FlyTraveler Публикувано: 7 април, 2014 Публикувано: 7 април, 2014 (редактирано) Следващото ми пътуване е през Май/Юни и отдавна е измислено, резервирано, че и платено (за повечето неща). Сега обаче големи колебания имам за по-следващото... Знам, че повечето хора не са особено запалени по сафари, но някои от вас имат опит (@Домосед даже доста). И все пак, ако бяхте на мое място, какво бихте избрали от следните опции (цените малко или много са подобни, за някои самолетните билети са по-скъпи, но self-drive и липсата на гидове компенсира това). За някои места резервации 9-10 месеца предварително са задължителни, за други може и по-късно. Опция 1 - Северните паркове в Танзания през Октомври - 2 дни Тарангири, 3 дни централно Серенгети (Серонера), 2 дни Нгоронгоро кратера, гарнирано с може би 6 вечери в Занзибар. Плюсове - топ сезон за диви животни в Тарангири, доста големи шансове за слънчеви дни. Легендарна концентрация на диви животни и в 3-те парка. Виза за Танзания се взема на място. Времето в Занзибар има голяма вероятност да е слънчево през Октомври. Има възможности за бюджетно "къмпингуване". Не е нужно да се вземат самолети до и м-у отделните паркове, всичко е доста компактно. Добавям и още един плюс, за който сега прочетох - по това време в централно Серенгети има миграция на газели (Томпсън, Грант) - да не се бърка с миграцията на гнутата и зебрите - та тези газели водят допълнителни лъвове и гепарди в района и концентрацията на хищници става може би най-високата в Африка. Минуси - Северните паркове са препълнени с туристи и возила. Кратера Нгоронгоро няма да е зелен през Октомври, не се предвижда да се срещнем с голямата миграция на гнутата и зебрите (аз съм я виждал преди в Масай Мара). Малко е по-проблемна логистиката с добавянето на Занзибар (налагат се допълнителни полети от летище Килиманджаро до там. ===================================================================================== Опция 2 - Северните паркове в Танзания през Февруари (някои от тях) - 5 вечери в Ндуту (Югозападно Серенгети), 2 вечери Нгоронгоро кратера, гарнирани с 6-7 вечери в Занзинар. Плюсове - голямата миграция на гнутата и зебрите ще е в Ндуту по това време и даже има сериозен шанс да се уцели масовото раждане (почти всички раждат в рамките на 2 седмици, за да не могат хищниците да изядат всички новородени) т. е. стотици хиляди гнута и зебри + голямо количество хищници. Нгоронгоро кратера ще е зелен. Виза за българи на място. Има възможности за бюджетно "къмпингуване". Не е нужно да се вземат самолети до и м-у отделните паркове, всичко е доста компактно. Минуси - Северните паркове са препълнени с туристи и возила. Шансовете да вали са много по-големи, даже няма как да не вали, въпроса е колко. Тарангири (който е много красив парк) се прескача, защото не е добър месец за наблюдение на животни. Шанса да вали в Занзибар е по-голям (едва ли всеки ден). ========================================================================================= Опция 3 - 2 от южните паркове в Танзания през Октомври/Ноември - Селу и Руаха. 3 дни в Селу и 4 в Руаха. Плюсове - тези 2 парка са много "по-диви" с много по-малко посетители, защото са по-отдалечени. Няма ги тълпите туристи и колоните от джипове. Началото на Ноември започват "намаленията" в някои паркове в Руаха, а шанса да не е валяло още е много голям т. е. животните се събират около реки и други водни източници и се намират доста по-лесно. Селу предлага и единственната в Източна Африка река (Руфиджи), по която се правят сафарита с лодка, освен това е един от малкото паркове на морско равнище, което прави растителността по-различна - големи палми. В Руаха пък има огромни баобаби. И двата парка са нещо междинно м-у Източна и Южна Африка по отношение на животински видове (има характерни и за двете части на континента). Лесна логистика при комбинация със Занзибар - изходен пункт за всичко е Дар ес Салам. Виза на място. Минуси - тази опция излиза с около 35% по-скъпо (налагат се полети от Дар ес Салам, поне за Руаха, които не са къси и не са евтини). Колкото и да са красиви тези паркове, нямат аурата на Серенгети и кратера Нгоронгоро и все пак като цяло концентрацията на диви животни не е чак толкова висока. ==================================================================================== Намибия self-drive през Октомври: може би 14-16 дни - природният резерват НамибРанд, Сосусвлей (огромните дюни в пустинята Намиб), крайбрежието (Свакопмунд, Уолвис Бей), Дамараленд, долината на реката Хоаниб (евентуално за пустинни слонове и жирафи), парка Етоша, може би и пустинята Калахари. Плюсове -изключително красиви пейзажи, мечтата на фотографа. Възможно най-евтиното сафари в Африка (в парка Етоша ако сам си шофирам и спим на къмпинг на палатка на покрива на колата). Животните се намират сравнително лесно, понеже е краят на сухият период и всички се трупат около водоизточниците (дупките с вода). Като цена на ден на човек излиза най-евтино от всички по-горни опции. Минуси - огромни разстояния за шофиране (навъртат се към 4000-5000 км.), аз не обичам особено дълги преходи. Дестинацията е най-далеч от изброените, с най-скъп самолетен билет и най-много прикачвания (първо до Йоханесбург, после до Виндхук). Трябва да се занимавам да вадя предварително на жена ми 2 визи - за ЮАР (искат даже и при транзит май) и за Намибия (виза за българи се взема от посолството във Виена, надявам се да може да се изпрати паспорта с куриер). Ако изключим парка Етоша, в останалата част от страната концентрацията на диви животни е ниска, може да шофираш с часове, докато видиш примерно щраус или орикс (пустинна антилопа). В самият парк Етоша е пълно с други само-шофиращи туристи (много обикновенни седан коли), което до много голяма степен разваля впечатлението за "див парк". В горните 3 опции почти задъжително ще присъства и тропически плаж/гмуркане (Занзибар), в Намибия океана е много студен и не става за къпане. Ако бяхте на мое място, коя опция бихте избрали или как бихте ги класирали по приоритети? Редактирано 7 април, 2014 от FlyTraveler
Childish Публикувано: 7 април, 2014 Публикувано: 7 април, 2014 @FlyTraveler, а ти кой вариант искаш най-много? От това, което си написал - бих избрала или 3, или 4.
FlyTraveler Публикувано: 7 април, 2014 Публикувано: 7 април, 2014 @FlyTraveler, а ти кой вариант искаш най-много? От това, което си написал - бих избрала или 3, или 4. Ами ту един, ту друг, ако бях сигурен, нямаше да питам. Сега прочетох за една миграция на газели към централно Серенгети от Юли до края на Октомври (или по-скоро докато започнат дъждовете), които водят след себе си гастролиращи лъвове и гепарди и концентрацията на хищници през този сух период става най-високата в Африка, което означава и най-голям шанс да се наблюдават сцени на лов. Това в момента ме кара да си мисля за опция 1, утре като резгледам някой убиец албум с пейзажи от Намибия пък ще искам да отида там. То не е една беля... 1
Childish Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 Има едно решение тогава - една по една, всичките 4 (или повече) опции. Ще ги изчистиш от повторения и безсмислени преходи, ще добавши други дестинации по пътя и така. След като сафаритата те влечат най-много, защо прибързваш? Година след година или през 2 като редуваш с други пътувания и готово. Ако междувременно ти омръзне - остават за по-нататък, ако не - тъкмо и децата ще поотраснат и ще ги вземеш на някое, да видят защо баща им е толкова луд по тях, а и на тях ще им хареса, нали.
Фил Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 В края на май, началото на юни София-Дортмунд-Фаро-Порто-Лисабон-Мадейра-Лондон-София за 14дни. Летим с WIZZ, RYAN и EASYJET. И дръж под око Ryan, щото моя полет Порто-Болоня в средата на май вече четвърти път му сменят часа!!!
FlyTraveler Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 (редактирано) Има едно решение тогава - една по една, всичките 4 (или повече) опции. Ще ги изчистиш от повторения и безсмислени преходи, ще добавши други дестинации по пътя и така. След като сафаритата те влечат най-много, защо прибързваш? Година след година или през 2 като редуваш с други пътувания и готово. Ако междувременно ти омръзне - остават за по-нататък, ако не - тъкмо и децата ще поотраснат и ще ги вземеш на някое, да видят защо баща им е толкова луд по тях, а и на тях ще им хареса, нали. Много правилно си написала, но като направя друго пътуване, после съжалявам, че не е било сафари и се чувствам виновен за похарченото време и пари (колкото и да е било хубаво)... Абе ще видим, да сме живи и здрави и такива да са ни проблемите :) Относно децата - големият не си мърда пръста да се заинтересува, да се подготви, да почете преди пътуване, а по време на пътуване си играе с телефона, вместо да разглежда. Това автоматично го дисквалифицира от всякъкви бъдещи пътешествия с нас. Малката е на 5, знае повечето държави на картата, познава местата от снимките ми по стената, познава почти всички африкански животни (включително подвидовете) на български и на английски, на кратко пътуване до Будапеща се държа много прилично. Постоянно ме пита кога пак ще летим на самолет и кога ще я заведа в Бразилия или във Франция или някъде-си другаде. Дилемите сега са дали да се взема на сафари с нас, не знаем как би възприела профилактичните хапчета за малария, а нещо ако и се случи, не бих могъл да си простя, все пак не е като да е съвсем безрисково. За сега нашите са достатъчно здрави да я гледат докато ни няма, та гледаме да използваме и това за да "покрием" желани дестинации. Редактирано 8 април, 2014 от FlyTraveler
Childish Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 Абе ще видим, да сме живи и здрави и такива да са ни проблемите :) Точно!
Banditka Публикувано: 30 април, 2014 Публикувано: 30 април, 2014 До последно не знаех дали ще се разпиша в тази тема май 2014 - ще се шляя на Босненска територия септември 2014 - някъде около Рим ще щъкам
NikolaiRG Публикувано: 30 април, 2014 Публикувано: 30 април, 2014 (редактирано) Вдругиден (на 2 май) сабахлаим по тъмно тръгвам за пореден път към Будапеща. Този път с моята кола и аз ще съм единственият шофьор в нея. Ако стигнем там успешно, ще мръднем към Словакия през някой от следващите дни. Това е набързо организирана експедиция, след като украинската пропадна по вина на Уизеър. Прибираме се на 5 май. Редактирано 30 април, 2014 от NikolaiRG
Биксбит Публикувано: 30 април, 2014 Публикувано: 30 април, 2014 Лалетата в парковете на Истанбул бяха прецъфтели, но Бахайските градини в Хайфа и Miracle garden в Дубай ме очакват с пълната си прелест 1
Румяна Публикувано: 1 май, 2014 Публикувано: 1 май, 2014 (редактирано) От 25 юли до 06 август - Ирландия и Шотландия. За сега е ясно само, че ще бъдем от 25 до 28 юли в Дъблин. Другата част от програмата още не е уточнена.Възможно е да не остане време за Шотландия, не знам. п п Междувременно ще прескоча до Истанбул, но това не го броя. Редактирано 1 май, 2014 от Румяна 1
charlotte Публикувано: 1 май, 2014 Публикувано: 1 май, 2014 Андалусия, след 3 часа. Дано 10 дни ни стигнат за малка пролетна обиколка. 3
ruwenzogy Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 (редактирано) 23 март - 13 април - Япония - всичко е готово, на полусъединител сме. 29 май - 1 юни - Северна Италия, основно езерата. 17 август - 2 септември ИРАН. В преговори съм за джип със шофьор. Търсят се още 2-3 човека, като единия да спи с шофьора. Засега сме 4, а трябват 7 човека, за да ни излезе по-евтино. Скоро ще купуваме билетите с Атлас джет от Истанбул. Края на септември - Алгарве за десетина дни януари - Йемен и Сокотра февруари - Филипините Някои промени в моите планове: 23 март - 13 април - Япония (завършено прекрасно) 21 - 26 май - Халкидики (всичко е уредено) 27 май - 1 юни - Северна Италия (всичко уредено) 13 - 20 юни - Слънчев бряг и Поморие (почти уредено) август ( 1 седмица) - Пирин - грабвам си палатката и тръгвам. Ако някой иска може да се присъедини. Засега съм сам, ама не ми пука. 7 - 20 септември - Алгарве (7дни), Севиля,Кадис,Ронда (по 1 ден), Бергамо (1 ден), Брюксел, Брюж (по 1 ден). Етап - ангажирани хотели навсякъде, купени билети с Райън и дебнене за билети на Уиз 20 ноември - 10 декември - Филипините. Изчакване за изгодна оферта около тези дати януари' 2015 - Йемен и Сокотра началото на април - Иран за 2 седмици юли - Исландия за 10-12-14 дни. Тук мисля да организираме една клубна проява с обиколка на целия остров и всичките му атракции. Затова трябва сериозна подготовка поне година по-рано, най вече за ангажиране местата за спане, които в летния сезон са проблемни. Без северно сияние, но с всичко останало... Редактирано 8 май, 2014 от ruwenzogy 3
FlyTraveler Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 Някои промени в моите планове: 23 март - 13 април - Япония (завършено прекрасно) 21 - 26 май - Халкидики (всичко е уредено) 27 май - 1 юни - Северна Италия (всичко уредено) 13 - 20 юни - Слънчев бряг и Поморие (почти уредено) август ( 1 седмица) - Пирин - грабвам си палатката и тръгвам. Ако някой иска може да се присъедини. Засега съм сам, ама не ми пука. 7 - 20 септември - Алгарве (7дни), Севиля,Кадис,Ронда (по 1 ден), Бергамо (1 ден), Брюксел, Брюж (по 1 ден). Етап - ангажирани хотели навсякъде, купени билети с Райън и дебнене за билети на Уиз 20 ноември - 10 декември - Филипините. Изчакване за изгодна оферта около тези дати януари' 2015 - Йемен и Сокотра началото на април - Иран за 2 седмици юли - Исландия за 10-12-14 дни. Тук мисля да организираме една клубна проява с обиколка на целия остров и всичките му атракции. Затова трябва сериозна подготовка поне година по-рано, най вече за ангажиране местата за спане, които в летния сезон са проблемни. Без северно сияние, но с всичко останало... На това се казва чиста проба минимализъм 2
Ushakal Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 Току-що се връщам от мини-пътешествие Уйнчестър, Бат, Уелс, Гластонбъри и Стоунхендж. Краят на май - 1 седмица Единбург и околностите /уредено/ Началото на юли - 12 дни в Пекин /в процес/ началото на август - 2 седмици из Бирма /уредено/ дълъг уйкенд в Дюселдорф 3
Георги Матеев Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 Това е моят финален магелански план до Януари 2015: 19.05-20.05 : Елиат, Израел 20.05-21.05 : Петра, Йордания 21.05-24.05 : Йерусалим, Израел 24.05-26.05 : Тел Авив, Израел 31.05-02.06 : Припят / Киев, Украйна 07.06-09.06 : Офенбург, Германия 15.07-19.07 : Дубай, ОАЕ 22.07-25.07 : Рим, Италия 04.09-06.09 : Пекин, Китай 06.09-11.09 : Пхенян, Северна Корея 11.09-13.09 : Пекин, Китай 17.09-20.09 : Миконос, Гърция 20.09-25.09 : Санторини, Гърция 27.11-01.12 : Ню Йорк, САЩ 01.12-03.12 : Бъфало / Ниагарски водопад, САЩ 03.12-10.12 : Лас Вегас / Невада / Гранд Каньон, САЩ 10.12-18.12 : Лос Анджелис / Калифорния, САЩ 18.12-22.12 : Маями, САЩ 22.12-26.12 : обиколка на Флорида, САЩ 26.12-02.01 : Орландо, САЩ 02.01-13.01 : карибски круиз, преминаващ през Синт Мартен, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Винсент и Гренадини, Барбадос, Мартиника, Американски Вирджински острови, Бахамски острови 13.01-14.01 : Чичен Ица, Мексико 14.01-17.01 : Канкун и Плая дел Кармен, Мексико 17.01-23.01 : Хавана, Куба 24.01-25.01 : Мадрид, Испания Приемам заявки за магнитчета и други дребни сувенири... 11
Petkan Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 Лелеее, кво ще правиш цял октомври и ноември в БГ? 10
Георги Матеев Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 Лелеее, кво ще правиш цял октомври и ноември в БГ? Ще поработвам, налага се за съжаление И също така ще се подготвям психически, че обмислям и една важна стъпка - да сключа брак с половинката в Щатите. 3
Биксбит Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 В този период ще раздава сувенирите и ще приема поръчки за следващите дестинации 2
wilks Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 Ще поработвам, налага се за съжаление Ти пък, и ти aко се оплaквaш от рaботaтa си, не знaм другите кво дa кaжaт... 5
Petkan Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 Ще поработвам, налага се за съжаление И също така ще се подготвям психически, че обмислям и една важна стъпка - да сключа брак с половинката в Щатите. Тя половинката, ако издържи на целият този тур от май до септември, няма какво да я мислиш. Става! Далдисвай 3
stanimir Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 Ти пък, и ти aко се оплaквaш от рaботaтa си, не знaм другите кво дa кaжaт... Вие айляците какво дразните ли ни ? П.С. Радвам се все пак , че не станах археолог - детската ми мечта. Едва ли щях да съм Индиана Джоунс и за повечето места дето съм видял щях да съм чел само в огромната си библиотека. 5
Zaro Публикувано: 8 май, 2014 Публикувано: 8 май, 2014 Това е моят финален магелански план до Януари 2015: 19.05-20.05 : Елиат, Израел 20.05-21.05 : Петра, Йордания 21.05-24.05 : Йерусалим, Израел 24.05-26.05 : Тел Авив, Израел 31.05-02.06 : Припят / Киев, Украйна 07.06-09.06 : Офенбург, Германия 15.07-19.07 : Дубай, ОАЕ 22.07-25.07 : Рим, Италия 04.09-06.09 : Пекин, Китай 06.09-11.09 : Пхенян, Северна Корея 11.09-13.09 : Пекин, Китай 17.09-20.09 : Миконос, Гърция 20.09-25.09 : Санторини, Гърция 27.11-01.12 : Ню Йорк, САЩ 01.12-03.12 : Бъфало / Ниагарски водопад, САЩ 03.12-10.12 : Лас Вегас / Невада / Гранд Каньон, САЩ 10.12-18.12 : Лос Анджелис / Калифорния, САЩ 18.12-22.12 : Маями, САЩ 22.12-26.12 : обиколка на Флорида, САЩ 26.12-02.01 : Орландо, САЩ 02.01-13.01 : карибски круиз, преминаващ през Синт Мартен, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Винсент и Гренадини, Барбадос, Мартиника, Американски Вирджински острови, Бахамски острови 13.01-14.01 : Чичен Ица, Мексико 14.01-17.01 : Канкун и Плая дел Кармен, Мексико 17.01-23.01 : Хавана, Куба 24.01-25.01 : Мадрид, Испания Приемам заявки за магнитчета и други дребни сувенири... Като гледам, само август ще имаш време да отидеш на почивка...октомври и ноември времето няма да е подходящо.... Къса ми се сърцето.... 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега