ти се получава, какво имаш предвид?

Със сигурност го има и този фактор. Първите ми 2 опита си бяха пресготвяне отвсякъде, защото следвах инструкциите на опаковката за 3 мин от страна и 15 минути във фурна. Като още докато четях ми се стори прекалено много време. Вторият път намалих времето във фурната, но от мързел да не цапам и тава ползвах тигана в който го запечатвах, а той е онзи прословутият от една друга тема и задържа доста топлина, та във фурната самият тиган го пресготви. После минах на стратегията със само тиган, защото така или иначе не взимах някакви дебели. Тук по малко пресготвях и започнах да си ползвам термометъра, изпичането се подобри, но май вече личеше, че месото е смотано. До сега съм пробвал само с мийт революшън, които не препоръчвам на никого, но те имат и различни кътове с различни имена, които не разбирам много. Стековете така или иначе не са ми първи избор и накрая реших, че просто като пътувам до страна, известна с хубаво телешко, ще си позволявам там. Но ако имате препоръки за добра месарница със стекове или конкретен кът, ама не Вивенда, защото способностите ми не са достатъчно развити за толкова скъпи меса, приемам предложения. А и за шорт рибс също, там съм си набелязал едно чили кон карне с тях.

Публикувано:
преди 27 минути , horus92 каза:

Със сигурност го има и този фактор. Първите ми 2 опита си бяха пресготвяне отвсякъде, защото следвах инструкциите на опаковката за 3 мин от страна и 15 минути във фурна. Като още докато четях ми се стори прекалено много време. Вторият път намалих времето във фурната, но от мързел да не цапам и тава ползвах тигана в който го запечатвах, а той е онзи прословутият от една друга тема и задържа доста топлина, та във фурната самият тиган го пресготви. После минах на стратегията със само тиган, защото така или иначе не взимах някакви дебели. Тук по малко пресготвях и започнах да си ползвам термометъра, изпичането се подобри, но май вече личеше, че месото е смотана. До сега съм пробвал само с мийт революшън, които не препоръчвам на никого, но те имат и различни кътове с различни имена, които не разбирам много. Стековете така или иначе не са ми първи избор и накрая реших, че просто като пътувам до страна, известна с хубаво телешко, ще си позволявам там. Но ако имате препоръки за добра месарница със стекове или конкретен кът, ама не Вивенда, защото способностите ми не са достатъчно развити за толкова скъпи меса, приемам предложения. А и за шорт рибс също, там съм си набелязал едно чили кон карне с тях.

Както си и мислех.

За съжаление у нас няма читави меса за стек, а ако има на единични места вече знаеш цените им Вивенда и подобни.

Като най-евтино и що-годе добро, се сещам Метро, но там трябва да вземеш цяло парче, бонфиле което е 1-2кг. аржентинско или нещо от сорта

Иначе както си казал, опция е от чужбина, аз също си нося почти винаги.

Във фурна изобщо няма нужда да минават, освен ако не са много дебели, ама и за тях има начин без фурна.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 17 часа, Alexander каза:

Тук ме учуди ама много.

О, да - водещо при стека е качеството на месото.

До като разглеждахме хилядите буквално артикули в Макро Маркет в Тайланд, децата видяха стек и сложиха 2 в количката - питаха ИИ как да го сготвят и вечерта преди да излезем на вечеря ги направиха на тиган.  Аз бях сигурна, че нищо няма да се получи, първо че бяха на много ниска цена и второ те никога не са правили стек, само са яли. Последния път беше в ресторанта на онзи екзотичен шеф готвач който посипва сол отвисоко  Salt baе или както там се казва и знаят какво е добре приготвен стек. Цената, на която взехме тези стекове беше под 10 лв бройката. 

За моя огромна изненада, стековете им станаха много крехки и сочни. Аз не ям месо, но 4мата казаха, че много добре са се получили. 

Така, че основно значение има качеството на месото.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 24 минути , Eva eva каза:

Влизам да препоръчам един чуден магически десерт, от серията "Бързо, лесно, вкусно" - Кокосов флан 🙂 

Рецепта https://www.mycookingcreations.com/2023/02/flan-al-cocco.html

DSC_0549 (2).JPG

Изглежда невероятно – от онези десерти, които още с вида си ти казват, че ще са брутално вкусни! 🍰

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
32 minutes ago, Eva eva said:

Влизам да препоръчам един чуден магически десерт, от серията "Бързо, лесно, вкусно" - Кокосов флан 🙂 

Рецепта https://www.mycookingcreations.com/2023/02/flan-al-cocco.html

DSC_0549 (2).JPG

Много хубаво изглежда, ще го пробвам. На Гваделупе от една пекарна се скъсвах да ям такова.

• Харесвам 3
Публикувано:

@horus92 лоши новини имам за стековете у нас. Преди малко попаднах на реклама на роден такъв цитирам 

Angus BG Prime Рибай, само 85евро/кг от производителя!

• Шок 2
  • Замислям се 2
Публикувано:
1 hour ago, Alexander said:

@horus92 лоши новини имам за стековете у нас. Преди малко попаднах на реклама на роден такъв цитирам 

Angus BG Prime Рибай, само 85евро/кг от производителя!

Ще ям прасета. Не съм чак такъв любител. То родни има. Пълно е с разни малки фермички вече и за друг тип месо. Еко, био, ала бала. Аз съм фен на баланс цена качество, при тях е повече цена заради етикета.

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.