Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
2 hours ago, Marusinka said:

Не знам в “Искам да се оплача” или тук да публикувам какво бедствие в кухнята ме сполетя, но почвам с реването 😭😭😭!!!!

Два пакета кайма ме чакат размразени от сряда да ги сготвя. Хем ме мързи в петък след работа да готвя, хем като знам, че сме купували кравата миналата зима, не искам да я оставя да се развали, а и вкъщи всички са настрървени за мусака, щото съм обещала 😥. Мивката е пълна - някой е забравил да пусне съдомиялната!!!! Решавам…, че…ще правя…сурова мусака…да не цапам хиляди тигани…….и да спестя малко време…….спомням си, че майка беше опитвала и не беше й се сторила гадна (преди към 20+ години 🤦‍♀️). Еееее, на вид се получи, но се пече 2 часа, някои от картофите останаха леко твърди, не чак толкова, че да не се яде, но все пак аз ги усещам, мусаката стана водниста и за мен картофите бяха безвкусни. Явно на останалите домашни любимици не им направи впечатление, тъй като я преполовиха, но кажете ми - има ли някаква врътка, когато не се задушават продуктите преди да се сложат в тавата за печене, а се разбъркват сурови? 

IMG_4574.jpeg.4537c53d91515e4c23a0f3efef58753e.jpeg

Мама я прави почти сурова, може би само каймата запържва, ама за 2 часа печене и сурова да е, няма проблем. И става много вкусна. Аз също я правя в по дълбок съд и става по водниста, но е вкусна. Мама я прави в по плитка тава, но на по голяма площ и според мен това помага да не остава толкова вода и да се сготви по добре, отделно че я е правила милион пъти. Когато е дълбока тавата по бавно завира сместа и не се усещаш как слагаш повече вода, която после седи на дъното, а си мислиш, че е готова, защото на повърхността е суха.

Иначе ето нещо и от мен. Правих лазаня, но този път я правих по истинска италианска рецепта за рагу с прясно мляко и по малко домати отколкото обикновено слагам. На 700гр кайма се слага, доста лук, супер много моркови и целина, 500мл прясно мляко, а като изври 500мл бяло вино и то като изври 1000гр домати, което пак е доста в сравнение с някои рецепти, слагащи само малко доматена паста. Рагуто било месо с домати, а не домати с месо. Стана много приятно, но наистина много бавно става сосът, защото докато изври всичко отнема врема, а и доматите се варят на бавен огън. Млякото балансира киселинността на доматите без да има нужда от захар. Не се слага, нито босилек, нито чесън, нито риган, даже и зехтин не се слага. Рецептата е от The essential of italian cooking. За самата лазаня винаги правя много сос, защото мразя суха лазаня. С двойна рецепта от снимките и бешамел с 800мл мляко, стават към 6 добри порции 5 слойна лазаня. Дори след 4 дни и претоплена, вкусът на лазанята е страхотен.

20260117_093555.jpg

20260118_235437.jpg

20260118_235416.jpg

20260119_003411.jpg

20260119_003419.jpg

• Харесвам 6
  • Браво 8
Публикувано:

@Marusinka, няма начин да нямаш мултикукър под налягане. Instant pot, например. Запържваш каймата в него на отворен капак, докато стане на трохи. Добавяш лук и морков за 2-3 минути. Овкусяваш с подправките и домати, ако слагаш. Накрая слагаш картофите и покриваш с малко вода или бульон, колкото да покрие картофите. Слагаш капака и включваш на готвене под налягане за 7-8 минути. След това прехвърляш в тава във фурната да поизпари малко водата, ако си сложила повечко вода и следва запичане на застройката.

От както имам такава “умна” тенджера, мусаката така я правя. Спестява доста време. 

• Харесвам 6
Публикувано:
На 16.01.2026 г. в 23:17, horus92 каза:

Пататник, макар че някои му казват клин, защото бил с кори. И аз не знам, въпреки че съм от Родопите, но родът ми не е от там, та не съм навътре в нещата. 

20260116_201717.jpg

20260116_220506.jpg

20260116_221438.jpg

Да уточня, че и аз не съм родом от Родопите, но съм ги обикалял доста и съм хапвал вкусна храна там. Та пататник а по принцип се прави от картофи и без кори, макар някъде може и да ползват. А родопският клин си е баница с ориз, та има разлика с пататника.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
1 hour ago, Captain45 said:

Да уточня, че и аз не съм родом от Родопите, но съм ги обикалял доста и съм хапвал вкусна храна там. Та пататник а по принцип се прави от картофи и без кори, макар някъде може и да ползват. А родопският клин си е баница с ориз, та има разлика с пататника.

Ами това е микс значи, поне жената, от която го знам е от село Гълъбово до Баните. Тя го нарича понякога клин заради корите, но аз си му казвам пататник заради картофите. С по една кора отгоре и отдолу за мен е по вкусен. Нямам източник от други родопчанки, но ресторантите никъде не го правят хубав според мен, понякога ползват варени картофи или го правят на тиган и започва да прилича на хеш браун. Но това само показва само как кухнята варира и как ние си избираме някоя рецепта и сравняваме с нея.

П.П. Всъщност след като говорих с баба(тя не е родопчанка, но живее там),тя каза, че другите жени от града също го правят с кори, даже са започнали да ползват и някакви готови. Тя живее в Мадан.

• Харесвам 4
Публикувано:

Пататника е с кори отгоре и отдолу, вътре картофи. Леля ми, бог да я прости, живееше в Родопите и правеше страхотен. Оттогава не съм яла по-вкусен. Пробвах да правя, но не се доближавам вкусово. И заведения пробвах, но там наистина ползват варени картофи и вкуса е различен. И клин ми е правила, тя си му казваше баница с ориз.

• Харесвам 3
Публикувано:

Имам приятелка смолянчанка и по нейната домашна рецепта от майка и баба пататникът е с две ръчно точени кори и картофи по средата, обръща се при печене. Клинът е с ориз и две кори пак. Яла съм ги и съм присъствала на правенето и съм участвала в обръщането. По заведенията пататниците са само от картофи, защото няма кой да отделя толкова време за пататник с кори. В краен случай могат да ти го запекат с яйце отдолу (около Белинташ така съм яла, не е зле). Родопите започват на 15 минути пеш от вкъщи. :smile:

• Харесвам 9
Публикувано:

@Marusinka в България правим мусаката предимно със свинско месо, което се приготвя по-бързо. Телешкото изисква повече време и затова е добре да го запържиш или свариш преди да му добавиш останалите продукти за мусаката.

Аз ще пробвам да направя сърми с просо и телешка кайма заради диетата ми. Но мисля да сваря каймата преди да сложа просото. И дано тази комбинация да става за ядене после. 

Публикувано:

Когато е просто кайма, няма нужда от по дълго готвене, за да заври водата в мусаката ще стигне 100градуса, а докато картофите са готови отдавна всичко живо би било умряло, ако това е съображението. А на такива дребни парченца самото месо ще се е сготвило също. Единственият смисъл от запържването би бил за майярдовата реакция и повече вкус.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз само наминавам да кажа, че свекърва ми ни носи пататник с ръчни кори като идва да си гледа внучката. Но голям зор видяхме докато я убедим, че е ядлив и притоплен, та да почне да ни прави 😇

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

За първи път в живота си направих (и ядох) пататник преди около месец-два. Ма то вкусно, бре! 😂

@horus92, лазанята ти изглежда страхотно 😋! Тъкмо тия дни гледах едно предаване ,където обясняваха, че истинското рагу е месо с малко доматен сос, а не обратното и мислех да пробвам да приготвя лазаня с такова рагу.

Моите последни снимки са все на разни сладки работи - шоколадов сладкиш с маскарпоне, суфле-сладкиш с кисело мляко в японски стил и мляко с ориз по нормандски от днес:

20260125_161720.jpg

20260118_181857.jpg

20260131_162729.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 6
Публикувано:
46 minutes ago, Роца said:

За първи път в живота си направих (и ядох) пататник преди около месец-два. Ма то вкусно, бре! 😂

@horus92, лазанята ти изглежда страхотно 😋! Тъкмо тия дни гледах едно предаване ,където обясняваха, че истинското рагу е месо с малко доматен сос, а не обратното и мислех да пробвам да приготвя лазаня с такова рагу.

Моите последни снимки са все на разни сладки работи - шоколадов сладкиш с маскарпоне, суфле-сладкиш с кисело мляко в японски стил и мляко с ориз по нормандски от днес:

20260125_161720.jpg

20260118_181857.jpg

20260131_162729.jpg

Ето още един вариант за рагуто, то не е толкова традиционно, но съм го набелязал за следващия път. Опитали са го да го подобрят с повече свинско, което, каквото и да си говорим, прави нещата по вкусни, и повече запържване. А всъщност следва основните постулати на оригиналното със софрито, мляко, вино и малко домати.

https://youtu.be/-xT57w8ZS8U?si=q1GS4fbqs1bucd3m

• Благодаря 1
Публикувано:

Паста с домашен сос и Бурата 🍝

IMG_2940.jpeg.032754195d531918cf5241dc4ae38ac1.jpeg

Необходими продукти за 1 порция:

Червена чушка - 1 бр

Чери домати - 100 гр

Чесън - 1/2 глава

Зехтин

Сол

Готварска сметана - 200 мл

Спагети - 100 гр

Чили

Магданоз - 1/5 вр

Пармезан - 30 гр

Бурата - 1 бр

Първо запичате на 200 градуса за 40 минути червената чушка, чесъна и чери доматите със сол и зехтин. След това сварявате пастата. Добавяте изпечените зеленчуци в блендер, заедно със сметаната. Блендиране и изсипвате соса в тиган, добавяте пастата, магданоз, чили, пармезан и сервирате с бурата отгоре.

Да ви е сладко! 🍽️

* Рецептата е взета от инстаграм клип

• Харесвам 20
Публикувано:
преди 14 часа, DaBo каза:

@Marusinka, няма начин да нямаш мултикукър под налягане. Instant pot, например. Запържваш каймата в него на отворен капак, докато стане на трохи. Добавяш лук и морков за 2-3 минути. Овкусяваш с подправките и домати, ако слагаш. Накрая слагаш картофите и покриваш с малко вода или бульон, колкото да покрие картофите. Слагаш капака и включваш на готвене под налягане за 7-8 минути. След това прехвърляш в тава във фурната да поизпари малко водата, ако си сложила повечко вода и следва запичане на застройката.

От както имам такава “умна” тенджера, мусаката така я правя. Спестява доста време. 

Моля ти се! Какъв ти мултикукър ще побере мусаката за моята гладна армия?? Аз поне не знам да има 😂

преди 6 часа, Роца каза:

20260118_181857.jpg

20260131_162729.jpg

То и аз чак на 18-20г на един студентски празник за първи път опитах пататник, нищо, че израснах летата в Родопите. Много вкусно и много играчка. Понякога го вкусвам насън, че наживо няма да се наема да го правя 😆, ама като гледам покрай моя резил, раздвижихме доста темата 😆😆😆 Само да сънувам довечера пататник, всички ще ви намеря лично да ви бия!!

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 9 часа, Marusinka каза:

Моля ти се! Какъв ти мултикукър ще побере мусаката за моята гладна армия?? Аз поне не знам да има 😂

Най-големият! 😉 Щом в моето мулти съм готвила сос с кайма и домати с 2 кг. кайма, значи с наличните големени уреди при вас ще успееш да нахраниш армията. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Да се присламча и аз към добрата стара тема 😋

Откакто съм на диета, все готвя 😄- определено е за оплакване 🙃

В унисон със сезона и новата доза сняг

IMG_2172.jpeg.93fa8ff4c1f2c7835755d9bca6316d0f.jpeg
за тази вечер куркудена чорба или зимна супа с месо, праз, кисело зеле и зелева чорба; за пръв път правя и учудващо щерката я одобри 😜

IMG_2176.jpeg.a303a4546ef9e33a31606b5b51914432.jpeg

IMG_2182.jpeg.1aa725731966c6811e453edc69398e68.jpeg

* ползвах тази рецепта без ориз или фиде и застройка

За утре вечер кюфтета със сладки картофи, нахут и пресен лук -

в полуготово състояние

IMG_2170.jpeg.b7039b827194d7f5e9ee6099f3ca6e63.jpeg

и запечени

IMG_2183.jpeg.29d758f8ac9167ea313901aed2070062.jpeg

* идеята е от тук, но с доста импровизации

• Харесвам 17
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Нали сме на диета, та днес пробвах някаква рецепта за нисковъглехидратна пица. Добре се получи, но мисля следващия път да подобря процеса с печенето:

IMG_1727.jpg.10fbfa0e88ec8a9f68c14d315e8658f1.jpg

Уф, снимката пак с никакво качество след публикуване...

• Харесвам 10
Публикувано:

Като заговорихте в друга тема за айвар, взех, че и аз си купих от онзи от Лидл - 4 бурканчета 😄 За пръв път пробвах този продукт 🙃, хареса ми. Та с него и като добавих червен лук, зелени чушки и маслини, правих пица. Получи се добре.

• Харесвам 7
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ако ви трябва идея да нахраните много хора без да се потите, давам ви - мини сандвичи с пикантно дърпано пилешко и свинско дърпано с барбекю сос. Станаха да си оближеш пръстите. За Супер Боул в неделя се събрахме 30 души вкъщи. Изпробвах ето тази рецепта за пилешките сандвичи, а един приятел донесе свинското - на бавен огън го бил пекъл 10 часа, беше божествено. Направих и малки сандвичи с колбаси и кашкавал, но нямаше човек, който да не хареса пилешките. Дори децата ядоха с удоволствие 😋😋😋

1770594506331490.jpeg.246aa0cf4fe9c6f85c00f73f45e28fc2.jpeg

• Харесвам 14
  • Браво 7
Публикувано:

Продължавам с пастата. Както вече се видя може би, пробвам рецепти от една италианска книга с класически рецепти. Еми прави са. На човек не му трябват много продукти, а качествени. Прави ми впечатление, че не се бута босилек и чесън навсякъде. Преди два дни правих спагети с обикновен доматен сос със зехтин, чесън, домати и босилек, и чесънът много приятно се удещаше като главна нотка. Рецептата от снимката е пак доматен сос, но с лук и целина, тук целината се усеща като главна нотка. Босилекът е само за красота, в другата рецепта е много повече и нарязан в соса. Домати гледам да купувам пасата на Cirio, през няколко месеца са на промоция в кауфланд с голяма отстъпка и ги изкупувам. За разлика от консервите, при доматите в стъклени шишета, няма лимонена киселина, а само малко сол и не афектира вкуса, защото сол така или иначе винаги се добавя.

20260213_222128.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 10 часа, horus92 каза:

Домати гледам да купувам пасата на Cirio, през няколко месеца са на промоция в кауфланд с голяма отстъпка и ги изкупувам. За разлика от консервите, при доматите в стъклени шишета, няма лимонена киселина, а само малко сол и не афектира вкуса, защото сол така или иначе винаги се добавя.

20260213_222128.jpg

Предполагам, че си в София, нали? Горещо ти препоръчвам да си купуваш италиански продукти от две места. Всичко е директен внос от Италия и цените са по-ниски от традиционните по българските вериги. За избора да не говорим. Предлагат много добри марки паста - Румо и Молисана, например, както и доматени сосове. И не е само пастата и сосовете. Оттам редовно пазарувам перилни препарати и газирана вода Сан Пелегрино. 

1. МАГ - https://magitalia.bg/

2. Виа Тракия - италиански супермаркет - нямат още уеб странициа, но в гугъл всичко си пише. 😉

• Харесвам 5
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 9 минути , DaBo каза:

Предполагам, че си в София, нали? Горещо ти препоръчвам да си купуваш италиански продукти от две места. Всичко е директен внос от Италия и цените са по-ниски от традиционните по българските вериги. За избора да не говорим. Предлагат много добри марки паста - Румо и Молисана, например, както и доматени сосове. И не е само пастата и сосовете. Оттам редовно пазарувам перилни препарати и газирана вода Сан Пелегрино. 

2. Виа Тракия - италиански супермаркет - нямат още уеб странициа, но в гугъл всичко си пише. 😉

Добавям и магазин https://www.puglia.bg/

• Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:
5 minutes ago, DaBo said:

Виа Тракия я знам, купувал съм някакви неща или по скоро са ми купували. Проблемът при мен е, че не шофирам и не са ми особено удобни. Иначе Молисана има и в кауфланд изненадващо е 2.99лв за пакет, което е по евтино от масовите гръцки пасти като стела и мелиса, или барила от Италия, а тя е от грапавите пасти, които са правени с меден накрайник. Това което не мога да намеря в България, са домати Сан Мардзано. Сега си търся и хубав зехтин, предпочитам по интензивните зеленикави. Или пък в Италия има един нефилтриран в прозрачни бутилки, абе май си търся оправдание да се разходя до там :D

• Харесвам 3
Публикувано:

Лично предпочитам гръцкия зехтин, но в тези магазини едва ли ще намериш такъв, какъвто търсиш. Има тема за доставки от чужбина, виж в нея дали някой не е открил хубав италиански зехтин с доставка дотук. Така се сдобих с тенекия испански зехтин. Иначе Сан Марцано трудно ще намериш в БГ, даже май е почти невъзможно. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Чак пък невъзможно. Цяло лято си берем от градината та даже и за консервиране остават. 😉

Апропо мисля, че съм засичал и в някои от нашите магазини консерви с домати сам марцано но не се сещам точно в кои. Може би съм виждал в Лидл в италианската им седмица.

• Харесвам 1
Публикувано:

А който си няма градинка? 😉

Консерва Сан Марцано не съм виждала дори и в италианските магазини, но в Лидъл може и да има в тематичната седмица. Не ми е идвало наум да търся там.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.