Прескочи до съдържание

Подготовката за Светлия празник - Рождество Христово, да започне сега!


AlexandraKo

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 27 минути , DaBo каза:

@AlexandraKo, как се държи шарланът след термична обработка? Усеща ли се накакъв дъх? Ние много го харесваме, но го използвам само за салати.

С уговорката, че го ползвам  термично, само, за тези чушки и не на силна фурна - около 110-120 градуса.

Едно време, баба ползваше само шарлан. И като щеше да ни пържи нещо, първо слагаше една филийка хляб, запичаше я от двете страни или пък, половин глава лук. И тези чушки, са по нейната рецепта:)))Та за туй, с шарлан, специално:)))

Една друга идея да ти дам. За салатите ползваме и олио от бял трън / силимарин/. На мен ми е ужасно вкусно, отделно, изчиства черния дроб, като една метла съща:)))

 

Днеска направих бартер с комшията. На двора имаме кивита, по къде 100 и кусур кила дават.

Та му дадох киви, пък той на мен - райски ябълки:))))

 

FFF709F3-8A7D-4A3A-AC85-0F5113904FFC.thumb.jpeg.ed4b9d37c622dba6a5b06982ae86eeee.jpeg

 

93EB9CCA-395F-44D3-8B81-B1F8CE52FBC1.thumb.jpeg.46327f739dbb8752c0363d61dba4ecae.jpeg

 

Дайте съвет, моля, за нещо с киви, може би, някакъв крем или печивО.

 

Ей ги и чушките с боб:

 

31A92309-91B5-4563-AF67-3807F3586AC5.jpeg.2d0ba53992dbd4bea2bbf682bf5f8567.jpeg

 

За утрешната  трапеза съм готова:))))

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Публикувано:
8 minutes ago, AlexandraKo said:

Една друга идея да ти дам. За салатите ползваме и олио от бял трън / силимарин/. На мен ми е ужасно вкусно, отделно, изчиства черния дроб, като една метла съща:)))

Дали е това? Докато го науча тоз украински и ще стане време да си ходим оттук:

 

Spoiler

eco_olio_4820184310032_images_18514360399.jpg.7259ec31456b5a7cc26990a534f85f14.jpg

 

1200_GB_UA_035_Rastoropshy-400x547.png.60757992a8a12a4837d6809ac3d8c615.png

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , DaBo каза:

Дали е това? Докато го науча тоз украински и ще стане време да си ходим оттук:

 

  Скрий

eco_olio_4820184310032_images_18514360399.jpg.7259ec31456b5a7cc26990a534f85f14.jpg

 

1200_GB_UA_035_Rastoropshy-400x547.png.60757992a8a12a4837d6809ac3d8c615.png

 

Точно това е, така е на руски Розторобша=бял трън.

 

56E815F7-6FB8-41B7-9089-36BD76A6BE57.thumb.jpeg.a739e1722db97a819dceb3ec3d482b8a.jpeg

 

Даже, ако човек има разбутани чернодробни показатели, по една лъжица сутрин на гладно, върши чудеса. 

А колко струва там, че ми е интересно?

  • Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Точно това е, така е на руски Розторобша=бял трън.

 

56E815F7-6FB8-41B7-9089-36BD76A6BE57.thumb.jpeg.a739e1722db97a819dceb3ec3d482b8a.jpeg

 

Даже, ако човек има разбутани чернодробни показатели, по една лъжица сутрин на гладно, върши чудеса. 

А колко струва там, че ми е интересно?

Алекс, в кои магазини да го търся?

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Дани Магелани каза:

Алекс, в кои магазини да го търся?

Поръчвам го онлайн оттук, супер е. 

 

https://www.siltona.bg/product/filtriranomaslo/

 

Има и на Балчо, ама е два пъти по-скъпо. 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
38 minutes ago, AlexandraKo said:

С уговорката, че го ползвам  термично, само, за тези чушки и не на силна фурна - около 110-120 градуса.

Едно време, баба ползваше само шарлан. И като щеше да ни пържи нещо, първо слагаше една филийка хляб, запичаше я от двете страни или пък, половин глава лук. И тези чушки, са по нейната рецепта:)))Та за туй, с шарлан, специално:)))

Една друга идея да ти дам. За салатите ползваме и олио от бял трън / силимарин/. На мен ми е ужасно вкусно, отделно, изчиства черния дроб, като една метла съща:)))

 

Днеска направих бартер с комшията. На двора имаме кивита, по къде 100 и кусур кила дават.

Та му дадох киви, пък той на мен - райски ябълки:))))

 

FFF709F3-8A7D-4A3A-AC85-0F5113904FFC.thumb.jpeg.ed4b9d37c622dba6a5b06982ae86eeee.jpeg

 

93EB9CCA-395F-44D3-8B81-B1F8CE52FBC1.thumb.jpeg.46327f739dbb8752c0363d61dba4ecae.jpeg

 

Дайте съвет, моля, за нещо с киви, може би, някакъв крем или печивО.

 

Ей ги и чушките с боб:

 

31A92309-91B5-4563-AF67-3807F3586AC5.jpeg.2d0ba53992dbd4bea2bbf682bf5f8567.jpeg

 

За утрешната  трапеза съм готова:))))

Може ли рецепта за чушките, че тази година за пръв път имам сухи чушки и съм решила да ги направя с боб 😁

  • Харесвам 2
Публикувано:

Стъпка първа: от Фантастико се сдобих с едно от най - малките Junge Pute, което открих - има-няма 3,50 кг. 

За който не го разбира този език, "млада пуйка", (да не си помислите нещо друго 😜). 

Оставих я да се рамразява. Надявам се до утре на обяд да е готова за мариноване. Че ще ми трябва време, а за Коледния обяд тряи да е изпечена. 

Няма да търся пликове, ще се увива в хартия за печене,или изобщо няма да се увива. 

  • Харесвам 4
Публикувано:
30 minutes ago, AlexandraKo said:

 

Даже, ако човек има разбутани чернодробни показатели, по една лъжица сутрин на гладно, върши чудеса. 

А колко струва там, че ми е интересно?

Ета точно те са разбутани, барабар с други неща. 
Трябва отново да проверя за цената в магазина, но по нета 1 л. е между 18-25 лева в зависимост от производителя.

  • Харесвам 2
Публикувано:
В момента, Velyana каза:

Може ли рецепта за чушките, че тази година за пръв път имам сухи чушки и съм решила да ги направя с боб 😁

С удоволствие:))

Накисваш чушките в топла вода, за да се отпуснат.

През това време, подготвям сместа. Ако ще вариш боб, трябва да е готов, сварен. Аз ползвам един в буркани, от няколко години- много е хубав - готов, сварен.

Задушавам в мазнина, много праз, не кромид. С кромид стават водни. Като се задуши хубаво, слагам мъничко червен пипер и махам от котлона. Слагам много сминдух, добавям боба и го натъкмявам на сол. 

Пълня чушките, нареждам в тавата и поливам щедро с мазнина. Слагам ги да се пекат във фурната, докато останат само на мазнина . 

От баба ми знам, че две са тънкостите - праз и сминдух.

 

 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 5 минути , Lyubina каза:

ще се увива в хартия за печене,или изобщо няма да се увива.

Фолио нямаш ли? Увий я, защото ще изгори кожата. В Черешката на тортата даваха и вариант с тензух отгоре и я поливаха с масло през половин час

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , DaBo каза:

Ета точно те са разбутани, барабар с други неща. 
Трябва отново да проверя за цената в магазина, но по нета 1 л. е между 18-25 лева в зависимост от производителя.

Аааа, препоръчвам ти го! И цената е горе- долу, като тук.

Вместо да пиеш лекарства, като есенциле и пр. пий това.

  • Благодаря 1
Публикувано:

Готова е и традиционната (за моето семейство) Добуш торта, по рецептата на баба. 1344530818_IMG_20201223_1801522.thumb.jpg.a2319d0cabc4819781a386893d040c5d.jpg

 

Баклавата не я пропускаме, просто я правим за Нова година. 🙂

  • Харесвам 11
  • Браво 9
Публикувано:
Преди 1 час, Polina каза:

Готова е и традиционната (за моето семейство) Добуш торта, по рецептата на баба. 1344530818_IMG_20201223_1801522.thumb.jpg.a2319d0cabc4819781a386893d040c5d.jpg

 

Баклавата не я пропускаме, просто я правим за Нова година. 🙂

Дай бабината рецепта, моля!
Нали сме прибрали кантарЯ:)))

Не пречи, да изплюскаме и бабината торта, която, със сигурност, ще е супер:)))

  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:

@Lyubina, завий я с фолио, да ти е мирно селото 😉

@Marusinka, голяма ви е 😆 Като ти гледам снимката, 2/3 артисала. При нас винаги изостава бялото месо 😁

И в нашата къща сушени пълнени чушки с боб са задължителни за трапезата на Бъдни вечер. Баба правеше и с ориз /постни/, които боядисват ориза и поради това им казваше... раци 😄

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:

Ей сега се върнах от българския магазин и забравих да снимам всичко, но се запасих със зелеви листа (сори @samuraika и @Роца), кисели краставички за руска салата (продавачката ме увери, че не са като тукашните - или горчиво-солени, или много кисели, или сладки), сирене и кори за баница, българско вино и сладости 😋 Останалото е по чорапите за Коледа.

 

Иначе тази година съм решила да направя сърмите с бекон и бяло пилешко месо. Някой ще прави ли по-нетрадиционни сърма?

825861AB-A5E0-4D33-B31F-651F150144C8.jpeg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 9 минути , Marusinka каза:

Някой ще прави ли по-нетрадиционни сърма?

Късче солено месо(имам елeнски бут), сланинка, праз и булгур завити в зелеви листа. Но това си е традиционна странджанска рецепта, бабина дето се вика. 

  • Харесвам 10
Публикувано:
5 minutes ago, jul said:

 

@Marusinka, голяма ви е 😆 Като ти гледам снимката, 2/3 артисала. При нас винаги изостава бялото месо 😁

Празнувахме от четвъртък до неделя миналата година, така че не артиса. Въобще у над рядко се налага да се борим с остатъци и да изхвърляме. Късмет изкарах, че и в семейството на мъжа ми готвят вкусно, та по празниците колкото и големи количества да наготвим, за нула време се изяждат, а няма и сърдене коя семейна рецепта да влезе в менюто. Само свекърва ми е капризна и нищо българско не й харесва, ама на мен ми е все едно - повече руска салата, сърми и баница за мен 😆

  • Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 6
Публикувано:
4 minutes ago, Kalina Ivanova said:

Късче солено месо(имам елeнски бут), сланинка, праз и булгур завити в зелеви листа. Но това си е традиционна странджанска рецепта, бабина дето се вика. 

Никога не съм и чувала за подобни, но много дробре звучат, особено като каза праз и сланина. Тук няма от нашия праз, а от един тъмнозелен и жилав 🤮, та не става нищо от него.

1 minute ago, jul said:

Аз се чудя за арменските - лозови със стафиди и канела, но не съм решила още. 

Тези съм яла отдавна, в Пловдив у едни арменци и бяха страшно вкусни. Супер идея!

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 18 минути , Kalina Ivanova каза:

Късче солено месо(имам елeнски бут), сланинка, праз и булгур завити в зелеви листа. Но това си е традиционна странджанска рецепта, бабина дето се вика. 

Имаш ли точна рецепта или всичко на око? Ако имаш, моля сподели я!

преди 31 минути , Marusinka каза:

 

 

Иначе тази година съм решила да направя сърмите с бекон и бяло пилешко месо. Някой ще прави ли по-нетрадиционни сърма?

825861AB-A5E0-4D33-B31F-651F150144C8.jpeg

И аз това съм решила. Как ги правиш?

  • Харесвам 1
Публикувано:
30 minutes ago, Kalina Ivanova said:

Късче солено месо(имам елeнски бут), сланинка, праз и булгур завити в зелеви листа. Но това си е традиционна странджанска рецепта, бабина дето се вика. 

Ей, върна ме в детските години, като ходихме на гости по роднини из Странджата. 😊

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 21 минути , Дани Магелани каза:

Имаш ли точна рецепта или всичко на око? Ако имаш, моля сподели я!

Точна, точна, колко да е точна...според мнозинството около масата.

Късчетата месца и сланинка под брой, булгура се задушава в колкотоповечетолковаподобре праз. Подправки:   черен, червен пипер, може и малко лют пипер, сминдух, чубрица.

Лозовите листа - по бг стандарт🙃, лъжичка от булгурената смес+парче месо и сланинка, завиваме, редим в гювеч, печем дълго време на ниска Т. Сега бабините винаги бяха малки и много спретнати, аз се старая, ама...

Пълнила съм и пуйка с такива сърмички( да не ме чуе баба отнейде само):girl_witch:

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.