Прескочи до съдържание

Wizz Air кредитна карта от ДСК

Георги
Съобщението е добавено от Георги,

Банка ДСК вече не участват във форума, при въпроси използвайте стандартните канали за контакт. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 30.09.2025 г. в 15:49, Ilian359 каза:

На мен ми напомниха, че след 30-ти септември старата няма да работи, но аз ще изчакам още, за да проверя лично 🙂

Проверих. Не работи 😞

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , Alexander каза:

Какъв е дерта, че масово не искате да си взимате подновените карти ?

Виза е. Искаме да си имаме мастъркард.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Имам вайбър съобщението с предложение за смяна на клона, това означава ли че новата карта е готова или трябва любезно да чакам второ съобщения кога и докога трябва да я взема?

Публикувано:
Преди 1 час, Георги каза:

Имам вайбър съобщението с предложение за смяна на клона, това означава ли че новата карта е готова или трябва любезно да чакам второ съобщения кога и докога трябва да я взема?

Очаквай следващо Вайбър съобщение "Вашата нова кредитна карта Ви очаква в офис на ДСК на адрес: ..."

Предполагам, че в момента в dskdirect.bg се вижда карта DSK WIZZAIR VISA със статус "В процес на производство". Когато в готова за получаване, статусът ще се промени съответно.

• Харесвам 2
Публикувано:

Коментирахме по-назад в темата, че новите Виза карти не начисляват Уиз точки, когато се използват зад Curve.

Бях спрял да ползвам това комбо поради тази причина, но преди няколко дни инцидентно направих плащане с Curve като отзад беше Уиз Виза картата. Сумата беше доста малка и не го отчетох като кой знае какъв проблем. Днес гледам, че имам начислени точки за тази транзакция. Сега направих и друга такава транзакция и ще видим какво ще стане. Надявам се, че са го оправили това.

• Харесвам 6
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Малко тъп въпрос. Бях няколко дни в Полша и плащах всичко с кредитната карта на Уизеър (все още Мастъркард), нито едно плащане в кеш 😉

И на почти всички места след цъкане на ПОС-терминала имаше опция да се избере полски злоти или евро. Нямам представа кое как го изчислява спрямо левовете. Кое е по-изгодно, според вас?

Само първите 1-2 пъти избирах евро, но после всички плащания ми бяха с кликване на полски злоти. И в двата случая има някакво превалутиране с малка комисионна за уизеър, но не знам кое е по-далавересто и кое е по-прецакващо 😄

Публикувано:

злоти -> лев курса на ДСК + комисионна

злоти-> евро по трънския курс дето не го знаеш, ама ама сигурно е с добра печалба за тях + после евро-> лев по курса на ДСК + същата комисионна

не съм смятал, ама на груб поглед първото е очевидно по-добре

• Харесвам 2
Публикувано:

Винаги е местна валута.

По-добре да храниш местните банки, отколкото чуждите.

DCC (функцията за превалутиране) добавя от 2 до 6% процента към транзакцията.

Това си е бизнес, като прихода се поделя между търговеца и доставчика на платежни услуги

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 часа, adreno каза:

DCC (функцията за превалутиране) добавя от 2 до 6% процента към транзакцията.

При ДСК да, при други банки бих поспорил.

Гледам си сега точно последните плащания при Уникредит в евро - 18.8лв за 9.6Е, което прави курс от 1.95833, при официален 1.95583 или оскъпяване от 0.0025, което е почти нищо. Само за това си държа картата там, че ДСК и Пощенска само чакат да помиришат нещо различно от левче...

• Харесвам 1
Публикувано:

Малко пояснение, че леко се смесиха нещата.

DCC = Dynamic Currency Conversion и това обикновено е функция на банката, която притежава съответния банкомат или физически/виртуален пос-терминал. Уиз и Раян също ползват DCC и цакат по същата схема. Т.е. когато (например) в Англия изберете да изтеглите/платите в лева, което услужливо и "за удобство" е предложено от машинката на място, то локалният оператор прави превалутирането (DCC комисионната стига даже до 8%) и подава вече превърнатата в лева (скоро в евро) сума към картоиздателя. Т.е. в случая вашата банка не извършва никакво превалутиране и няма никакво значение какви са техните курсове, а вие сте платили една ужасно неприлична DCC такса на чуждестранната банка.

Платиненото правило, което тук сме повтаряли милиард пъти - абсолютно винаги всичко се плаща в местна валута. В Полша плащаш със злоти, в Норвегия с крони, ако купуваш паундов билет плащаш в паунди и тн. и никога не оставяш местния търговец/банка да превалутира. По този начин се подава оригиналната сума към вашата банка и тогава тя прави превалутирането, което винаги без изключение (дори в тесларския случай с ДСК) е по-изгодно от DCC.

• Харесвам 23
Публикувано:
преди 17 часа, adreno каза:

Това си е бизнес, като прихода се поделя между търговеца и доставчика на платежни услуги

Никаква файда няма за търговеца, само собственикът на терминала/банкомата печели.

Публикувано:
преди 18 часа, adreno каза:

Търговецът не само, че не печели, ами и банката му удържа процент от сумата.

• Харесвам 2
Публикувано:

Най-прецакан е клиентът. Търговецът си е  калкулирал разходите в цената на продукта , банката си прибира своето , човекът с картата поема всичко 😁

• Харесвам 7
  • Шок 1
Публикувано:
Преди 1 час, Ilian359 каза:

Никаква файда няма за търговеца, само собственикът на терминала/банкомата печели.

Според теб, ако не печели - защо ще предлага тази опция на клиентите си, като той винаги си получава точната сума в местна валута, независимо от валутата на клиентската карта?

преди 41 минути , Zaro каза:

Търговецът не само, че не печели, ами и банката му удържа процент от сумата.

Търговецът печели част от марджина, когато се ползва DCC за превалутиране във валутата на картата (т.е. само за този тип транзакции). Комисионната  се плаща от търговеца за всички транзакции. Това са две дъвсем различни неща.

Като цяло DCC е доста специфична и непопулярна тема в и без това доста комплексния свят на картовите разплащания. Матеев по-нагоре обясни основния принцип.

Има си компании, на които това им е бизнеса, многомилиарден при това. С банкоматите на Евронет всеки се е сблъсквал. Е, те са пример за такава компания.

Кoмпаниите, занимаващи се с DCC поемат риска от курсови разлики, тъй като търговецът трябва да си получи точната сума в местната валута за плащането, но си го покриват с доста проценти отгоре. И за да се случва бизнеса - трябва да има пари за всички по веригата. 

По принцип VISA и Mastercard не са фенове на DCC (най-малкото и те губят), но не могат да го забранят. VISA бяха опитали в Австралия, но ги осъдиха и го върнаха.

Все пак те задължават да има ясно изписани сумите във чуждата и местната валута, курса, както и допълнителните такси и надбавки. Не, че винаги се спазва.

Масово като се каже ПОС терминал и се разбира банка, но това не е така. То за това по-правилното название е доставчик на платежни услуги(ДПУ), като те могат да предлагат различни услуги, за които са лицензирани (теглене на пари, издаване на карти, приемане на плащания, отворено банкиране, електронни пари и т.н.).

В България например Датекс и Транскард, без да са банки, имат физически ПОС терминали с които приемат плащания. myPOS, Paynetics, Viva, Paysera са доста използвани. Метро също имат собствени терминали. За виртуалните ПОС да не говорим. Всеки от тях (включително и банките) може да предлагат превалутиране от външен доставчик или от свое име.

И в България го има, макар че не е толкова популярно, но и предполагам дори да имаш карта в чужда валута - няма да тръгнеш да плащаш с нея, само  за да видиш къде ще ти предложат превалутиране.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

С две думи.. ако съм в страна с валута, различна от евро, при картови плащания по-добре да избирам местната валута (ако ПОС-терминалът пита) 😄 А като мине 1 януари и вече ние сме с евро, тогава да кликвам на евро, когато съм в държава извън Еврозоната?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Hakkâri Spor каза:

С две думи.. ако съм в страна с валута, различна от евро, при паркови плащания по-добре да избирам местната валута (ако ПОС-терминалът пита) 😄 А като мине 1 януари и вече ние сме с евро, тогава да кликвам на евро, когато съм в държава извън Еврозоната?

И сега, и после винаги избираш местната валута на държавата, в която си. В Германия - в евро, Франция - в евро, Унгария - във форинти, Чехия - в крони, Турция - в лири, Виетнам - в донги и.т.н

Единствената разлика след 1 януари е, че ако си в Германия или във Франция - няма да ти предлага превалутиране.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 часа, adreno каза:

Според теб, ако не печели - защо ще предлага тази опция на клиентите си, като той винаги си получава точната сума в местна валута, независимо от валутата на клиентската карта?

Защото няма избор. Имам 2 терминала на Mypos и един на TFS. И на двата излиза опция за превалутиране, когато ми плащат с карти, които не са в лева или евро. Не мога да изключа тази опция, няма я в менюто. Това по никакъв начин не влияе на комисионната, която плащам и на сумата, която получавам. Има значение за клиента как ще го обръснат.

Публикувано:

Днес си взех новата карта и веднага забелязах още един проблем. Буквите на имената, както и цифрите са нарисувани, вместо да са релефни, както бяха и са на 99% от кредитните карти.

Наскоро пак четох, че точни заради това, на места отказват наемането на кола под наем, дори го пише в условията, ако кредитната карта не е с релефни букви и цифри.

• Замислям се 2
Публикувано:

Това е нещо  ново за ДСК, на мен ми я преиздадоха преди няколко месеца и номера и имената са релефни.

ОББ ми преиздадоха кредитна карта преди година и тя бе без релеф. До сега не съм имал проблем при наемането на кола с нея. ( овен когато си забравих пин-а) 

Публикувано:

За съжаление релефните цифри вече са отживелица. По-смущаващото за мен е, че на някои карти всички реквизити, включително CVV са отпечатани на гърба. Така стават много по-уязвими чрез единична снимка.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 часа, Alexander каза:

Днес си взех новата карта и веднага забелязах още един проблем. Буквите на имената, както и цифрите са нарисувани, вместо да са релефни, както бяха и са на 99% от кредитните карти.

Наскоро пак четох, че точни заради това, на места отказват наемането на кола под наем, дори го пише в условията, ако кредитната карта не е с релефни букви и цифри.

Нали знаеш кога са се ползвали релефните цифри на картите? Има чар в тях, но ... до там. Удебеляват портфейла.

• Харесвам 1
Публикувано:
13 hours ago, Ilian359 said:

За съжаление релефните цифри вече са отживелица. По-смущаващото за мен е, че на някои карти всички реквизити, включително CVV са отпечатани на гърба. Така стават много по-уязвими чрез единична снимка.

Преди години имах хакерско теглене от карта, когато подадох жалба в банката служителят ми каза, че с маркер е хубаво да зачеркна CVV и да си го помня.

• Харесвам 1
Публикувано:

Получих мейл, че бонус точките вече ще се виждат в приложението. Изрових всичко, но явно не достатъчно и така не успях да го намеря.

Някой видял ли си е вече точките там?

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.