Прескочи до съдържание

Нидерландия - кратки новини и въпроси

Ardent

Препоръчани мнения

преди 2 минути , Lyubina каза:

В края на март имам един свободен следобяд в Амстердам. Как да го уплътня?

Не че не съм била, и по канали, и по музеи, за лалета е още рано, и по Длефт, Хага, Лайден и Гауда съм обикаляла,....  дайте нещо по-извън обичайните маршрути и идеи. Иначе ще трябва да се отдам на шопинг, а не съм убедена, че Амстердам е мястото за такива забавления. (Не че не знам къде да отида на шопинг, но не ми се наема кола за половин ден ;) )

Ако беше мъж щях да ти дам идея :lol:

п.п. май се брои за шопинг :wacko:

Редактирано от 45#2
Връзка към коментар
преди 44 минути , Lyubina каза:

В края на март имам един свободен следобяд в Амстердам. Как да го уплътня?

Не че не съм била, и по канали, и по музеи, за лалета е още рано, и по Длефт, Хага, Лайден и Гауда съм обикаляла,....  дайте нещо по-извън обичайните маршрути и идеи. Иначе ще трябва да се отдам на шопинг, а не съм убедена, че Амстердам е мястото за такива забавления. (Не че не знам къде да отида на шопинг, но не ми се наема кола за половин ден ;) )

С каква продължителност е следобеда и в Амстердам ли ще си тогава конкретно? 

Връзка към коментар
На 2/23/2018 в 7:15, Lyubina каза:

Ами истински следобяд: от около 1.00 p.m. до сутринта, когато ще се метна на самолета за София :) 

ОК, време има :)

Бих ти препоръчал някое от морските градчета. Иначе повечето холандски във вътрешността донякъде приличат на белгийските, а и ти си виждала вече няколко.

Volendam е добра отбивка, има много плавателна атмосфера и много яхти и рибни ресторанти. За следобеден тигел + вечеря ще е чудесно. 

На самия бряг на Северно Море може например Katwijk, но където и да се пласираш по брега няма да сбъркаш. Холандската брегова ивица е чудесна. 

Последното ми предложение е за Zaanse Schans, доста е туристическо, но и живописно с вятърните мелници. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@Георги, благодаря за идеите. По тези градчета не съм ходила, ще погледна как са влаковете в тази посока :) 

Иначе ще се чудя как да си уплътня времето, а ме хващат лудите по места, които вече познавам и нямам конкретна цел и/или добра компания.

Връзка към коментар
преди 2 минути , Lyubina каза:

@Георги, благодаря за идеите. По тези градчета не съм ходила, ще погледна как са влаковете в тази посока :) 

Иначе ще се чудя как да си уплътня времето, а ме хващат лудите по места, които вече познавам и нямам конкретна цел и/или добра компания.

Погледни по-скоро в 9292.nl, защото до доста от градчетата няма директен влак, а някои от тях може да ги хваща и широката мрежа от амстердамски градски транспорт. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Планирах разходка до Холандия в периода 29.03 - 03.04 . За сега на картата седят Ротердам с 2 нощувки и Амстердам с 3 . Питанката е дали по това време има някакъв шанс за цъфнали лалета? И ако да, то къде да ги търсим? :)

Връзка към коментар
преди 47 минути , prozium каза:

Планирах разходка до Холандия в периода 29.03 - 03.04 . За сега на картата седят Ротердам с 2 нощувки и Амстердам с 3 . Питанката е дали по това време има някакъв шанс за цъфнали лалета? И ако да, то къде да ги търсим? :)

Тази година парка Keukenhof отваря на 22.03. Намира се близо до Амстердам и горещо го препоръчвам. Ние бяхме там миналата година в началото на април и беше чудесно. Освен лалета имаше и много зюмбюли и ухаеше прекрасно. Описала съм нашето посещение в темата "Амстердам с дъх на лалета".

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Датите за отваряне на парка се обявяват доста рано, още със затварянето на предишния сезон, за да могат разните му там агенции да си организират туровете. Състоянието на цветята на тези дати е друга бира :)

Обикновено разни блогове почват да пишат за статуса на цветята към средата на март, в момента не успях да намеря актуална информация. Но имайте предвид, че студената вълна не подмина и Холандия, хората караха кънки по каналите тия дни, а пътят от замръзнали канали до цъфнали лалета ми се струва по-дълъг от 20 дни. 

За лалетата основно пишат, че са в силата си от средата на април нататък. Но дори да няма лалета, винаги има цъфнали разни други по-ранни цветя. 

@prozium - тази тема може би ще ти свърши работа: 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, Изчетох почти всички теми за Амстердам и имам един-два въпроса.

От Амстердам планираме да отидем до Гент и след това да продължим пътуването си из Белгия.  Разбрах, че две автобусни компании имат директна връзка: Flixbus и Eurolines. Искам да купя билетите предварително онлайн. Мога ли да платя с карти, издадени в България?

За Еurolines някъде из темите прочетох, че искат холандска карта, но може да има промяна и ако някой има информация, моля да я сподели.

Flixbus пък пътуват по-кратко време, не знам точно какъв е маршрутът им, трябва ни да се доберем до Гент без прекачвания. С тях мисля, че няма проблем при плащане с различни карти, нали?

И още нещо. Ако някак си успея да купя билети от groupon.nl за разходка из каналите, която често пускат на промоция, ще имаме ли проблем при използването им на място, предполагам, че трябва само да са разпечатани?

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 6.03.2018 г. в 21:06, prozium каза:

Здравей,

Определено мястото е Кукенхоф, друг е въпроса до колко са цъфнали защото пишат че най-доброто време е края на април и началото на май за лалетата. Аз бях миналата година в края на април и беше невероятно. Щях да качвам снимки тук но ме завъртяха задачите и забравих :)

Връзка към коментар

Не стигнахме до лалетата, но определено Амстердам и Ротердам много бързо се изкатериха в класацията за невероятни градове. Толкова северни, а толкова живи ... Определено хубавата бира и трева спомогнаха изживяването и пълния релакс, но седенето покрай напечените от слънце грахтове и наблюдаването на лодките се доближава много до нирвана :P Или ако има пловдивчани до "айляк" :) 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
Евгени Димитров

От центъра на Айндховен до летището гледам се пътува с автобус 401. Питането ми е, билет може ли да се купи с кредитна карта, че кеша свърши, а не искам да обменям няколко евра с €4 комисионна за 2 билета. 

Редактирано от Евгени Димитров
Връзка към коментар

В Нидерландия като се замисля никъде не съм ползвал кеш. Даже и на пазара за 5 чери домата платих с карта, кофишоповете също си бяха с терминали. До услугите на червени фенери не съм стигал, но и там сигурно може с карта :D

Връзка към коментар
На 5/12/2018 в 12:45, prozium каза:

В Нидерландия като се замисля никъде не съм ползвал кеш. Даже и на пазара за 5 чери домата платих с карта, кофишоповете също си бяха с терминали. До услугите на червени фенери не съм стигал, но и там сигурно може с карта :D

Освен ако няма промяна в последната година, супермаркетите са едно от местата, в които можеш да платиш с карта, но само местна. Мастъркард/Виза, не минават. Да се има предвид :)

Връзка към коментар
преди 2 минути , Георги каза:

Освен ако няма промяна в последната година, супермаркетите са едно от местата, в които можеш да платиш с карта, но само местна. Мастъркард/Виза, не минават. Да се има предвид :)

Миналата година бяхме през април в Амстердам и нямаше проблем да се плаща в суперите с българска кредитна карта Master card.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В Albert Heijn в Амстердам плащах спокойно с Maestro от астрийската ErsteBank . Информацията е от преди месец. Сблъсках се само веднъж с проблем на терминал за купуване на влакови билети. Не прие MasterCard на N26, но отново Maestro мина без проблеми. 

Редактирано от prozium
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

При последното ми ходене в Амстердам, през месец март, нямах никакъв проблем да си платя с дебитна или кредитна карта, издадена от български банки - Visa и V-pay. За точно тази верига супермаркети мисля че съм плащала кеш обаче.

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Здравейте! През ноември месец, с приятели, планираме ходене до Холандия за 5 дни. Първоначално идеята ни беше за Амстердам, но прочетох, че ако сме там повече от 3 дни е добре да прескочим и до някой друг град. Та в момента идеята ми е:

Пристигаме в Айндховен по обяд. Отиваме в Делфт или Хага, където нощуваме 1 или 2 вечери. Кое от двете места препоръчвате за нощувки и колко според вас ще е ОК да останем там?

След това отиваме в Амстердам - за останалите 3 или 2 нощувки, като връщането ни е от Амстердам (след обяд). 

За сега в Амстердам дилемата ми е дали да нощуваме в хотел от веригата Ибис (Ibis Styles Amsterdam Amstel), който пише, че  е на 1,8 км. от центъра и да се разхождаме само пеш или да се спрем на XO Hotels park west (препоръчан от някой във форума), за който евентуално ще ни се наложи да ползваме  и транспорт (допълнителен разход 😉)?

Връзка към коментар
преди 2 часа, DGTG каза:

Здравейте! През ноември месец, с приятели, планираме ходене до Холандия за 5 дни. Първоначално идеята ни беше за Амстердам, но прочетох, че ако сме там повече от 3 дни е добре да прескочим и до някой друг град. Та в момента идеята ми е:

Пристигаме в Айндховен по обяд. Отиваме в Делфт или Хага, където нощуваме 1 или 2 вечери. Кое от двете места препоръчвате за нощувки и колко според вас ще е ОК да останем там?

След това отиваме в Амстердам - за останалите 3 или 2 нощувки, като връщането ни е от Амстердам (след обяд). 

За сега в Амстердам дилемата ми е дали да нощуваме в хотел от веригата Ибис (Ibis Styles Amsterdam Amstel), който пише, че  е на 1,8 км. от центъра и да се разхождаме само пеш или да се спрем на XO Hotels park west (препоръчан от някой във форума), за който евентуално ще ни се наложи да ползваме  и транспорт (допълнителен разход 😉)?

Делфт определено е по-чаровния град за нощуване. При пет дневен план, една нощувка/ден и половина за Делфт и Хага е достатъчно. Може да останете още една вечер, ако прецените да отидете до Киндердайк. Тази дилема зависи и от това по какъв начин пътувате и какви са предпочитанията - дали предпочитате лежерно да повисите 2-3 часа в кафе (Делфт е по-подходящ) или обичате по-живички места с повече хора (Амстердам е по-подходящ), дали предпочитате музеи (в Амстердам 2 дни могат само в музеи да заминат) и т.н. 

За нощувките в Амстердам, по начина, по който си го описала общо взето няма дилема в полза на Ибис-a 🙂 Само че Амстел не е точно на пешеходно разстояние, може 2км да са до ръба на центъра, но до самото сърце е по-скоро 4. Ама няма смисъл да цепим метрите на две, избери това което по ти допада 🙂

Връзка към коментар
преди 3 минути , Георги каза:

Делфт определено е по-чаровния град за нощуване. При пет дневен план, една нощувка/ден и половина за Делфт и Хага е достатъчно. Може да останете още една вечер, ако прецените да отидете до Киндердайк. Тази дилема зависи и от това по какъв начин пътувате и какви са предпочитанията - дали предпочитате лежерно да повисите 2-3 часа в кафе (Делфт е по-подходящ) или обичате по-живички места с повече хора (Амстердам е по-подходящ), дали предпочитате музеи (в Амстердам 2 дни могат само в музеи да заминат) и т.н. 

За нощувките в Амстердам, по начина, по който си го описала общо взето няма дилема в полза на Ибис-a 🙂 Само че Амстел не е точно на пешеходно разстояние, може 2км да са до ръба на центъра, но до самото сърце е по-скоро 4. Ама няма смисъл да цепим метрите на две, избери това което по ти допада 🙂

Благодаря! Само това за Ибис-а не знам дали го разбрах. Ясно, че посочения Ибис не е точно център, но по принцип като хотели ...? Не съм ги ползвала до сега. Ако правилно разбирам между двата хотела е по-добре XO Hotels park west? Иначе ако ще ползвам и трамвай за придвижване до центъра гледах още един хотел, който като цена ми е по-добър - King's Court, но за него пък пишеше, че е на 4 км. от центъра.

Иначе придвижването в Холандия го планираме да е с влак. За това реших, че вместо от летището в Айндховен да отидем до Амстердам (да плащаме трансфер веднъж) и от там с влак да ходим до Делфт и обратно в Амстердам - по-добре да направим една/две нощувки в Делфт и после с влака до Амстердам. 

До момента е ясно само, че в Амстердам искаме да отидем в музея на Ван Гог, и да се разходим с корабче по каналите ....  музеят на мадам Тюсо няма да го разглеждаме. Искаме хем да видим някой и друг музей, хем лежерно да се помотаем насам-натам. Затова още не съм се ориентирала и дали ще е добре някакъв вид карта за пътуване да си вземем.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.