Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, DaBo каза:

А който си няма градинка? 😉

Консерва Сан Марцано не съм виждала дори и в италианските магазини, но в Лидъл може и да има в тематичната седмица. Не ми е идвало наум да търся там.

Е, който си няма градина, подарява семена от Зоя на леля си и се надява тя да ги направи на доматен сос 🙂

Иначе аз не усещам какво толкова специално има в този сорт и предпочитам да ползвам консервирани чери-та. Сицилианците също си ползват техните, ако съдя по менютата в района. От Лидл на италианската седмица взимам доматен сос от чери-та, за жалост спряха този от жълтите доматчета. Никога не съм виждала продукт със Сан Марцано.

Обаче ако някой види консервирани домати без сол, да свирне, че се чудя с какво ще правя безсолна пица посред зима на нашето бебе: 

received_2068840233893294.jpeg.26752effb53165869cc3b3947fd5e955.jpeg

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 33 минути , Lindt каза:

Е, който си няма градина, подарява семена от Зоя на леля си и се надява тя да ги направи на доматен сос 🙂

Иначе аз не усещам какво толкова специално има в този сорт и предпочитам да ползвам консервирани чери-та. Сицилианците също си ползват техните, ако съдя по менютата в района. От Лидл на италианската седмица взимам доматен сос от чери-та, за жалост спряха този от жълтите доматчета. Никога не съм виждала продукт със Сан Марцано.

Обаче ако някой види консервирани домати без сол, да свирне, че се чудя с какво ще правя безсолна пица посред зима на нашето бебе: 

На Mutti има белени домати, които със сигурност нямат добавена сол. И други трябва да има де.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Консервите нямат сол обикновено. Или поне тези на Cirio, които както се разбра ползвам като добри цена качество. Но имат лимонена киселина или друг консервант, който също може да не е добре за бебе. Майка ми миналата година засади тотален мишмаш от домати и един ден гледам някакви дълги и странни. Викам си това ще да са Сан Марцано. Наистина бяха супер вкусни, при тях киселинността е по ниска, съответно се усещат по сладки и са по месести. Макар че с хубав домат, расъл в земя, сосът винаги ще е вкусен.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Имам три вида консерви на Мути и още два вида доматено пюре/сок, но навсякъде има сол. Само в този вид няма, но има киселина:

Спойлер

MUTTI-PELATI.jpg.85876cfb74a9cbb8fe598b41adc63cd3.jpg

@Lindt, кога започват със солта? В някои консерви сигурно има по-малко сол, отколкото в други и биха били подходящи в малки количества. То и колко ли доматено пюре се слага на пицата - 2-3 лъжици. В половината пица за Ели само с една. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз пък (кото една отговорна баба) вече завиждам на @Lindt, че бебето са храни. Нашият юнак се мръщи на всякакви храни и пюрета..... голям зор с храната.

• Смея се 2
Публикувано:
преди 2 часа, DaBo каза:

Имам три вида консерви на Мути и още два вида доматено пюре/сок, но навсякъде има сол. Само в този вид няма, но има киселина:

Скрий

@Lindt, кога започват със солта? В някои консерви сигурно има по-малко сол, отколкото в други и биха били подходящи в малки количества. То и колко ли доматено пюре се слага на пицата - 2-3 лъжици. В половината пица за Ели само с една. 

Ами много малка им е дневната дажба и след като навършат годинка, мисля, че сиренето ще я изчерпи. 

Ще измисля нещо, тя в последните дни отказва всякаква храна, освен тесто, може вкъщи да се нормализира, може и да се наложи да готвя доматен сос. 

преди 1 час, Lyubina каза:

Аз пък (кото една отговорна баба) вече завиждам на @Lindt, че бебето са храни. Нашият юнак се мръщи на всякакви храни и пюрета..... голям зор с храната.

Ели е страхотен дегустатор. И толкова 😉 От 3 дни живее на кърма и бебешки бишкоти, с които маже абсолютно всичко.

На 11 месеца ще стане и имам 0 заместени хранения, поради което целта да я отбия и да забравя да си я взема от някоя баба изглежда невероятно далеч...ама това си е за темата с оплакванията :girl_hide:

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Ами много малка им е дневната дажба и след като навършат годинка, мисля, че сиренето ще я изчерпи. 

Ще измисля нещо, тя в последните дни отказва всякаква храна, освен тесто, може вкъщи да се нормализира, може и да се наложи да готвя доматен сос. 

Сиренето задължително го изкисвай във вода.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Американизирано сладко кисело пилИ. Тая техника с бланширането на пилето е страхотна. Аз не прочетох добре рецептата и забравих белтъка първо и оставих пилето 24ч в хладилника с маринатата. Преди готвенето добавих белтъка и всъщност така се получи супер. После мислех, че ще е гадно варено пиле, а то беше супер крехко, пропило с марината. После в тигана не се готви много. На мен ми беше малък тиганът, но се получи. Вкусът и ароматът не са толкова интензивни, че да те ударят в носа. А и захарта не е прекалено много. Много добър баланс, гостита го харесаха много.

20260307_210025.jpg

20260308_001238.jpg

20260308_001246(1).jpg

• Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:

Ще взема да пробвам тази техника с бланширането на пилето следващия път като го правя на уок. Хем намалява времето за готвене след това, хем и няма да изсъхне.

Аз тези дни необичайно за мен, експериментирам с рецепти за тесто. Първо бяха едни японски солени хлебчета, в които се влюбих в Корея (shio-pan, или sogeum-ppang в корейския вариант). А днес за закуска правих белгийски кифлички с канела (Gentse mastellen).

И кейк с праз и пушена риба.

20260301_160429.jpg

20260308_082639.jpg

20260228_124732.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:
1 hour ago, Роца said:

Ще взема да пробвам тази техника с бланширането на пилето следващия път като го правя на уок. Хем намалява времето за готвене след това, хем и няма да изсъхне.

Аз тези дни необичайно за мен, експериментирам с рецепти за тесто. Първо бяха едни японски солени хлебчета, в които се влюбих в Корея (shio-pan, или sogeum-ppang в корейския вариант). А днес за закуска правих белгийски кифлички с канела (Gentse mastellen).

И кейк с праз и пушена риба.

20260301_160429.jpg

20260308_082639.jpg

20260228_124732.jpg

Не знам дали спестява чак толкова време, защото пилето се пуска на порции, но със сигурност става супер крехко. Цапа се и друг съд, ако нямаш уок. Определено препоръчвам да се маринова във виното и соевия сос или каквото е там за вкус по дълго, а белтъкът да се добави преди готвенето, защото той не е за вкус, а за да пази месото.

• Харесвам 3
Публикувано:

Малко здравословен проитеинов bowl с трицветна киноа, тиквички, чери домати, печен нахут, фета, бейби спанак и рукола и маслини :rolleyes:

Screenshot_20260309_234424_Gallery.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:
На 14.02.2026 г. в 16:36, DaBo каза:

Покажи

@DaBo 2-3 грама дневно до 3 години заради бъбреците и евентуално кръвното. То и за възрастните е хубаво да се избягва сол по същата причина, но ние сме свикнали вече 😄

@Lindt никой не ме е питал, но аз много обичам доматен сос и манджи през зимата, а няма да тръгна правя домашен, така че ще дам моята оценка - според мен доматеното пюре passata в стъклена бутилка е по-вкусно от обикновена консерва, но според мен Pomi е по-добро от Mutti, който е по-добър от Cirio, Divella и Molisana. Най-добър сос е Muraca, които са по-скъпи, но са супер като вкус, но само онлайн или в италианските магазини. Иначе останалите вкл Pomi ги има в Кауфланд. А този в Лидл има повече киселинност да се има предвид и повече сол от италианските. Аз ги взимам без босилек, но вчера погледнах, че дори и в италианските има сол, но по-малко 😞 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Канелени рулца с квас. За пръв път правя такива и гледах да спазвам рецептата, но другият път ще сложа на половина от захарта в пълнежа. Рецептата е на италианец, който живее в щатите. Тестото иначе е супер, особено като се ядат топли. Глазурата е от крема сирене, намалих захарта на половина и ми беше сладко, тия американци не знам как ядат толкова сладко. Оригиналната глазура беше някаква с пудра захар и мляко, но за 9 рулца даваха 190гр пудра захар...

20260315_141846.jpg

20260315_142158.jpg

20260315_135456.jpg

• Харесвам 10
  • Браво 8
Публикувано:

И на мен американските рецепти за сладкиши и всякакви печива ми се виждат ужасно сладки. До скоро си мислех, че аз съм се отучила да ям сладко, но май не съм само аз. Също намалявам количеството захар в американските рецепти поне с 30%, а понякога и повече.

Едни йоркширски кифлички (tea-cakes) у нас днес и корейска яхния с тофу, зеленчуци и соева паста от вчера - doenjang-jiggae. Отзад се вижда домашното бяло (нелюто) кимчи.

20260315_083514.jpg

20260314_125809.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 2
Публикувано:
На 14.02.2026 г. в 12:24, Lindt каза:

За доматен сос не знам, но ние често правим този импровизиран десерт/закуска, става и за възрастните 😄 

На око - 3 яйца, 2 банана средно големи, една малка кутийка боровинки(май са 100гр) и прясно мляко на око - 150мл примерно. Банана намачкан, всичко друго разбъркано с вилица, пече се към 20-тина минути докато бухне. Малката се разцепва да го яде за закуска с кисело мляко отстрани. 
За възрастни може да се добави малко протеин на прах и става още по-хубаво. 

Не изглежда много лицеприятно, но това не беше най-успешният опит 😄 

att.Covph3Yhezy7vv0P9S6W5TO6e-6cppg-eMGoVWnXJYg.jpg

att.RoWya3eofGMIfY6R3IJlHEitp-KfQm4KBacUXuNOgm0.jpg

• Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 6 часа, Kosta Grudov каза:

За доматен сос не знам, но ние често правим този импровизиран десерт/закуска, става и за възрастните 😄 

На око - 3 яйца, 2 банана средно големи, една малка кутийка боровинки(май са 100гр) и прясно мляко на око - 150мл примерно. Банана намачкан, всичко друго разбъркано с вилица, пече се към 20-тина минути докато бухне. Малката се разцепва да го яде за закуска с кисело мляко отстрани. 
За възрастни може да се добави малко протеин на прах и става още по-хубаво. 

Не изглежда много лицеприятно, но това не беше най-успешният опит 😄 

att.Covph3Yhezy7vv0P9S6W5TO6e-6cppg-eMGoVWnXJYg.jpg

att.RoWya3eofGMIfY6R3IJlHEitp-KfQm4KBacUXuNOgm0.jpg

За тези пропорции колко мляко "на око" - 2-3 лъжици или повече? И ако добавим протеин примерно 20 г, с колко увеличаваме млякото? 

Нашият среден син си прави почти всеки ден палачинки с намачкан банан, яйце и протеин, май и малко Мусковадо слага.

Публикувано:
преди 12 часа, Madonna каза:

За тези пропорции колко мляко "на око" - 2-3 лъжици или повече? И ако добавим протеин примерно 20 г, с колко увеличаваме млякото? 

Нашият среден син си прави почти всеки ден палачинки с намачкан банан, яйце и протеин, май и малко Мусковадо слага.

Винаги слагаме около 150-200мл мляко, независимо дали добавяме 15-20гр протеин или не 🙂 
А киселото мляко е просто като гарнитура отстрани, 2-3 големи лъжици изяжда малката. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Чийзкейк Сан Себасиан(Баски). 1кг крема сирене, дори обикновеното натурално на лидъл върши, даже то има по добри съставки от филаделфия. Добавя се 300гр захар, разбърква се докато се усвои. Добавя се 500мл животинска сметана, колкото по маслена по добре. Аз не намерих 35% и сложих 30% масленост. После се добавят 5 големи или 7 средни яйца малко по малко. 1/4 ч.л. сол и накрая 2 с.л. брашно или царевично нишесте. По рецепта се пече 45мин до 1ч на 200гр в предварително загрята фурна, трябва да хване хубав загар. Аз го правих в на нашите фурната, а тя е някаква много добре изолирана и по бавно се запичат нещата, но се изпичат по добре отвътре. Та по скоро следващит път ще ми бъде вътрешността да стигне 63-65 градуса Целзий или 145 Фаренхайт. Като се изключва изглежда доста мърдащ, но това е очаквано. Става супер висок, навдига се като суфле, та хартията за печене във формата трябва да стърчи доста нагоре от формата. После спада Като се изключи по добре да се остави на открехната фурна да се охлади. После се охлажда напълно в хладилник и тогава се яде. Аз лично май пресготвих моя, защото започна да пуска малко течност като се охлаждаше, но след охлаждането си беше добре. Та другият път до температура.

20260322_151716.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 10
Публикувано:

За първи път попадам на испански зехтини, които не са испански или са само  бутилирани там...До сега не е имало такова чудо, все пак са 1 в света по производство то години. Това беше по-скоро запазен трик на италианците, но и испанците подкарват така.

Една от най-известните марки Carbonell, говоря за по-шир потреба с огромни продадени количества, вече предлага зехтин вирхен екстра, като е написано на бутилката  - зехтин от ЕУ и извън ЕУ. Извън ЕУ основно е Мароко като цяло, но има и други.

Сигурно имат цели за икономии..

• Харесвам 4
Публикувано:
На 23.03.2026 г. в 12:45, horus92 каза:

обикновеното натурално на лидъл върши, даже то има по добри съставки от филаделфия. 

20260322_151716.jpg

Може ли повече информация? Ако искаш на лични, за да не спамим темата. 

Публикувано:
преди 15 минути , Doctor Who каза:

Е, и аз искам да знам. 😃

Сладкарската извара ли е?

https://www.lidl.bg/p/sladkarska-izvara/p10053927

• Смея се 1
Публикувано:
преди 16 часа, Doctor Who каза:

@Doctor Who това на Milbona според мен е супер добро също, по-плътно е и става супер при печене на чийзкейк (но нормален съм пекла няколко пъти). Филаделфия е много хубава, но доста скъпа освен ако не е на промоция и освен това понякога има нещо като вода вътре. Има едно друго на Pilos, което съм го купувала за ядене и ми се струва не толкова плътно и маслено и че няма да има такъв ефект.

@Argentique да, извара е, но кремообразна и няма зърната, които има в обикновената извара и има някаква захар/подсладител или нещо такова. И затова е само за сладки десерти 

front_bg.50.400.jpg

• Харесвам 5
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

• DaBo
    • Kalina Ivanova
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.