Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 часа, Брани каза:

Мъжете са по-добрите готвачи. Ти си реалното доказателство. * Браво!

* А аз съм изключението, което потвърждава правилото. 🙂 

Само истински представител на Тъмните сили може да измисли толкова добър rage-bait пост. 👏👏👏

• Харесвам 2
Публикувано:

Тази седмица съм на хлебна диета. Не бях правил хляб от месеци, но направих едни чабати, които не станаха особено добре, че да се хваля с тях, но хлябът ми хареса. Пълнозърнеста спелта 30% и малко ръж 8%, останалото бяло брашно. Добавено е ленено семе и черен сусам в тестото.

Направих една френска лучена супа, но нямах телешки бульон и затова с пилешки, пак става, но не е толкова интензивна, но като я запечеш с грюер е супер.

Сандвичът ми беше вечерята снощи :D. Малко майонеза на едната филийка, а на другата горчица, наредих моцарела, прошуто кото,  пак моцарела и испански пикантен салам. В тигана съвсем малко масло и се оставя да се запече за крупкавост. Тук искам да отбележа, че по принцип не купувам шунки и салами, но сега имах идеята за този сандвич. В Кауфланд всички видове слайсове от български марки са под всякаква критика като състав, имаше на КФМ някакъв пуешки само с 47% пуйка?! Накрая прибегнах до обикновената кф марка, но прошуто и испански, там нещата бяха по добре. Да не говорим, че вносните сирена са по евтини от кашкавала. Дори някакво Булгарче, което се прави с полско мляко е над 30лв килото.

Последното е просто авокадо с малко сол и перен пипер върху препечена филийка и рохко яйце. Тия яйца стават безпогрешни, без да се налага да цапам 50 съда и да поширам. Кипвам вода просто, като започне буйно да кипи, намалявам котлона на 1ва степен, слагам бавно яйцата, която съм темперирал с топла вода на чешмата, за да не се спукат, слагам капака и оставям така 6 минути. Водата не ври предвид ниската степен, но се сготвят перфектно. После се шокират със студена вода, но при белене трябва да се внимава понеже самото яйце е меко заради рохкият жълтък.

20251130_232126.jpg

20251201_201307.jpg

20251201_203239.jpg

20251129_201434.jpg

20251202_093021.jpg

20251202_093429.jpg

• Харесвам 18
  • Браво 10
Публикувано:
На 30.11.2025 г. в 1:43, Marusinka каза:

Само истински представител на Тъмните сили може да измисли толкова добър rage-bait пост. 👏👏👏

Наш дълг е да съчетаваме полезното (за нас) с неприятното (за други ...)!

🙂 

Публикувано:

Откакто почнах да пека хляб с квас, много рядко правя филийки, защото ми трябва цял самун да нахраня всички вкъщи, обаче през уикенда се запасих и толкова зарадвах децата и мъжа. За мен най-голямото щастие е, че никой не им казва “French toast”, понеже те и не са, а пък като поискат и “баба’с джели” (от дюли), направо мед ми капе на сърцето. 

IMG_3853.jpeg.56a31fdc7ae3dfd842a7ce88cfbe7c7c.jpeg

• Харесвам 16
  • Браво 7
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Свински котлет закупен от Пирот, връхчета от  аспержи, донесени  от Хага и сос от червени боровинки и лук. Спазени коледните цветове? 

att.0u0PtHtcUd8eS01t7QJv1-Wkv_zDueNPd6Bm4zwdjng.jpeg

• Харесвам 16
  • Браво 3
Публикувано:

У нас, по традиция на Коледа готви (разбирайте справя се с пържолите) мъжката половина на фамилията. На мен се пада високо-отговорната задача да приготвя тиквеник, който от години правя като модифицирам една рецепта на Йоли (Йоланта Делибозова). Вече съм го показвала, така че атрактивно представяне няма. Само остатъци 

17666885844482098816021054009330.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

За нова година правих бриош с квас. Козунакът и бриошът с квас стават по лесно отколкото хляб. Много добре се получи. След това с остатъка правих френски тост. Доста тежък се получава, за разлика от нашите пържени филийки, които се киснат основно в яйца с малко кисело мляко евентуално, тук се прави смес от яйца, мляко, сметана, захар, канела, ванилия. Много добре се накисват, като най добре хлябът или бриошът по добре да се нарежат предварително, за да изсъхнат. Запържват се в масло. Нямах достатъчно дълбока правоъгълна форма и затова в ринг за торти.

20251231_220933.jpg

20251231_225012.jpg

20260102_094949.jpg

• Харесвам 12
  • Браво 9
Публикувано:

Моля за идеи в какви сладкиши или кремове може да се използва италиански турон "Torrone alla mandorle".

Благодаря предварително за идеите.   😊 😁🧑‍🍳

Публикувано:

Аз бих го сложила в някакво печиво, примерно, козунак, кекс, тарта (да речем, ситно нарязан, върху основата, заедно с бадемово брашно и яйце, като франжипан), в сладолед, в сладко-солена комбинация с извара (котидж сирене или рикота) и плодове... това ми идва на ум на първо четене. 

В последния момент преди Нова година реших да направя торта, тип "Сахер" (само дето нямах сладко от кайсии, та сложих смес от боровинки и касис). Украсата е малко като от детската градина, ама я правих в последните 2 минути преди да я разрежа 😂

20260101_135853.jpg

• Харесвам 12
  • Браво 4
Публикувано:
преди 3 часа, Bozhidar1978 каза:

Моля за идеи в какви сладкиши или кремове може да се използва италиански турон "Torrone alla mandorle".

Благодаря предварително за идеите.   😊 😁🧑‍🍳

Ми те хората го приготвят, а ти искаш да го раздробиш 🙃

Асоциирам го като крокан за торти, но аз бих си го хапнала така вече сглобен 😃

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , ДиянаВ каза:

Ми те хората го приготвят, а ти искаш да го раздробиш 🙃

Ми хора различни. 😃 Аз занесох на майката, тя каза, че щяла да си счупи зъбите (още си има свои доста 😃), смляла го с кафемелачката и си го изяла с лъжица. 😃

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 1 минута , Argentique каза:

Ми хора различни. 😃 Аз занесох на майката, тя каза, че щяла да си счупи зъбите (още си има свои доста 😃), смляла го с кафемелачката и си го изяла с лъжица. 😃

Е поне по-диетично го е изяла 🤣 и рационално, отколкото да го вкарва в кремове, сладкиши, торти и подобни 😄

• Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 минути , ДиянаВ каза:

Е поне по-диетично го е изяла

Той беше диетичен, от Меркадона.

front_es.4_full.jpg.b137c779e5201bfc1c5dca46f54d5c49.jpg

Без лактоза, без глутен и добавена захар. Само 400 и много калории/100 гр. С една дума, не ги купувайте тия. 😃

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:

IMG_2112.jpeg.ca903d64618afdaec2ed4db604c280c8.jpeg

Портокаловият сега е подкаран, пистачото беше пробван още на място - добър е, както и един с 3 шоколада и мляко бе ликвидиран. Особеното в Испания бе, че във всеки магазин Карфур, Меркадона, MAS&Go и подобни имат различно предлагане и промоции. Аз тази година малко пренебрегнах туроните за сметка на курабиите 😂 - открих немските звездички с бяла глазура ( @DaBo знае как се произнася това Zimtsterne 😂) и испанските мантекадос, които имат също безброй вариации с различно качество и вкус🙈

• Харесвам 9
Публикувано:

Пистачото и аз го пробвах, за да не се срамя да го давам на хора, но като цяло избягвам, а и класиката сред туроните е с много бадеми, белтъци и каквото там още беше. Видях с бадеми по два в кутия и се минах. 😃 

• Смея се 2
Публикувано:

Цимтщерне 😉 Аз ни турон, ни цимтщерне ядох, наблегнах на българските класики тиквеник и баклава, от които сега вече буквално се търкалям. 🤣

• Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:

Аз съм с килограм и половина отгоре, но мисля да засуча един тиквеник преди да огранича отново тестото и сладкото. Иначе в празничните дни, докато мъжът ми контролираше наливането на цени в евро, се наложи аз да се вихря в кухнята. Дано не ми се стоварва отново такава тежест. 😆

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Поради разни безобразни ангажименти почти не готвих от началото на декември до 23, когато тръгнахме на път. Нито в Истанбул,  нито в Абу Даби ми се наложи да готвя. Стигнахме до Сокотра и се започна едно изхранване по три пъти на ден /не помня от кога не съм яла по три пъти на ден!/. В петък, 2 януари пристигнахме в столицата на Сокотра, Хадибо и се наложи да поостанем, тъй като ни отмениха полета за Абу Даби. И преминахме на хранене през три часа. Даваме всичко от себе си да не се изложим пред местните.

Вчера беше върхът на изхранването- шефът на фирмата, с която бродихме из острова, ни покани на гости на неговото семейство, което се състои от над десет братя и сестри. Като ни представи на семейството си каза, че не сме туристи, а техни гости. Невероятно изживяване. По принцип не обичам да снимам храна, но тук получих разрешение за снимка. IMG-d0434ab46f9606242f6f8d916f697a16-V.jpg.d43ced44e7a33e2387d1a701a35f79e7.jpg

Това е софра за шестима, тъй като нямаше как да се съберем всички заедно, домакинът ни раздели по ниво на владеене на английски. А и да уточня, че сестрите не присъстваха на обяда, но после пихме чай с кафе /2 в 1/ с тях.

Мисля, че се представихме подобаващо и няма да сме  причина за влошаване на отношенията между двата народа.

Нооо, след като се приберем ще трябва отново да залягам над готварските книги. 😉

• Харесвам 14
Публикувано:

Не особено атрактивно изглеждащи дан дан нудли, но супер вкусни. Вместо сечуанско чили олио, сложих някакво чили пак от сечуан, но е по скоро много пипер с фъстъци и малко олио. С лъжица се слага. Въпросните листа от горчица и кълнове мунг, също нямах, но и без тях е чудесно. Вместо кайма сложих ситно накълцан суров бекон. Най вкусното е на дъното на чинията. :D

20260106_205614(1).jpg

20260106_210147(1)(1).jpg

20260106_212521(1).jpg

20260106_212528(1).jpg

• Харесвам 10
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Пататник, макар че някои му казват клин, защото бил с кори. И аз не знам, въпреки че съм от Родопите, но родът ми не е от там, та не съм навътре в нещата. Обаче на леля ми свекървата е истинска родопчанка и прави най хубавия пататник с минимално количество продукти. Опитах се да го пресъздам, на вкус го докарах почти, само с текстурата ще тренирам. Тя прави кори сама и ги точи, една отгоре и една отдолу, аз не мога да точа, но мога да правя дърпани. Нейният обаче става по хрупкав. За корите 125гр брашно, 75мл вода, 1/4ч.лл оцет, 1/4ч.л. сол и малко олио, меси се до еластичност, разделя се на две топки, мажат се с олио и се оставят за час да почиват. За плънката настъргах към 1,3кг картофи, по добре на едро ренде, моето беше ситно и после става малко на пюре. Измиват се настърганите картофи, за да падне нишестето, изстискват се, осоляват се и се оставят да пуснат още вода. Пак се изстискват. Към тях се настъргва една средна глава лук, слага се черен пипер и олио. Тук започват вариациите, масово по рецептите слагат яйца, джоджен, сирене, чубрица и какво ли не, но за мен най добрият е описаният. Може би само със сирене бих пробвал. Яйцето само ще го наводни, за какво сме ги стискали тия картофи 5 часа. Топката тесто за първата кора се слага в центъра на ниска тава с диаметър 26-27см и започва да се дърпа към краищата. Много лесно става, само не мачкайте тестото, ще стегне глутена, тестото се дърпа само навън. Изсипва се плънката, заравнява се. Втората кора се дърпа по същия начин върху плънката. Маже се с масло. Пече се в предварително загрята фурна на 200гр само с долен реотан. По средата на печенето се обръща и пак се маже с масло. В Родопите естестествено го правят на печка на дърва и става страхотен. Даже съм виждал да го пекат и на котлон като постоянно въртят тавата. Моят беше залепнал и затова няма много вид. После си изядох половината на едно ядене. :D Другият път ще сложа повече плънка и ще настържа на едро, защото тогава при ядене, картофите се усещат как са настъргани.

20260116_201717.jpg

20260116_220506.jpg

20260116_221438.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 5
Публикувано:

Аз вчера най-накрая си намерих глава целина и утре ще я комбинирам със сладък картоф. Някой има ли си рецепта в такава комбинация или да търся онази която мернах преди време в интернет пространството? 😃

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз ползвам целина като правя особуко. Става страхотно. Но и за много други неща де.

Иначе всеки ден я ползвам за смути с лимон,  малко краставица и вода в блендера. Много вкусно и полезно.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 часа, ДиянаВ каза:

Аз вчера най-накрая си намерих глава целина и утре ще я комбинирам със сладък картоф. Някой има ли си рецепта в такава комбинация или да търся онази която мернах преди време в интернет пространството? 😃

Аз добавям цвекло+пащърнак+морков. 

Режеш на ивици, чесън на скилидки без да белиш, сол пипер и зехтин. Във фурната за 10-15 мин.

Правиш си сос какъвто обичаш и кантара разрешава:smile: и готово.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Не знам в “Искам да се оплача” или тук да публикувам какво бедствие в кухнята ме сполетя, но почвам с реването 😭😭😭!!!!

Два пакета кайма ме чакат размразени от сряда да ги сготвя. Хем ме мързи в петък след работа да готвя, хем като знам, че сме купували кравата миналата зима, не искам да я оставя да се развали, а и вкъщи всички са настрървени за мусака, щото съм обещала 😥. Мивката е пълна - някой е забравил да пусне съдомиялната!!!! Решавам…, че…ще правя…сурова мусака…да не цапам хиляди тигани…….и да спестя малко време…….спомням си, че майка беше опитвала и не беше й се сторила гадна (преди към 20+ години 🤦‍♀️). Еееее, на вид се получи, но се пече 2 часа, някои от картофите останаха леко твърди, не чак толкова, че да не се яде, но все пак аз ги усещам, мусаката стана водниста и за мен картофите бяха безвкусни. Явно на останалите домашни любимици не им направи впечатление, тъй като я преполовиха, но кажете ми - има ли някаква врътка, когато не се задушават продуктите преди да се сложат в тавата за печене, а се разбъркват сурови? 

IMG_4574.jpeg.4537c53d91515e4c23a0f3efef58753e.jpeg

Дани Магелани
Публикувано:
преди 42 минути , Marusinka каза:

Не знам в “Искам да се оплача” или тук да публикувам какво бедствие в кухнята ме сполетя, но почвам с реването 😭😭😭!!!!

Два пакета кайма ме чакат размразени от сряда да ги сготвя. Хем ме мързи в петък след работа да готвя, хем като знам, че сме купували кравата миналата зима, не искам да я оставя да се развали, а и вкъщи всички са настрървени за мусака, щото съм обещала 😥. Мивката е пълна - някой е забравил да пусне съдомиялната!!!! Решавам…, че…ще правя…сурова мусака…да не цапам хиляди тигани…….и да спестя малко време…….спомням си, че майка беше опитвала и не беше й се сторила гадна (преди към 20+ години 🤦‍♀️). Еееее, на вид се получи, но се пече 2 часа, някои от картофите останаха леко твърди, не чак толкова, че да не се яде, но все пак аз ги усещам, мусаката стана водниста и за мен картофите бяха безвкусни. Явно на останалите домашни любимици не им направи впечатление, тъй като я преполовиха, но кажете ми - има ли някаква врътка, когато не се задушават продуктите преди да се сложат в тавата за печене, а се разбъркват сурови? 

IMG_4574.jpeg.4537c53d91515e4c23a0f3efef58753e.jpeg

Аз задължително запържвам каймата в тенджера с малко водичка, за да стане ситна. Добавям подправките и нарязаните картофи. Малко вода накрая, за да се задушава, а не да се препържи. Готвя по усет, никога по рецепта. Когато е подготвено, прехвърлям в тавата.

Цапаш 2 съда, което не е много голяма щета.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.