Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

За разлика от темата с гладенето, не мога да се похваля много тук, защото правя само обикновени, тип домашни манджи - гювече, леща, руска салата, други салати и супи, баница, и разбира се, заветната мусака 😄. Вкусни, но не особено фотогенични или оригинални произведения. За сметка на това моят приятел е отговорен за гурмето вкъщи - откакто сме заедно всеки месец пробва по 1-2 нови рецепти и разширява репертоара, а аз само одобрявам 😂. Прави и страхотни десерти, и въпреки, че няма как да види, е редно да го похваля за тортата, която ми направи миналата седмица. Блатове с кафе и маслен крем:

 

7A92C02F-14EF-4B28-8DBD-0459C80721E7_1_105_c.jpg.6e6d8f01da65b754f86726be4a9b7b9f.jpg 79ACC9F7-4A74-471D-B16D-CD7532F58DE3_1_105_c.jpeg.71d92067913c5cc1ea0b4d4620afe588.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 15
Връзка към коментар
преди 12 часа, stebal каза:

никога не ми е хрумвало, че песто може да се направи и с друго , а не само с босилек. Аз явно нямам особено въображение в кухнята.

Песто се прави от много други неща. Пестото е от любимата ми Средиземноморска кухня, а там няма правила (или поне на мен така ми се иска). Значение имат вкусовете. Песто вероятно идва от сос, паста (не в смисъл на макаронени изделия) и, ако приемем, че то е просто един сос, то тогава може да се направи от всичко, което ти дойде на ум - джоджен, сушени домати, ядки, гъби, ……... Просто не го наричай обаче пред други хора песто, защото ще срещнеш съпротива от "професорите" кулинари. А в крайна сметка е важен вкусът, както и самата храна да е здравословна.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Орехи, босилек, чесън, в дървен хаван мачкам докато ми хареса консистенцията, разбира се с добавяне на зехтин и сол с мярка. Това ми е основата, може да остане така, а може и да се надгражда, както писа по-нагоре Панти. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 19 часа, Василена каза:

Ще дадеш ли рецептата , че умирам за особуко ? Имам само една рецепта и ми писва .

Да, разбира се! Ще я снимам утре на светло и ще ти я пратя (може ли да е на английски? 🙂 )

 

А гьозата на @samuraika е чудна и на живо! Тя ме научи да я правя (фук-фук 🙂) и това ме подсеща, че отдавна не съм правила. 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
16 minutes ago, samuraika said:

 

Мога ли да помоля @Eva eva за рецептата на това шоколадово изкушение? Изглежда като лесна версиа на торта "Гараш" - не е на пластове?

 

IMG_20200330_185350.jpg

IMG_20200330_201634.jpg

IMG_20200330_202720.jpg

IMG_20200330_205757.jpg

Ето, по тази рецепта направих десерта. Само дето моите орехи бяха малко по-едро смляни и украсих с млян шамфъстък. 🙂  Много вкусно се получи, за 2 дни изчезна 🙂 

 

http://fedorcka.blogspot.com/2019/03/ChocolateWalnutCake.html

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 20 часа, samuraika каза:

 

А за рамен препоръчвам тази рецепта. Върви идеално с рецептата им за гьоза, която пък си е идеална и без рамен, само с биричка.

 

Олелеле, това са прекалено advanced рецепти за мен, изобщо няма да ги правя. Може да се опитам да направя рамена от Ева, но май няма да е скоро. Записвам си го.


А, защо слагат всяко топло нещо във вода с лед? За яйцата знам, че това се прави, за да се обели по-лесно черупката. Ама спанака и соса (не си спомням дали и месото беше охладено по този начин). Какво е идеята на тези действия?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
1 minute ago, Граф Вронски said:

А, защо слагат всяко топло нещо във вода с лед? За яйцата знам, че това се прави, за да се обели по-лесно черупката. Ама спанака и соса (не си спомням дали и месото беше охладено по този начин). Какво е идеята на тези действия?

За спанака - по този начин остава красиво зелен 🙂 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Спанакът (и по принцип всякакви зелени неща -  фасул, броколи и т.н.) се слагат в студена вода, за да се прекъсне процесът на готвене и да се "фиксира" хлорофилът. Така запазват яркозеления си цвят и не пожълтяват после. Поне така казват по книгите и в кулинарните предавания.

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Граф Вронски Роца ти е отговорила. Целта на действието е за да се прекъсне процеса. Готви се до готовност и се поставя в лед за да не остане средата по-сварена и да остане продукта неравномерно приготвен. И да, ако това ти изглежда прекалено, то е, защото е 🙂 Но специално за яйцата е важно - за да се получи достатъчно твърдо яйце, че да се обели и среже, но достатъчно течен жълтък, че да се разтвори в бульона. Не се мъчи да правиш рамен - като ми дойдеш на гости ще те заведа на няколко УНИКАЛНИ! По-добре си пусни филма, дето препоръчах - ще си отговориш на много въпроси относно тази храна. Но гьоза може да се пробваш, не е толкова трудно. Ако някога си правил цариградски сърмички - от онези мъничките , цяла тенджера - значи имаш необходимото търпение и умение в ръцете.

 

Благодаря @Eva eva, твоето произведение с едрите орехи изглежда по-добре. Аз много обичам торта Гараш, но ми е много пипкава с тези 4-5 блата, които пека един по един, щото фурната ми е една смешка. Ще пробвам твоята рецепта. Ама сега съм раздвоена - по-добре да ми хареса или по-добре да не ми хареса...Кантарът е на мнение, че спешно трябва всички опити в кухнята да са пълен провал...

 

Отивам в градината, че поста на @S.Petrov ме подсети, че не съм засадила lemon grass.

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@samuraika, благодаря за линка! Много ми хареса филма! Сега ми се прияде и рамен и гьоза отново и си припомних вкусната храна която опитах в Япония. Ще взема тези дни да си спретна гьоза в нас по рецептата която си дала. どうもありがとうございます

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Captain45 каза:

@samuraika, благодаря за линка! Много ми хареса филма! Сега ми се прияде и рамен и гьоза отново и си припомних вкусната храна която опитах в Япония. Ще взема тези дни да си спретна гьоза в нас по рецептата която си дала. どうもありがとうございます

Радвам се, че ти е харесал филма.

А за гьозата - няколко съвета :

Аз обичам чесъна и джинджъра кълцани, а не стъргани - да се усещат. Може да се ползва и див чесън (оригиналната рецепта е с にら)

Добавям  гъби шиитаке, пресни.

След омесване на пълнежа и престой от ок. 30 минути - отцеждам отделената влага, иначе корите омекват и се разкъсват.

Дано да ти хареса!

 

А малкия син си направи домашен слайм в къщи 🙂  Ако на някой му трябва рецепта - кажете, ще споделям 🙂

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Днес - пилешки гърди в марината ( соев сос, мед, балсамико, зехтин, лимон) и пастата препоръчана от @Bellaero. Нямаше как да не ги опитам, Дженеро намазана филия да "сготви" ще ти се дояде! 

🙂

 

IMG_20200331_192319.jpg

IMG_20200331_193926.jpg

IMG_20200331_191916.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 15 минути , Eva eva каза:

Днес трябваше да летя към Париж, а не да меся кроасани 😞 

DSC_0783-2.jpg

Чудесна си @Eva eva!Така добре изглеждащи кроасани!И прекрасна снимка!Браво!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

От днес, семпла домашна паста с домати, босилек И пармезан.
 

 

CF9B92B7-535B-4395-AD9A-B5E6195D5C5E.thumb.jpeg.3365a987a743157a08bd4852c3d36427.jpeg5D5E0915-0565-45EF-ACE8-726F89B40EBD.thumb.jpeg.14f1b39300e80fb26cb4825401a82707.jpegC2CA5F1C-02FE-4EBB-AEB1-7383050C14A5.thumb.jpeg.0aa2f06944775ddcfc1f22d3b6d7f6af.jpeg

 

 

 

И домашни крокети от треска-сушено португалско бакалао. Рецептата я взех преди години от една много  възрастна  съседка испанка.

 

D05F4DFD-11BF-408F-9337-F05B74E64D28.jpeg.ade55e06b2a57a997bc393a2caecc919.jpeg16165267-93B9-47D4-A3CA-BF221FD72983.thumb.jpeg.feb8bda52a6def8fcac6aa9cebe0c425.jpeg

  • Харесвам 19
  • Браво 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • Lindt
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.